Kendimi Ararken

Ensari Toprak
14 Şubat 2025
Sirya Yayıncılık

İlk İnceleme Yazardan Olsun:))
2025 5. kitabı
Herkese merhaba, Yazarlığa ilk adımım bu kitapla başladı. Yaş kırka dayandı fakat hala güzel şeyleri düşleyerek daha sonraki süreçte daha güzel eserler yazabilecek kanaatindeyim. Dostlar, bu şiirleri yaklaşık 2 ile 3 yıl arasında belli aralıklarla yazarak daha sonra derlemem ile son halini aldı. Hiçbir zaman oturup illa şiir yazayım diye kendimi zorlamadım. Bazen yolda, bazen işte, bazen gece sessizliğinde, bazen sabah mahmurluğunda kısaca kafama ve yüreğime ne zaman bir şeyler hissedip yazma gereği duyduysam o vakit yazdım. Yani ben şiirlere gitmedim onlar bana geldi. Ki hiçbir şiirimi PC ya da Laptop kullanarak yazmadım. (bunlara hala sahip de değilim) Şahit olduklarımı, etkilendiklerimi, gördüklerimi gönlümün telleriyle birleştirerek oluşturdum. Ki şiir yazmak, düşlemek, uğraş haline getirmek gerçekten ilaç gibi geliyor bana. Şuan ki günümüzün bozuk çağında tek teselliyi şiir ve kitaplarda buldum ve hala sımsıkı bağlıyım. Kısaca arayışımı şiirlerde buldum. Bir yüreğe bu şiirlerimle dokunabilirsem ne mutlu bana.. Hepiniz şiirle ve sevgiyle kalın... Kendimi Ararken Ensari Toprak
Kendini bulma yolculuğu
2025 49. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2025 00:24
Genellikle şiir kitabı incelemelerimde önce şairin hayatını ele alır, sonra şiirlerinden konuşurum. Benim için önce şair, sonra şiir gelir. Çünkü şiiri yazan kişinin iç dünyası şiiri doğurur. Ancak bugün şair hakkında bir bilgim olmadığı için şiirlerinden yola çıkarak inceleme yazmaya çalışacağım. Ahmed Arif'in toprağından gelen Diyarbakır'lı şairimiz Ensari Toprak kendisini yazarak bulmuş. Bunu şiirlerinde hissediyorsunuz. İnsan çoğu zaman kendini kaybolmuş, yenilmiş hisseder ve kendini hayata bağlayacak yollar arar. Aslında bu kitaba da yazarın kendini bulma yolculuğu diyebiliriz. "Ve yazarak, /Yaşamaya çalışıyorum, / Tüm yaşamadıklarımı, /İçimde ukde olarak, / Kalan ne varsa, /Yarım ne bırakılmışsa.." diyor. Yıllarca kendi kabuğuna çekilmiş, susturulmuş, önemsenmemiş, bir mahkum gibi karanlığına çekilmiş ama kalemiyle tanıştıktan sonra tüm sustuklarını haykırıp, özgürleşmiş yeni bir kalem Ensari Toprak. Şiirlere gelirsem şairimiz, farklı kelimelerle şiirlerini imgelemeyi seviyor çünkü kitapta bilmediğiniz birçok farklı kelime bulabilir, sözlüğe bakma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bazı şiirlerinde ise devrik cümleler dikkatimi çekti, kafiye yok denecek kadar azdı. Ne yazık ki bunlar da şiirin ahengini bozdu. Mesela bir şiirinde şöyle demiş. "yazdığım bu anlamsız devrik cümleler bile / derman olmadı hayatımın kanayan yarasına" Şiirler imge ve farklı kelimeler açısından güçlü olsa da şiirdeki ahenk ve uyumu yakalayamadığımı söyleyebilirim. Ancak bunlara karşın kitabın içeriğinde çok iyi şiirlerde bulabilirsiniz. Ben birçok alıntı yaptım. Şiirlerinde doğa, tabiat, dağlar çiçekler, ayrılık, kavuşma, insanın hüznü, suskunluğu, yorgunluğu, yalnızlığı gibi temaları kullanmış. Yine bir şiirinde; "Artık büyük bir uyanışın eşiğindeyim dedi, Artık hayallerimi gerçekleştirme
Şiir
Kendimi Ararken Kitabına Dair
2025 37. kitabı
Okunma: 13 Mart 2025 12:06
Zaman zaman küçük bukleler halinde şiirlerine değişik mecralarda rastladığım değerli Ensari TOPRAK’ın tamamlanmış şiir kitabını görünce açıkçası hem sevindim hem de heyecanlandım. Kitabı sipariş edip elime ulaştıktan sonra ciddi bir merak ve iştah ile yazarın gönül dünyasının kapısını araladım. ‘’Bazen gitmek evladır kalmaktan’’ diye başlıyordu kitabına. Okurken bu şiiri, gönül kırgınlığı ile kendi iç dünyasına gidenleri de gördüm, güzel atlara binip bazen rahvan bazen dörtnala bizi kendi ‘’bazenlerimiz ve keşkelerimizle’’ başbaşa bıkanları da müşahade etme şansı buldum. Evet yazar elimizden tutup ‘’bırak ve kendine dön’’ diyordu . Ensari TOPRAK’ın patikalarında salınarak yürümeye devam ederken kendisini fidan diker, gül dağıtırken gördüm. Burada kendi çocukluğuna da seslenir gibiydi. Ama hepimizin içindeki çocuğa ve yükselen yeni nesle sesleniyordu: ‘’Dikeceksen eğer bir gül, Bir çocuğun kalbine dik Ki solmadan yaşayabilsin… ‘’ Zifiri karanlıkta, umman bataklığında yaktığı mum ile ilerliyor, okka ile divit ile kalbi durmuş zamanda, afaki güzellikleri gözlüyordu, ‘’Ölü bir şehrin kalbisin sen…her güzelliğin içinden ığıl ığıl sen akıyorsun sakince’’ derken, güzellikte ölümün nazari olduğunu anlatmaya çalışıyordu belkide. Aşkın melankolisine dair dizelerinde bizi Leyla ile Mencun’un divane meclisine, bazen de Mevlana’nın aşk sofrasına buyur ediyordu. Ne mutlu ona ki aşkın meyinden avuç avuç kana kana nasiplenenden… Gecenin zifiriliğinde, yıldızlara tutunup yolunu bulmaya çalışırken , bir şiirin, bir kitabın bir duygunun ruhunu bastırıp, içine sığmayan sözlerin dizelere döküldüğünü görür gibi olursunuz. Yazdıkları deli bir gönlün şımarık akisleri değildi . İnsan diyordu, çocuk diyordu, kadın diyordu, yaşadığı topluma ve insanların ruhsal kavgalarına ayna
Muhteşem...
·114 syf.·
2025 1. kitabı
Kendinizi ararken şiirlerin kalbinde bulacağınız bir kitap. Hasret, özlem, vuslat, aşk, sevda, ölüm konularına dair her birinden bulabileceğiniz seçkin şiirlerle ve yoğun duygularla ele alınmış muhteşem bir eser. Okurken sizi bambaşka düşlere götüren ve yüreğinizin tellerine dokunabileceğini düşündüğüm bu eseri mutlaka okuyalım, okutalım..
Şiir

Ensari ToprakYazar · 0 kitap
Ensari Toprak, Türk yazar ve şair olarak edebi kariyerine devam eden bir isimdir. Hayatı hakkında detaylı bilgilerin sınırlı olduğu bilinse de, kendisi genellikle kişisel deneyimlerinden ve toplumun farklı kesimlerinden kesitler sunan eserler kaleme almasıyla tanınır. Kendimi Ararken, Ensari Toprak'ın öne çıkan eserlerinden biridir ve bu kitap, yazarın içsel yolculuğunu, kimlik arayışını ve varoluşsal sorgulamalarını ele alır. Eseri, okuyuculara derin düşüncelere dalmayı ve kendini keşfetmeyi teşvik ederken, aynı zamanda toplumsal meseleleri de irdelemektedir. Toprak, yazımında sade bir dil kullanarak, okuyucuyla samimi bir bağ kurmayı hedefler. Yaşamına dair aktardığı deneyimler ve gözlemler, eserlerine farklı bir derinlik kazandırır. Kendisi, edebiyatın bireyler üzerindeki etkisinin farkında olarak, okuyucularına duygusal ve düşünsel bir yolculuk sunmayı amaçlamaktadır.