Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi

Ahmet Taner Kışlalı

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hatta "Atatürk de İslâm Âlimi" :D
"İslâm'da içtihat kapısı 11'inci yüzyılda kapanmıştı, ama Atatürk devrimiyle kendiliğinden açıldı; artık 'içtihat kapısı'ndan geçmek için imamlara gerek yok... İnsanın kendisi, kendisinin imamıdır. Çağımızın Müslümanı, İslâm'ı yorumlamak için başkasının aklına gereksinme duymuyor."
Sayfa 183 - Kırmızı Kedi Yayınevi - İlhan SelçukKitabı okudu
Bunlar Hep Fıkıhsızlıktan
İşgal altındaki ülkelerde kılınması "caiz" olmayan cuma namazını kılmak olanağını Anadolu Müslümanları'na sağlayan Atatürk'tü.
Sayfa 44 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Şeriatçılar özgürlük istemiyor, kendilerinden farklı düşünenlerin özgürlüğünü ellerinden almak istiyorlar.
Sayfa 208Kitabı okudu
Kemalist “halkçılık”, toplumun en yoksul ve en eğitimsiz kesimini güçlendirmek, toplumsal dayanışmayı sağlamak istiyordu.
Kemalizm'i bu topluma kazandırdıklarını yitirmek istemiyorsak kabuklarımızdan çıkmak zorundayız.
Sayfa 106 - Kırmızı KediKitabı okudu
Kemalizm de Türkiye’nin 1920’li koşullarını yansıtan, bir sosyalizm-liberalizm sentezidir. Laikliği, ulusçuluğu ve cumhuriyetçiliği Fransız Devrimi’nden -yani liberalizmden- almıştır. Devletçilik, devrimcilik ve halkçılık ilkeleri ise sosyalizmin ürünüdür.
Sayfa 127 - 5Kırmızı Kedi Yayınevi, 1. Basım
Reklam
1960’lı yıllarda, çok tartışılan bir “Birleşme Kuramı” vardı. Bu kuram, kapitalist Batı ile komünist Doğu’nun giderek bir noktada birbirine yakınlaşacağını, hatta birleşeceğini öngörüyordu. Madem ki toplumsal düzenin biçimlenmesinde temel etken teknoloji idi… Öyleyse, “sanayi toplumu”nun gereksinmelerinin, benzer kurumlar yaratması kaçınılmazdı. Toplumsal barışı korumak için, Batılı kapitalistler giderek daha “toplumcu” önlemler almak zorundaydılar. Eğitim düzeyi yükselmiş, sağlam bir altyapıya kavuşmuş, temel gereksinmelerini karşılamış komünist ülkelerde ise “özgürlük” ve “demokrasi” gereksinmesi gündeme gelecekti. Birisi toplumculuğa, ötekisi demokrasiye doğru yönelirken, buluşma noktasının adı belliydi: “Demokratik sosyalizm”, yani “özgürlükçü toplumculuk…” Kemalizm’in 1920’lerde yakalamaya başladığı “sentez”di söz konusu olan!…
Sayfa 119 - 5Kırmızı Kedi Yayınevi, 1. Basım
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.