Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitle ve İktidar

Elias Canetti

Kitle ve İktidar Sözleri ve Alıntıları

Kitle ve İktidar sözleri ve alıntılarını, Kitle ve İktidar kitap alıntılarını, Kitle ve İktidar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Madam Jullien‘in Fransız Devrimi sırasında oğluna yazdığı mektuptan
„Sevgili dostum, hep kurtlar koyunları yemiştir bu kez koyunlar mı kurtlar yiyecek?“ Koyunların etyemez olduğu doğrudur, ancak bu cümle tam da bu tuhaflığı ile anlam kazanır. Devrimler dönüşüm zamanlarıdır, onca zaman savunmasız olanlar aniden dişlerini göstermeye başlarlar.
İnsanı, bilinmeyenin dokunuşundan daha çok korkutan hiçbir şey yoktur.
Reklam
Bütün yok etme araçlarının en etkileyicisi ateştir. Çok uzaktan görülebilir ve daha da çok insanı kendine çeker. Geri dönüşsüz bir biçimde yok eder; ateşten sonra hiçbir şey eskisi gibi olamaz. Bir şeyi ateşe veren kitle kendisini karşı konulamaz hisseder.
Ayrıntı
Karnını doyurmuş olanlar açların üzerine basıp geçmeyi umursamazlar.
Sayfa 241
uluslar bayrakları, sanki rüzgar parçalara ayrılabilirmiş gibi, üstlerindeki havanın kendilerine ait olduğunu işaretlemek için kullanırlar.
Ayrıntı Yayınları
Aklıma birkaç yazar geliyor :))
Yazınsal ölümsüzlüğe duyulan inanç, modern zamanlarda hiçbir yerde daha açık, daha saf ve daha az gösterişli bir biçimde bulunamaz. Bu inanca sahip olan bir insan ne demek ister? Onunla aynı zamanda yaşamış insanlar artık burada değilken kendisinin hala burada olacağını söylemek ister. Böyle olmakla yaşayanlara karşı herhangi bir husumet hissediyor değildir; onlardan kurtulmaya ya da onlara her hangi biçimde zarar vermeye de çalışmaz. Hatta onları kendine rakip olarak bile görmez. Sahte ün kazananları hakir görür, eğer onlarla onların silahlarıyla savaşmış olsaydı kendisini de hakir görürdü. Onlara kin beslemez; çünkü onların nasıl tamamen yanılgı içinde olduklarını bilir, ama o bir gün ait olacağı topluluğu, yapıtları hâlâ yaşayan, ona hitap eden ve onu besleyen, eski çağların insanlarının oluşturduğu, kendisinin de bir gün ait olacağı topluluğu seçer. Onlara duyduğu şükran, hayatın kendisine duyduğu şükrandır.
Sayfa 274 - Ayrıntı Yayınları Birinci Basım 1998
Reklam
gerçek cellat, idam sehpasının etrafında toplanmış olan kitledir.
Ateş yıkıcıdır; onunla savaşılabilir. Islah edilebilir, söner. Onunla başa çıkabilecek temel bir düşmanı, yani nehirler ve sağanak yağmur biçimindeki su vardır. Ateşle suyun düşmanlığı atasözlerine geçmiştir, „ateş ve su“ deyimi en aşırı uçlarda bir arada düşünülemeyecek türden bir düşmanlığı dile getirir.
İstedikleri tek şey itaatkâr bir sürüdür. İnananları koyun olarak değerlendirmek ve boyun eğdikleri için onları övmek adettendir.
Sayfa 24
En sıradan çocuk bile kendisine verilen emirlerin bir tekini bile ne unutur ne de affeder.
Ayrıntı
Reklam
İnsanlar birbirlerine ne kadar kuvvetli yaslanırlarsa, birbirlerinden korkmadıklarınıdan o kadar emin olurlar. Dokunma korkusunun bu karşıtına dönüşü kitlelerin doğasında vardır.
Bir despot her zaman daimi ikiyüzlülüğünün bilincindedir ve bu yüzden de her zaman başkalarından aynısını bekler. Erken davranıp, bunun etkilerinin önüne geçmenin her biçimi, ona izin verilebilir hatta zorunlu görünecektir. Kendi hızıyla masumları ezebileceği gerçeği onun için sorun yaratmaz, maskelerin karmaşık dünyasında hatalar her zaman olacaktır. Onu derinden rahatsız eden şey, yeterince hızlı hareket edemeyip düşmanın kaçmasına fırsat vermektir.
Sayfa 283 - Ayrıntı Yayınları Birinci Basım 1998
İktidar ve Hız
İktidarla ilgili olan hız, peşinden koşma hızı ve yakalama hızıdır. Her iki hızda da insan, hayvanları kendine model almıştır. Avının arkasından koşan kurtlardan ve diğer hayvanlardan, avının peşinden koşmayı ve ona yetişmeyi öğrenmiştir. Kedi soyundan, avının üzerine atlamayı öğrenmiştir, bu konuda takdir ettiği ve gıpta ettiği ustaları aslan, leopar ve kaplandır. Alıcı kuşlar her iki hareketi de birleştirir; herkesçe görülebilecek biçimde tek başına uçan ve yüksekten avının üstüne çullanan bir kartal ya da şahin bu ikili işlemin mükemmel bir örneğidir. Bu kuşlar insana uzun süre sahip olduğu en büyük hız olan oku verdi. İnsanlar avlarının üstüne bir ok biçiminde çullandılar.Böylelikle bu mahluklar eski çağlardan itibaren iktidar simgeleri oldular. İnsanlar onları bazen tanrı, bazen de kendi yöneticilerinin ecdadı olarak düşündüler.
Sayfa 281 - Ayrıntı Yayınları Birinci Basım 1998
Gerçek cellat, idam sehpasının etrafında toplanmış olan kitledir.
Sayfa 52 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Maskeyi takan gerçekte kim olduğunu pekâla bilir; ama onun görevi maskeyi oynamaktır.
Sayfa 407
1.500 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.