Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Söylenmeler

Kim Bulmuş Ki Yerini

Özkan Gözel

Kim Bulmuş Ki Yerini Sözleri ve Alıntıları

Kim Bulmuş Ki Yerini sözleri ve alıntılarını, Kim Bulmuş Ki Yerini kitap alıntılarını, Kim Bulmuş Ki Yerini en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Değil mi ki ancak Hak'tır kaim binnefsihi, demek ki özne ötekiyle ünsiyeti içre/ötekiyle ünsiyeti sayesinde kaimdir. Bu özne, şu özne ile öz-de-eş'tir. Dolayısıyla bir öznenin yalıtık özdeşliği değil ama bir başkasıyla öz-de-eş-liği ona kimliğini veren onu o kılan..."
"Değil mi ki öz özler ötekini, ötekine kaynar kanı, yalıtıklık sürgünüdür özün, öznenin. Öz kanar çünkü kendibeslek değil. Öz başkayı öz-leyerek kend'olur. Sosyallik içre ötekidir özün özlediği. O ancak ötekiyle hemhâlliği içre kendisidir.
Reklam
Özne mutlak anlamda hiç de kendiyle özdeş (kendiyle kaim) değildir, ama doğrusu bir başka özneyle özde eştir. İşte bu özde eşliktir ki özneler arası ünsiyeti peyda eder -bu en yalın anlamıyla s(ev)gidir. Bu, söz gelimi eşimle aynı evi paylaşmamdır, aynı evi, aynı rahmi, aynı karnı... Eş'liği dar anlamda almamak lazım. Öznenin özneyle bitişikliği, komşuluğu, kardeşliği (karın-daşlığı), kısacası eşliği söz konusudur. Özdeşlik değil, öz-de-eş-lik kısacası..."
"Yürürüz, yol bizimle yürür. Yürüyen yola yoldaş oluruz. Yürüyen yolun yürüyüşüne tanık oluruz. Tanığızdır, çünkü yoldaşızdır. Yoldaşızdır, çünkü yoldayızdır. Yolda olmak yolla birlikte yürümektir. Yolla birlikte yürümek yollaşmaktır. Yolda, yol ve yolcu birbirine karışır. Yolda-oluş. Yol yolcunun, yolcu yolun refiki olur. Başlangıcı izhar eder ve bu refakat, başlangıcı açımlar. Demek ki başlangıç yolda-oluştadır. Ve başlangıç yolda-oluşu toparlar."
"Kişinin ikiziyle -ruh ikiziyle- buluşması, zamansal varliğında bir nevi ebediyeti yakalaması, dolayısıyla fâniliğinin üstüne yükselmesi değil midir bir bakıma? Kend'oluşun en esaslı yolu -ötekini demeyeceğiz burada- ikizini yani benzerini bulmaktan geçiyor belki de. Kişinin basitçe ötekisi değil de, 'hem kendisi, hem de başkası'dır ikizi, Ona kavuşmak 'kendinden başka'ya değil de 'kendindeki başka'ya kavuşmaktır daha ziyade. Kişi sevgili ya da dostla 'aynı bedende iki ruh' gibi ya da aynı karında iki kardeş gibidir..."
Yine, yeniden yolculuk görünüyor bana, Koyu buluttan henüz çıkmışım, Kervanla birlikte şehre doğru yol alıyorum. Sen yoksun hâlâ. Kalabalık içinde yalnızlık bu defa da. Yokluğunda varsın ama, benimlesin, Özvarlığıma dâhil var-yok arası varlığın. Yoksa sen de mi koyu bulutun içindesin, kör kuyunun dibindesin? Sen de mi oradan çıkarılmayı bekliyorsun? Gel, bekliyorum. Bekle, geliyorum...
Reklam
"Yürüdükçe başlangıçtan uzaklaşıyor değilizdir; bilakis biz, başlangıca doğru yürürüz, yüreğe doğru, yürümek başlangıcı keşfe yönelmektir; başlangıç ardımızda bıraktığımız şey değildir; ama o, önümüzdedir. Yolda,her adım bir başlangıç, başlangıca bir yönelmedir. Biz ona doğru yürüdükçe o kendini bize açar..."
"Uzak, çok uzak bir yerden bura'ya konmuş-kondurulmuş bir yabancı gibiyim. Gece aynada yüzünü arayıp bulamayan, gün yüzüne kavuşunca yüzünü hatırlayan şu yabancı gibi. Nereden geldiğimi, kimin nesi olduğumu, bura'da ne aradığımı soruyorum kendime. Acep bu yaban ile ben nereden geldim, niye geldim? Bura'da zorum ne? ...Dünyanın orta yerinde bir garibim. Yabanda..."
"Med-cezir: İçerisi ile dışarısı, düzenle kaos arasında. Dinginlikle karmaşa, sükunetle galeyan, durulmayla kabarma ,gevşemeyle gerilme, yıkılmayla onarma, tezyif ile tahkim arasında. Perdeyi kaldır, camı kır, pencereyi arala, aşındır eşiği."
Affetmek için önce hatırlamak lazım. Yarayı gömmek, onu defnetmek değil, bilakis onu ışığa, gün yüzüne çıkarmak lazım. Gizli kalmış bir yara, mikrop saçar ve zehrini artırır. Hayat kaynağı olsun diye şu hâlde yaraya göz atmak, ona kulak kabartmak lazım. T. Guenard, Plus fort gue la haine
29 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.