Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kendilik ve Nesne Dünyası

Edith Jacobson

Kendilik ve Nesne Dünyası Gönderileri

Kendilik ve Nesne Dünyası kitaplarını, Kendilik ve Nesne Dünyası sözleri ve alıntılarını, Kendilik ve Nesne Dünyası yazarlarını, Kendilik ve Nesne Dünyası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çocuğun Kendi Kimliğini Keşfi
Aslında, her tür özdeşleşmede şu ima vardır: "Sana ihtiyacım yok; benim için bunu yapmak istemiyorsan, kendim yapabilirim; bana bunu vermek istemiyorsan, ben kendi kendime verebilirim." Böylece özdeşleşmeler, bir yanıyla çocuğun ebeveynine olan acıklı bağımlılığını sergilerken, bir yanıyla da onu adım adım bağımsızlığa ve ebeveynin vazgeçilebilir olduğu ana doğru götürür.
Çocuğun Kendi Kimliğini Keşfi
... çocuksu özdeşleşme süreçleri genellikle giderek artan bir biçimde rakip figürlere odaklanır.
Reklam
Çocuğun Kendi Kimliğini Keşfi
Nesneler arasındaki ayrım, muhtemelen kendilik ile nesneler arasındaki ayrımdan daha çabuk ve tutarlı bir biçimde ilerleyecektir; çünkü dış dünyanın algılanması kendini algılamaktan daha kolaydır ve ayrıca çocuğun farklı nesneleri birleştirmek için sahip olduğu içgüdüsel motivasyon, anneyle yeniden kaynaşmak için sahip olduğundan daha azdır.
Çocuğun Kendi Kimliğini Keşfi
Ebeveynin etkileri benin gelişimini uyarır, cinsel ve saldırgan dürtülerin kontrolüne, kısmi ketlenmesine, kısmi birleşmesine, yansızlaşmasına ve ben ile "ikincil" süreç işlevlerinin hizmetinde kullanılmasına destek verir. Böylece psikoseksüel gelişime ve duyguların, düşünmenin, hareketin ve gerçeklik duygusunun olgunlaşmasına büyük katkıda bulunurlar ve amacı ketlenmiş kişisel ve toplumsal ilişkilerin, bende ve üstbende sevgi nesneleriyle sağlam özdeşleşmelerin kurulmasını desteklerler. Genel olarak bu etkiler, çocuğun yavaş yavaş bireyleşmesine ve psikobiyolojik olarak belirlenmiş bağımlılık durumundan toplumsal, kültürel ve nihayet ben ile bağdaşmış cinsel uğraşları içine alan bağımsız bir ben etkinliği durumuna geçmesine yardımcı olur.
Çocuğun Kendi Kimliğini Keşfi
Gerçek kendilik temsilleri benin aynası haline geldiği ölçüde, özdeşleşme nesnelerinden edinilen özellikleri yansıtmaya başlar; böylece, nesne ve kendilik imgeleri arasındaki benzerlik artık gerçekçi bir biçimde yaşanabilir. Kendilik imgelerinin gelişimindeki bu yeni adım ve kendiliğin arzu edilen ve gerçekçi imgeleri arasındaki ayrımın gelişmesi, ben ideali ve ben hedeflerinin, başka bir deyişle, geleceğe yönelik gerçekçi hedeflerin belirlenmesi için bir önkoşul oluşturmaları açısından çok anlamlıdır.
Kendilik ve Nesne İmgeleri
... içe yansıtma ve yansıtma terimleri, sonucunda kendilik imgelerinin nesne imgelerinin özelliklerini üstlendiği (ya da tam tersi) ruhsal süreçlere göndermede bulunur. İçe yansıtma ve yansıtma mekanizmaları, ilk çocukluktaki içe alma ve dışa atma fantezilerinden kaynaklanır ve bunlardan ayırt edilmelidir. ... gerçekçi nesne ve kendilik temsillerinin kurulması, giderek içe yansıtmacı ve yansıtmacı mekanizmalar yerine algı ve kendine yönelik algı işlevlerinin olgunlaşmasına, başka bir deyişle, gerçeklik sınamasına dayalı hale gelir.
Reklam
Kendilik ve Nesne İmgeleri
Oidipus öncesi ve erken odipal dönemde çocuğun, tutarsızlığı giderek derinleşen edigen-itaatkâr veya etken-saldırgan davranışı, şüphesiz, tümgüçlü ebeveynine duyduğu sevgi ve güven dolu hayranlık ile sevgi nesnelerinin hüsrana uğramış ve güvensiz bir biçimde değersizleştirilmesi arasında gidip gelen çift değerli coşkusal dalgalanmalarla başa baş gider.
Narsisizm ve Mazoşizm
...bebekliğin ilk evresindeki kendilik imgelerinin çekirdekleri, haz veren ve hoşnutsuzluk yaratan duyumların bellekteki izleridir. Bu izler otoerotik ve ilk işlevsel etkinliklerin ve bedeni keşfetmek için oynanan oyunların etkisiyle beden imgeleriyle ilişkilendirilir.
Narsisizm ve Mazoşizm
Fenichel'in (1945) Nevrozun Psikanalitik Kuramı'nda belirttiği gibi, kendilik imgemiz iki kaynaktan doğar: İlk olarak, içsel deneyimlerimizin, duyumların, coşkusal ve düşünsel süreçlerin, işlevsel etkinliklerin doğrudan farkına varmamızdan; ikinci olarak, kendiliğin dolaylı algısı ve içe bakıştan, yani bedensel ve ruhsal kendiliğimizin bir nesne olarak algılanmasından.
Narsisizm ve Mazoşizm
... Hartman(1950), kendilik temsilleri teriminin (nesne temsili terimine benzetilerek türetilmiştir) bedensel ve ruhsal kendiliğin ben sistemindeki bilinçdışı, önbilinç ve bilinç düzeylerindeki ruh içi temsilleri anlamında kullanılmasını önerir.
Geri13
55 öğeden 46 ile 55 arasındakiler gösteriliyor.