Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kimya-yı Saadet

İmam Gazali

Kimya-yı Saadet Gönderileri

Kimya-yı Saadet kitaplarını, Kimya-yı Saadet sözleri ve alıntılarını, Kimya-yı Saadet yazarlarını, Kimya-yı Saadet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanın kararlaştırdığı dünya işleri ile meşguliyet kendisine az görünür. Böylece bu meşguliyetin uzun sürmeyeceğini zanneder ve aldanır. Bir de bakar ki ömrünün sonuna gelmiş!
Araya beden girmeksizin olan kalbin nimet ve lezzetlerine "Rûhani Cennet", sıkıntı ve elemine de "Rûhani Cehennem" diyoruz.
Reklam
Hz. İsa (a.s) diyor ki: "Dünyayı arzu eden kimse, deniz suyundan içen kimseye benzer. Ne kadar çok su içerse, o kadar çok susar. İçer içer de sonunda ölür. Fakat yine de susuzluğu gitmez."
İlmin ve Allah (c.c.)'ı zikretmenin vermiş olduğu zevk ve lezzetler, bütün zevklerden daha üstündür.
Dünya nimetleri ne kadar çok hoşa giderse gitsin, şeriat ölçüleri dışına çıkıldığı vakit âhirette rezilliğe ve sıkıntıya sebep olur.
Hz. İsa (a.s.) mukaşefe halinde, dünyayı bir kadın şeklinde görüp sordu: "Senin kaç kocan vardır?" Dünya cevap verdi: "O kadar çok ki, sayamam!" Hz. İsa tekrar sordu: "Onların hepsi seni boşadılar mı? Yoksa öldüler mi?" Dünya dedi ki: "Ne boşadılar, ne de öldüler. Onların hepsini ben öldürdüm!" Bunun üzerine Hz. İsa (a.s.) şöyle buyurdu: "Şaşarım o ahmakların haline ki, senin başkalarına ne yaptığını gördükleri halde yine de seni isterler, hiç ibret almazlar."
Reklam
Allah (c.c.)'ın cemâlini görmenin anahtarı, onun yarattığı şeylerdeki hârika hallerin bilinmesidir.
...insan basit ve muhtaç bir vaziyette yaratılmıştır. Fakat o, kemâle erme ve meleklerin sıfatlarını kazanma kabiliyetine sahiptir.
A'raf-7/179
"Onlar hayvan gibidirler. Hatta daha da sapıktırlar."
Oysa ki
nefsin, şeriatın emirlerine uyması, Müslümanlığın ilk basamağıdır.
Reklam
Mağrur ve nefsine aldanmış olanlar, helâk olduklarının farkına bile varmazlar.
Oysa ki,
peygamberler bile hata ve kusur işleme korkusundan dolayı ağlayıp gözyaşı dökerlerdi.
İnsanın saadeti, Allah (c.c.)'ı tanımakla ve ona kulluk etmekle olur.
"Allahu Ekber" in manası, Allah (c.c.)'ın akıl ölçüsü ile bilinenlerden büyüktür, demektir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.