Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kızıma Felsefe Öğretiyorum

Roger-Pol Droit

Kızıma Felsefe Öğretiyorum Gönderileri

Kızıma Felsefe Öğretiyorum kitaplarını, Kızıma Felsefe Öğretiyorum sözleri ve alıntılarını, Kızıma Felsefe Öğretiyorum yazarlarını, Kızıma Felsefe Öğretiyorum yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" Hiç kimse bütün kitapları okuyamaz ve bütün müzikleri dinleyemez.. Önemli olan fikirler arasında kendi yolunu bulmandır. "
Reklam
" Felsefe yapmak sadece düşünmek, fikirlere sahip olmak değildir. İnsanın kendi düşüncelerini incelemeye başlamasıdır. Bu fikirlere dışarıdan bakmak, kafanın içinde temizlik yapmak gibi bir şey.. "
Ama hiçbir şey anlamıyorum demek… buna inanmıyorum. Doğru değil bu. Bir kitapta onu okuyan insanın her zaman az çok anladığı bir bölüm olur. Bir bölümde de her zaman anladığı bir sayfa vardır. Çok anlaşılmaz bir sayfada ise her zaman tam olarak anlaşılan bir cümle olacaktır.
Hiçbir zaman bir felsefe olmayacaktır ama hiçbir zaman birbirleriyle ilişkisi olmayan sonsuz sayıda düşünce de olmayacaktır.
Robinson gibi ıssız bir adada yaşayan ve tek bir insan bile görmesi mümkün olmayan birinin iyilik ya da kötülük yapması zordur! Başka insanlar nezdinde iyi ya da kötü olabilmemiz için kalabalık olmamız ve birlikte yaşamamız gerekir.
Reklam
"Gerçek olan her şey rasyoneldir, rasyonel olan her şey gerçektir.”
Sayfa 50 - HegelKitabı okudu
Hıristiyanlıkla birlikte ideal olan bilge değil dindar oldu. Dindar sadece insanlık bağlamında tanımlanamaz. Dindar Tanrı'ya itaat eder, bütünüyle tanrısal iradeye, Tanrı kelamına bağlıdır. Bunun felsefi etkinliklerle hiçbir ilgisi yoktur. Dünya mutluluğu dindar insanı hiç ilgilendirmez. Her şeyi feda edebilir, din kurbanı olabilir. Zira onun istediği bu dünyadaki mutluluk değildir, ahireti kazanmak ister o. O, Tanrı'nın krallığında kesin ve mutlak bir"kurtuluş" peşindedir. Bu kurtuluş bir anlamda mutluluğun en yüce biçimidir çünkü derin bir Tanrı düşüncesine dalan insanın ebedi ve mutlak mutluluğudur. Bu öbür dünya yani Cennet mutluluğunun düşünen, inceleyen, zevki ya da doğaya göre yaşamı arayan filozofların mutluluğuyla hiçbir ilgisi yoktur. Hıristiyanlıkla birlikte odak artık insan değil Tanrı olmuştur. Filozoflar, bilgeliği araştıranlar ikinci planda kalmıştır, kaybolmuştur
Bazı Antik çağ filozoflarında öne çıkan, irade ve ruhun dinginliğidir. Onlara göre ruhumuza karşı hiç kimse bir şey yapamaz. Bedenimiz esir ya da hasta olsa bile ruhumuz bir kale gibidir ve biz bu kale içinde özgür yaşarız.
ruhumuz doğru fikirlerin yakını gibidir. Buna göre zihnimizin entelektüel tarafı hakikati düşünmek için yaratılmıştır. İnsanın en büyük mutluluğu budur.
Sayfa 42 - PlatonKitabı okudu
Reklam
Bilgin olmak aynı zamanda iyi ve doğru yaşamayı bilmektir. Bilge olmak mutlak biçimde bilgili olmaktır.
"Bana birisi zamanın ne olduğunu sormadığında bilirim ne olduğunu. Ama böyle bir soru sorulduğunda bilemem:”
Sayfa 27 - AugustinusKitabı okudu
Sokrates bir gün yaşamı savaşlarda geçmiş ve savaşın ne olduğunu bilen bir komutanla konuşur. Bu asker cesaretin ne olduğunu bildiğini sanır. Sokrates kendisine cesaretin ne olduğunu sorar. Komutan cesaretin korkmamak olduğunu söyler. Sokrates ona sadece çok korkan ama bu korkusunu yenerek savaşan birinin hiç korkmayan birinden daha cesur olup olmadığını sorar. Komutan bu insanın daha cesur olduğunu kabul eder. Dolayısıyla cesaret fikrinin doğru olmadığı anlaşılır.
- İnsanın bildiğini sandığı ama aslında hiç bilmediği çok şey var mı böyle? - Bir yığın şey var! Augustinus adlı ünlü bir filozof şöyle der: "Bana birisi zamanın ne olduğunu sormadığında bilirim ne olduğunu. Ama böyle bir soru sorulduğunda bilemem."
296 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.