Geçmişin Büyük Felaketleri ve Gelecek İçin Bazı Dersler

Nisan 2023
Kronik Kitap

Olanlar ve Olacaklar
Puan vermedi
Olanlar ve Olacaklar           ༄ ༄ ༄ Dünyanın en ünlü tarihçilerinden olan Britanyalı ve on altı kitabın yazarı Niall Ferguson; Stanford Üniversitesi’ndeki Hoover Enstitüsü’nde Milbank Ailesi Kıdemli Üyesi ve Greenmantle LLC'nin genel direktörüdür. İnsan hayatının dünya dengesi içinde mümkün uyumlar dahilinde istikrar halindedir. Bu istikrarın olması gereken şartlar dışına çıktığında ya da aksi bir durum gerçekleştiğin krizler, acil durumlar silsilesi başlar. Krizlerin, acil durumların tabir ettiği en geniş kavram ‘Kıyamet’ kavramıdır. Dini literatürde ‘Kıyamet’ beklenen ‘bitiş zamanı’, ‘Hüküm Günü’ tabirleriyle inanç olarak iman esaslarından kabul edilir. Seküler çevrede ise savaşların, ekonomik krizlerin, sağlık sorunların, ahlâkî çöküşlerin kriz ve afet durumları ‘Kıyamet’i ortaya çıkartır. ‘Kıyamet’in anlamı, ifade biçimleri geniş bir literatürle on bir bölümle “Kıyamet – Geçmişin Büyük Felaketleri ve Gelecek İçin Bazı Dersler” kitabı insanlık tarihinin kadim, daimi kurallarını etkileyen kıyametleri anlatmakta. İnsanlık krizinin top yekun insan ölümüyle sonuçlanan durumları olduğu için Ferguson, kitabına mutlak son, mahşer günleri ve facianın istatistiği alt başlıklarla “Ölümün Manası” başlığını ele alır. Politik krizler ve salgınlar sonucunda yaşanan ölüm oranları hakkında kıyametin bir yüzüyle ölümün gerçek manasını anlatılmaktadır. Bu çerçevede Amerika’nın fethi, Hindistan soykırımı, I. ve II. Dünya Savaşları ve COVID-19 gibi tarihsel süreç içinde örnekler verilir. Tarihsel süreç içinde sebep ve sonuçlar döngüsel bir hakikate sahiptir. Ortak hedefler, çıkarlar doğrultusunda toplumu önce büyümeye, sonra ‘zenginliğe’, ardından da ‘durağan hale’ götüren bir kader değil, bir ‘Görünmez El’ olduğunu, yazar anlatır. Bu anlatımı disiplinlerarası
Siyasi Tarih
2025 52. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2025 21:24
Niall Ferguson, 2020 Coronavirüs pandemisinden sonra yazdığı Kıyamet kitabı, insanlığın yaşadığı felaketlerle ilgili: Savaş, salgın hastalıklar, ekonomik krizler, doğal afetler… Bunların insanlar üzerindeki seyrini ve tarihini inceliyor. Özellikle Amerika, Avrupa ve Çin üzerinden.. Son bölümde pandemi ve siyaset ilişkisi yer alıyor.. Dolu bir kitap..
Kıyamet İncelemesi
2024 28. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2024 21:42
İnsanlık tarihi aslında bir felaketler tarihi. Bilimsel, sosyal veya iktisadi tüm gelişmelerden daha fazla etki etmişlerdir dünyanın ilerleyişine. Nedir bu felaketler? Bazılarını doğa yaratır bazıları ise insan yapımıdır. Depremler, seller ve tabi ki salgınlar doğanın insanoğlunu soktuğu çok zorlu sınavlardır. Savaşlar ise insan tarafından yaratılan küçük kıyametlerdir. Tüm bu felaketler insanlığı çok zor durumlarda bıraksalar da aslında bilimsel ilerlemelerin, atılımların da sebepleridirler. Niall Ferguson dönemimizin önemli bir tarihçisi. Özellikle iktisat tarihi konusunda bir uzman. Dolayıyla rakamlara, istatistiklere çok alışkın biri. Kıyamet diğer tarih kitaplarından farklı olarak matematiksel veriler üzerine inşa edilmiş bir araştırma kitabı. Hikâye anlatmıyor. Rakamları açıklıyor ve felaketlerin insanlık üzerindeki etkilerini bu yolla anlatıyor. Kitap Covid-19 salgını sırasında yazılmış. Dolayısıyla kitabın baş kahramanı da Covid-19. Ancak bununla sınırlı değil tabi. Veba’nın yaptıkları, dünya savaşları, yaşanan mali krizler, büyük kazalar, depremler de kitabın içeriğinde yer bulmuş. Ben bu tür araştırma kitaplarını seviyorum. O yüzden severek okudum. Ancak herkesin keyif alacağı bir kitap değil. Ancak konu ile ilgilenenlere tavsiye edebilirim. Bir de tabi tarih bölümünde okuyan arkadaşlar için iyi bir kaynakça olur bu kitap.

Niall FergusonYazar · 5 kitap
Niall Ferguson 1964 yılında Glasgow’da doğdu. Kuşağının en önemli Britanyalı tarihçilerin­den sayılan Ferguson, Oxford Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Hamburg ve Berlin’de yaşadı. 1989 yılında Cambridge Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışmaya başladı. 1992’de Oxford’a döndü ve Modern Tarih üzerine ders verdi, 2000 yılında aynı üniversitede profesör oldu. İki yıl sonra ABD’ye yerleşti ve New York Üniversitesi’nde ders vermeye başladı; hâlâ Harvard’da tarih bölümünde Laurence A. Tisch kürsüsünde profesördür. Alman ekonomi tarihini incelediği ilk kitabı “Paper and Iron’dan” (Kâğıt ve Demir) sonra “The Pity of War: Explaining World War One” (Hazin Savaş) kitabıyla uluslararası üne kavuştu. Rothschild ailesini anlattığı “The World’s Banker” (Dünyanın Bankacısı) ve 2001’de yayımlanan “The Cash Nexus” (Nakit Bağı) kitaplarından sonra Britanya ve ABD’de best-seller olan Empire (İmparatorluk) kitabını 2003’te yazdı. Aynı zamanda Channel 4’te altı bölümlük bir televizyon programına da dönüşen bu çalışmanın ardından Amerika’nın imparatorluk tarihini anlattığı “Colossus” ve 20. yüzyıldaki siyasi çatışmalara odaklandığı “The War of the World” (Dünya Savaşı), diğer önemli kitaplarıdır. “The Ascent of Money” (Paranın Yükselişi), 2008’de yayımlandı ve ABD’de PBS, Britanya’da ise Channel 4 kanallarında belgesel olarak televizyona uyarlandı. 2010’da yayımlanan “Lives and Time of Siegmund Warburg”un (Siegmund Warburg’un Yaşantısı ve Yaşadığı Dönem) ardından yine bir biyografi olan Kissinger kitabı üzerinde çalışmaya başladı, 2011 yılında “Civilization: The West and the Rest” (Uygarlık: Batı ve Ötekiler) yayımlandı.