Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kolay, Kısa, Keyifli Felsefe

Ömer Sevinçgül

Kolay, Kısa, Keyifli Felsefe Gönderileri

Kolay, Kısa, Keyifli Felsefe kitaplarını, Kolay, Kısa, Keyifli Felsefe sözleri ve alıntılarını, Kolay, Kısa, Keyifli Felsefe yazarlarını, Kolay, Kısa, Keyifli Felsefe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nietzsche
Liselerin birinci dereceden görevi, gençleri üniversiteye hazırlamak değil, bağımsız kişilikler yetiştirmektir.
Sayfa 163
Rousseau
İnsanlar ömür kısadır derler ama sonra onu daha da kısaltmak için ellerinden geleni yaparlar.
Sayfa 144
Reklam
Voltaire
Gençleri bırakınız dünyayı hayal ettikleri gibi görsünler, büyüyünce nasıl olsa olduğu gibi görecekler.
Sayfa 139
Epiktetos
Yarın bambaşka bir insan olacağım diyorsun. Peki niye bugünden başlamıyorsun?
Sayfa 65
Kitapsız hayat kör, sağır ve dilsiz bir hayattır. —Seneca
Sayfa 63
Reklam
Altın ateşle, kadın altınla, erkek de kadınla erir.
Sayfa 29
Evinizin eşiğini temizlemeden komşunuzun damındaki karlardan şikayet etmeyiniz.
Sayfa 20
Hayat geriye bakarak anlaşılır ,ileriye bakarak yaşanır .
Reklam
Ne demiş Bediüzzaman....
Felsefe, her şeyi çirkin, korkunç gösteren siyah bir gözlüktür. İman ise, her şeyi güzel, ünsiyetli gösteren şeffaf, berrak, nurani bir gözlüktür. Felsefe ve hikmet ise, din ve kalbe yardım etmeli, yerine geçmemeli.
Sayfa 209 - carpe diem kitap, 5. Baskı (2009)Kitabı okudu
Nursi, felsefeyi ikiye ayırır: Vahiyle barışık felsefe, vahye aykırı felsefe... "Felsefe hakikatin yolunu şaşırmış" derken ikinci kısmı kasteder ve kıyasıya eleştirir... Hikmet kavramına büyük önem verir... "Evet, hikmet derim, çünkü hayrı kesirdir. Şerri vardır fakat cüzidir” der... “Üstadım Kuran, kitabım hayat” söylemiyle yola çıkar... Kâinatı bir kitap olarak görür... Her varlık ilahi isimlere aynadır... İnsan bir yandan sözel ayetleri okurken, bir yandan da evrendeki görünür ayetleri okumalı. Çünkü bunlar birbirini yorumlar ve destekler... Bu bakış açısı düşünürün özgün yönlerinden biridir... Bilim, evrende beliren ilahi isimlerin belirtilerini görmemizi sağlayarak inanca hizmet eder. “Bize yaratıcımızı tanıt” diyen öğrencilere, “Sizin okuduğunuz fenlerden her fen Yaratıcıyı tanıttırıyor, öğretmenlerinizi değil onları dinleyiniz" diye cevap vermiştir...
Sayfa 209 - carpe diem kitap, 5. Baskı (2009)Kitabı okudu
Nursi, Said (1873-1960)
İslâm bilgini... Düşünür... Bilge... Nur Risalelerinin yazarı... Kendi kendini yetiştirdi... Anadolu ve İstanbul âlimlerinden takdir gördü... Kendisine "zamanın en güzeli" manasında Bediüzzaman lakabı takıldı... Hayatı boyunca "iman hakikatleri"ni yaymaya çalıştı... Bilim ve felsefe alanında ileri derecede bilgisi vardı... Maddeci felsefeleri eleştirdi... Bütün maddeci filozoflara meydan okudu... Bir mahkeme savunması sırasında "Onların en büyük dinsiz feylesoflarını, hayvandan aşağı düşürmüşüm” dedi... Batı felsefesinden etkilenerek eser veren Müslüman düşünürleri de eleştirdi... Ömrünün yarıdan fazlası sürgünlerde ve hapislerde geçti... Eserleri yasaklandı, fakat o "Nur Talebeleri" dediği öğrencileriyle birlikte el altından yayın çalışmalarıni sürdürdü... Çok sayıda talebe yetiştirdi... Kişi eksenli olan geleneksel yöntem yerine kitap eksenli bir yöntem geliştirdi... Geride beş bin sayfayı aşan bir eser külliyati bıraktı... Kitapları otuzun üstünde yabancı dile çevrildi...
Sayfa 208 - carpe diem kitap, 5. Baskı (2009)Kitabı okudu
Nietzsche, Friedrich W. (1844-1900)
Niçe... Alman... Yunan dili profesörü... Frengi hastası... Ömrü boyunca kadınlardan uzak yaşamak zorunda kalmış. Kadınlar hakkında çokça atıp tutanlardandır... Sonunda bunalım geçirip delirir... "Tanrı öldü" der... Evrimcidir. Hayatı bir savaş olarak görür. Güçlü olan haklıdır... Bir de "üstinsan" düşüncesi var. Kendinizi aşın! Önce insan oldunuz, hadi şimdi üstinsan olun! İyi de baba, nasıl olalım? Zamanın ve mekânın üstüne çıkın... Tam tiranlara göre bir öğüt... Hitler durur mu, "Büyüksün baba!" deyip çıkar meydana. Tutkusuna uygun bir felsefe bulmuştur işte. Üstinsan ne yapar? İnsanları keser... Niçe başka şeyler de söylemiş elbet. Evren saçmadır, demiş mesela. Fakat kötümser olmamak gerek. İradenizle bunu yenebilirsiniz... Felsefesi, bir "yaşam felsefesi"dir... "Sonsuz dönüş” fikrini gündeme getirir. Ona göre yaşam sonsuz bir tekrarlanmadır. Daha önce binlerce kez sizin atomlarınızdan hayatlar meydana geldi, bundan sonra da binlerce kez gelecek. Öyleyse ölüm korkusunun anlamı yok... Vesaire... Bir züğürt tesellisi!
Sayfa 175 - carpe diem kitap, 5. Baskı (2009)Kitabı okudu
390 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.