Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kırk Ambar

İskender Pala

Kırk Ambar Gönderileri

Kırk Ambar kitaplarını, Kırk Ambar sözleri ve alıntılarını, Kırk Ambar yazarlarını, Kırk Ambar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kalem olsun eli ol katib-i bed-tahririn Ki fesad- rakkamı sûrumuzu şûr eyler Gah bir harf sükûtuyla kılar "nâdir"i "nar" Gah bir nokta kusuruyla "göz"ü "kör" eyler der ya. Manası da aşağı yukarı şudur: Yanlış yazan yazıcı nin eli kalem gibi (boğum boğum olup) kurusun, çünkü onun yazısındaki hata sevincimizi kurutur, çorak vadilere döndürür. Bazan yazısından bir harf düşürüp "nâdir (zor ele geçi rilen sey)"; "nâr (ateş) "e döndürür; bazan da bir noktayı koymayıverir "göz"ü "kör" eyler."
Halel b. Eyyub'a "Deli kimdir?" denildiğinde: -Bir saat sonra öleceğinden emin olmadığı halde dünyasını imar etmeye çalışandır, cevabını vermiş. Sizce şimdi kim akıllı? -Hz. Aişe: - Dünya kimin arzusu ve hayali ise o delidir; ona akıllı denilse bile, buyuruyor.
Reklam
Toplumda ve tenhada, gece ve gündüz, yirmi sene insanların İlah'ına dua ettim. Leyla'nın da benim gibi aşk çekmesi için; benim hâlimi anlaması veya bana acıması için. Allah duamı kabul etmedi; benim aşkımı geçen de olmadı. Ama beni mahveden sevgi hep artırıldı. Ya Rabbi!.. Beni ona sevdir, veya bana onunla şifa ver. Yahut da kalbimin çektiği çileden dinlendirileyim. ♡
(Hakikat avcılarının nazarında güzel de birdir,çirkin de Hakiki aşıkların durağı cennet de olsa fark etmez, cehennem de. Dizginlerini sevgiliye bırakanlar, atlas giysiler ne, yahut yırtık aba; hakikatte aşıkların başları altında kuş tüyü yastık da bulunsa hoştur , kerpiç de.)
"Yar Yüreğim Yar" ( Ey Yar hele yüreğimi yarda görki neler var. )
248 syf.
4/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Okuduğum ilk İskender Pala kitabıydı. Kitaba karşı net bir düşünce oluşmadı kafamda. Bu tarz kitaplara ya da Divan Edebiyatı'na pek ilgim olmamasından da kaynaklanıyor olabilir. Bir çırpıda bitebilecek bir kitap olmasının yanı sıra yavaş yavaş da okunması gerekiyor. İçinde birçok beyit bulunuyor. Bazı denemeler kıssadan hisse biçiminde. Sıkıcı olmayan, Divan Edebiyatı ile ilgilenenler ve İskender Pala okumayı sevenler için güzel bir deneme kitabı olabilir.
Kırk Ambar
Kırk Ambarİskender Pala · Kapı Yayınları · 2017337 okunma
Reklam
Eskiler "Her şey zıddıyla kaimdir" demişler. Pek doğru!..Beyazın ne olduğu ancak siyah ile, ışığın değeri karanlıkta kalınca bilinir. Güzelliğe hayran olmak için çirkine bakmak zarurî, iyiliğe teşekkür için kötülüğün elemini çekmek tabiîdir. Bu yüzden inişler yokuşla, kolaylıklar zorlukla ölçülür hep.
Sözlük okuma alışkanlığı üzerine
Ben bir sözlüğün kaç kıratlık olduğunu, diğer ifadesiyle mükemmel olup olmadığını görmek için genelde "can" maddesini açar, tanımdan başlayarak kelimenin müştaklarına, ilgili deyimlere, kalıp ifadeler ve terimlere sırasıyla bakarım. Canın ne olduğunu yeniden keşfetmem, o sözlüğün bazen lehine, bazen de aleyhine görüş sahibi yapar beni.
Ve en leyse lil'l-insâni illâ mâ sa'â (Hakikatte insanoğlu için kendi çalıştığından başka şey yoktur.) Necm 39
Kanuni Sultan Süleyman
Bilmedim ahvâlimi gerçi ne hâl üstündedir Şol kadar bildim nefs ile cidâl üstündedir Fikri zikri âşıkın gerçi visâl-ı yârdir Lîk hiç mümkün değil, fikri muhâl üstündedir Gözleri dolmayanın âhir dolar toprağ ile Hâce-i dünya gibi kim fikr-i mal üstündedir Ölmez ol kim anıla adı anun iylik ile Tâ kıyamet anılır ol kim kemâl üstündedir Fahr-i âlem bakmadı dünyaya fakr etti kabûl Ol mübarek cismine bak gör ki şal üstündedir Korkarım ki gark ede bir gün beni seylâb-ı eşk Kaldı hayrette Muhibbî sanki hâl üstündedir . . . (Gerçi gidişatımın ne durumda olduğunu bilmedim; ama şu kadarını bildim ki nefis ile çekişme halim devam ediyor. Gerçek âşıkın fikri de zikri de Sevgili'ye kavuşmadır; lakin bu hiç mümkün görünmüyor. Çünkü bu fikir temelsizdir (yani sevgiliye kavuşabilen âşık görülmemiştir) . Kim ki cihan bezirganı gibi mal-mülk fikri ile yaşamaktadır, mal onun gözünü doyuramaz; ama sonunda toprak doyurur. Adı iyilik ile anılan kişi asla ölmez; kim ki kemâl (olgunluk) üzerine yaşar, adı ta kıyamete kadar kalır. Alemin övüncü olan Hz. Peygamber, dünyaya dönüp bakmadı ve fakr halini kabul etti. Nitekim (ipeklerin değmeye can attığı) mübarek bedenine baksan, kuru bir şal üstünde görürsün.) Gözlerimden akan yaşların seli bir gün beni (sürükleyip denizinde) boğacak diye korkuyorum. Muhibbî bu işe hayrette kaldı, galiba (şu an) hâl üstündedir.)
455 öğeden 301 ile 310 arasındakiler gösteriliyor.