3 Şubat 2023
Sel Yayıncılık

2024 51. kitabı
Yıl 1928. Savaş bitmiş. İnsanların üstünden büyük bir yük kalktığı için herkesin tek derdi huzur bulmaktır. Toplumdaki uzun süredir görülmeyen bu huzuru da başkasının bozmasına izin verme gibi bir niyetleri yok. Dönemin gençleri ise bu sükunetten fazlasıyla rahatsızdır. Bu yüzden "İç savaş" adında bir dergi yayınlamaya başlarlar. Zaman geçtikçe bu başkaldırılarının verimsiz olduğunu görürler. Daha da fazlasını yapmak adına bu kez Rosenthal komplo önersiyle gelir. Grubun içinden farklı sesler çıkar. Lakin nihayetinde karar verilir. Zor olacaktır. Ama yine de denenecektir. Bir tek noktada yanılır bu gençler. Hayat sürprizlerle doludur. Ve onlar adına çok yakında beklenmedik gerçekler başlarına gelecektir. Kader mi? Belki... Şans mı? Onların şansa inandıklarını hiç sanmıyorum. Sınıfsal ayrım, aşağılanma, kişilik arayışı, hür olma arzusu ve başkalaşım mevcut bu kitapta. Sizin kendinizle çatışmanıza neden oluyor. Nasıl mı? O da yazarın kendi büyüsü diyebilirim. İsyan etmenin ne derece doğru ya da hatalı olduğunu algılanmanızı sağlıyor. Aile içindeki sevgi -ya da ilgi diyelim biz ona- yoksunluğunu vurguluyor. Yazar için bir dipnot düşecek olursam; Fransız Kominist Partisi üyesiyken Hitler saldırısından dolayı orduya katılıyor. Henüz 35'inin baharında vefat eder. Ölümden sonra kıymeti bilinir mi? Karalama her ülkenin kirli gerçeği bana göre. Etkilenir misiniz? Kesinlikle öyle. Okunmalı dediklerim arasına girdi. #komplo #paulnizan #selyayincilik
KomploPaul Nizan · Sel Yayıncılık · 202310 okunma
2024 8. kitabı
Okunma: 01 Mart 2024 20:51
1928 yılının Fransa’sına gidiyoruz. Savaş sonrasında insanlar rahatlamış ve refah içindiler. Aileler çocukları için iyi bir gelecek inşa etmek ister ve ona göre hareket ederler. Ama gençler bu sakinlikten sıkılır ve bir devrim heyecanı ararlar. Kitaptaki genç karakterlerimizde bu duygudadır. Bunun üzerine İç Savaş adında bir dergi çıkarırlar. Bu yeterli gelmeyince gruptan biri olan Rosenthal bir komplo önerisinde bulunur. Arkadaşlarını da buna ikna eder. Ama bilmedikleri bir şey vardır. Hayatta onlar için bazı komplolar hazırlamaktadır. Sınıf ayrımının yarattığı aşağılanma hissi, kendi sınıfından uzaklaşma isteği, gençliğin beraberinde getirdiği özgürlük isteği ve topluma karşı isyanı görüyoruz. Kitaptaki burjuva olan gençlerimiz Rosenthal ve Laforgue için ayrıca bu kendi sınıfına ve ailelerine karşı bir isyan da. İdeolojik bilinç açısından eksikleri var. Onların bu isyan ve devrim isteği toplumsal gerçekle bağdaşmadığından beklenmedik sonuçlar doğuruyor. Yazar kendisi de Fransız Komünist Partisi üyesi. Hitler Fransa’ya saldırınca orduya katılır ve henüz 35 yaşında ölür. Ölümünden sonra yapılan karalama kampanyasında onun destekçisi arkadaşı olan Jean-Paul Sartre’dır. Severek okuduğum bir kitap oldu.
KomploPaul Nizan · Sel Yayıncılık · 202310 okunma

Paul NizanYazar · 4 kitap
Paul Nizan (1905-1940) sonradan demiryolu işçisi olan bir yarıcı çiftçinin torunu, daha sonra mühendis olan demiryolu işçisinin oğludur. Jean-Paul Sartre’ın Paris’teki ünlü Henri-IV Lisesi’nden arkadaşıydı. Paris’in Ulm Sokağı’ndaki Fransa’nın en saygın okulu Yüksek Öğretmen Okulu’na birlikte girdiler, birlikte okudular, oda arkadaşı oldular. Felsefe diploması aldı. Yüksek Öğretmen Okulu’nda okurken bir bunalım geçirip Aden’e (Yemen) gitti (1926-1927). Dönüşünde Fransız Komünist Partisi’ne girdi (1927). Zamanla, Merkez Komitesi’ne sözcü bile oldu. Stalin-Hitler anlaşması üzerine Fransız Komünist Partisi’nden 21 Eylül 1939 günü istifa etti. Bunun üzerine parti ve partililer tarafından aforoz edildi. FKP’den istifasından 8 ay sonra, 23 Mayıs 1940 günü, savaşta, Dunkerque çekilmesi sırasında öldü. Daha 35 yaşındaydı. İngiliz birliklerine tercümanlık yapıyordu. Nizan’ın Komünist Partisi’nden istifası şok etkisi yarattı. Yaptığı eylemin nedeni ve amacı açıktı: Stalin, Hitler ile anlaşarak Fransa’ya ve Fransız Komünist Partisi’ne ihanet etmişti. Sadece FKP’ye değil dünyanın bütün komünistlerine de ihanet etmişti. Ama parti kadrosu ve partiyle nikâhlı aydın ve yazarlar, “Parti disiplini icabı” böyle düşünmüyorlardı. Nizan, Eylül 1939’da istifa etmiş ve sekiz ay sonra savaşta öldürülmüştü.