Coğrafya ve Tarih

Kitabü’t-Tenbih Ve’l-İşraf

Mesudî

Kitabü’t-Tenbih Ve’l-İşraf Sözleri ve Alıntıları

Kitabü’t-Tenbih Ve’l-İşraf sözleri ve alıntılarını, Kitabü’t-Tenbih Ve’l-İşraf kitap alıntılarını, Kitabü’t-Tenbih Ve’l-İşraf en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Haha :d Geriye doğru ok atabilmenin sebebini bulmaya çalışmış.
Güneş doğduğu, battığı sırada yörüngesinden uzakta oldukları, kar çok olduğu, yurtlarına soğuk, nem hâkim olduğu için bedenleri sarkmış, koyulaşmış, sırtlarındaki ve boyunlarındaki omurgalar yumuşamıştır. Bu sebeple hücum ve geri çekilme sırasında arkalarına doğru ok atabilirler.
Sayfa 36
İran’ın anlamı
Farslar, Fars Mâhât’ında (Cibal, Irak’ın bir kısmı), diğer Pehlevîlerin ülkelerinde yaşıyorlardı. Bu bölgeler onlara nisbet edilir. Bu yerlere Eryan (İran) şehir denir. Bunun manası “yırtıcılar ülkesi” demektir. Zira Nabatîcede yırtıcı hayvanlara Eryan denir. Eryan’ın tekili Erya’dır. Çok güçlü, cesur, ülkeleri geniş, orduları kalabalık oldukları için yırtıcı hayvanlara benzetildiler.
Sayfa 43
Reklam
Ey felek! Yuh olsun, bu yanlışlık nereye kadar. Alçaklar yükseldi, şerefli kişiler alçaldı. Eşek sürüsü cennette, bir taraf ise aç, birbirine bağlı.
Sayfa 44
İranşehr
Bazıları İranşehr’in “seçkinler yurdu” mamasına geldiğini söylerler. Zira “îr”, Eski Farsçada hayır ve fazileti kapsayan bir addır. Bunun için ateşgede reisine “irked” yani “seçkin, faziletli kişilerin reisi” derler. Bu kelime Arapçaya “hirbed” şeklinde geçti.
Sayfa 43
Zira ihmal doğruyla, zıtlık düzenle bir araya gelmez. Batlamyus; bahar mevsimini çocukluğa, yaz mevsimini gençliğe, güz mevsimini olgunluk çağına, kışı ise ihtiyarlığa benzetir.
Sayfa 30
Mesûdî der ki: Zamanımızdaki astronomların, müneccimlerin genellikle ahkâmü’n-nücum (astroloji) ile uğraştıklarını, astronomi ile uğraşmadıklarını görüyoruz. Nücum ilmi riyaziyat (matematik bilimleri)’ın bir parçasıdır. Yunancada astronomi denir. Önce feleklerin durumundan, bileşiminden, parçalarının birleşiminden bahseden kısmı; ikincisi ise astroloji (göğün etkisinden) bahseden kısmı (ilmi)dır.
Sayfa 29
Reklam