Klasik ve Modern Metinlerle Din Felsefesi Dersleri İçin Yardımcı Kitap

Recep Alpyağıl

Klasik ve Modern Metinlerle Din Felsefesi Dersleri İçin Yardımcı Kitap Sözleri ve Alıntıları

Klasik ve Modern Metinlerle Din Felsefesi Dersleri İçin Yardımcı Kitap sözleri ve alıntılarını, Klasik ve Modern Metinlerle Din Felsefesi Dersleri İçin Yardımcı Kitap kitap alıntılarını, Klasik ve Modern Metinlerle Din Felsefesi Dersleri İçin Yardımcı Kitap en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akıl yürütmeyi inkâr eden kimsenin elinde onu reddetmek için akıl yürütmekten başka bir kanıt yoktur.
Reklam
"Hakikat sevgisinden daha fazla bir sevgiyle dinini sevmeye başlayan kişi, kendi mezhebini veya kilisesini dininden daha fazla severek yoluna devam eder ve sonunda da kendini her şeyden daha çok sever." Coleridge, London 1848
Hiçbir basit zihin, hiçbir gözden ırak mekan; her inandığımız şeyi sorgulamayı gerektiren evrensel görevden kaçamaz.
Bu evrende sürekli deverana sahip Güneş, Ay ve yıldızları düşündüğümüzde uzayın belli bir plân ve belli bir oran göre olmuş olması, gece ve gündüzün değişimi ile yeryüzünde dört mevsimin oluşması, üzerindeki canlı ve bitki çeşitlerinin daha önce özetlediğimiz nice faydalar edinmesi için değildir de ne içindir? Evren. deki bu düzenlemenin iyi olan bir takdir sahibinin planlaması ve hikmet sahib; bir güç yetiren varlığın hikmeti olduğu akıl sahibine gizli kalır mı? Bunların hepsi tesadüfi olarak bir araya gelmiştir, dersen su dolapları için niye aynı şeyi söylemiyorsun? Ağaçların, bitkilerin bulunduğu bir bahçeye dolaplar, su taşımaktadır. Görünen tüm aletler bazıları bazılarını destekleyecek ve bahçeye su taşıyacak şekilde ayarlanmıştır. Bunun tesadüfi olduğunu belirtirsen insanlar senin sefih olmandan ve aklını kaybetmiş olmandan başka bir şey düşünmezler. Basit bir teknikle yapılmış bu dolapların sanatkârının ve düzenleyicisinin olmadığını söyleyemiyorsan, tüm yeryüzünün ve üzerindekilerin yararı için hikmetle yaratılmış olan ve insanların anlamakta yetersiz kaldığı bu büyük dolabın herhangi bir yapım ve plân olmadan rastgele oluştuğunu söylemek nasıl mümkün olabilir!
Sayfa 120 - CahızKitabı okudu
Tanrı'nın ezelililiğinin zaman dışı olarak tanımlanmasından kasıt, O'nun geçmiş, şimdi, gelecek gibi zaman kiplerinden ve önce ve sonra gibi zamansal ardısallıklardan ari olması, fiillerinin bunlara bağlı olarak gerçekleşmemesidir. Tanrının zamansal kiplerden ve ardısallıktan ari olduğunun ileri sürülmesinin arka planındaki temel kaygı Tanrı'yı, her türlü değişimden ari tutmak ve mutlak basitliğini muhafaza etmektir. Zaman ancak mekân ve harekete bağlı olarak var olabileceğinden, zaman ile değişim arasında ayrılmaz bir ilişki bulunduğundan, Tanrinın zaman içinde düşünülmesi O'nun mekân ve hareket ile ilişkilendirilmesi anlamına gelmektedir. Zira değişim, kuvve halde olanın bilfiil hale geçmesi; hareket de sabit olanın dinamik hale geçmesi anlamında bir durumdan diğer bir duruma geçiş olduğundan, her daim bilfiil olan Tanrı'nın hem kuvvelikten hem de sabitlikten ari olması gerekir. Tanrı'nın mükemmelliği ve mutlaklığının muhafazası ancak O'nun her türlü değişimden ari kılınmasıyla mümkün olabilir”
Sayfa 288 - Mehmet Ata AzKitabı okudu
Reklam
50 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.