Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

(Toplu Eserleri 6)

Korku Üzerine

Jiddu Krishnamurti

Korku Üzerine Gönderileri

Korku Üzerine kitaplarını, Korku Üzerine sözleri ve alıntılarını, Korku Üzerine yazarlarını, Korku Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Karşılaştırmanın olduğu yerde korkunun olması kaçınılmazdır..
Kendinizi, Freud ya da Jung’a göre ya da bana göre anla­yamazsınız. Başka insanların kuramları, her ne olursa olsun önem taşımaz. Soruyu kendinizden yola çıkarak sormalı­sınız, korku, bilinç ve bilinçaltı olmak üzere ikiye bölüne­bilir mi? Ya da farklı biçimlere dönüştürdüğünüz tek bir korku mu vardır? Yalnızca tek bir arzu vardır; yalnızca arzu vardır. Arzularsanız, arzunun nesneleri değişir, ama arzu her zaman aynıdır. Dolayısıyla belki aynı biçimde, yalnızca korku vardır. Siz, türlü şeylerden korkarsınız, ama yalnızca tek bir korku vardır.
Reklam
Korku vardır. Korku hiçbir zaman bir gerçeklik değildir; etkin şimdiden ya önce ya da sonradır. Etkin şimdide korku varsa, bu korku mudur? Korku ora­dadır ve ondan kaçış yoktur, ondan kurtulmak ola­sı değildir. Orada, o gerçek anda, fiziksel ya da psişik bağlamda, tehlike anına karşı tam bir dikkat vardır. Tam bir dikkat olduğunda korku yoktur. Ama gerçek dikkatsizlik olgusu korkuyu doğurur; korku, gerçek olgudan sakındığınızda, bundan bir kaçış olduğunda ortaya çıkar; o zaman kaçışın kendisi korkudur. Krishnamurti’nin Not Defterinden
Önce Ben
Beni ilgilendiren, gösterdiğim gelişme, işim, ailem, yaşamda bana ait ufak bir köşe, kendim için daha iyi bir konum, daha çok saygınlık, daha çok güç, başkaları üzerinde daha büyük bir egemenlik, vb. elde etmektir. Çoğumuzun en başta bununla ilgilendiğini -önce ben!-kendimize itiraf etmenin mantıklı olacağını düşünüyorum, öyle değil mi?
Korku, yaşamdaki en büyük sorunlardan biridir. Korkuya kapılmış bir zihin, karmaşa, çatışma içinde yaşar, dolayısıyla şiddet yüklü, çarpık ve saldırgan olması kaçınılmazdır. Kendi düşünce kalıplarından uzaklaşmaya cesaret edemez ve bu da ikiyüzlülüğü besler. En yüksek dağa tırmanabilir, her çeşit Tanrı’yı yaratabiliriz, ama korkudan özgür olmadıkça, karanlıkta yaşamaya zorunluyuz. Bu denli yozlaşmış, anlayışsız bir toplumda yaşarken, korkuyu doğuran, birbirimizle yarışmaya dayalı aldığımız eğitim nedeniyle, hepimiz çeşitli korkularla yüklüyüz ve korku, günlerimizi karartan, yaşamımızda çarpıklıklara yol açan korkunç bir şeydir.
Korku düzeneğini öyle çok benimsedik ki, bundan uzaklaşmayı bile istemiyoruz. Peki, korku nedir? Korkunun oluşumunu destekleyen etkenler nelerdir? Tıpkı bir ırmağın olağanüstü hacmini sağlayan irili ufaklı sayısız akıntıda, dereciklerde olduğu gibi, korkuyu ortaya çıkaran, korkunun olağanüstü gücüne sahip ufak akıntılar nelerdir? Korkunun nedenlerinden biri karşılaştırma mıdır? Kendini bir başkasıyla karşılaştırma. Kuşkusuz öyle. Kendinizi kimseyle karşılaştırmadan bir yaşam sürdürebilir misiniz? Kendinizi ideolojik, ruhsal, hatta fiziksel açılardan bir başkasıyla karşılaştırdığınızda onun gibi olmaya çalışırken, olamama korkunuz da vardır. Bu gerçekleştirme isteğidir ama gerçekleştirmeye yetkin olamayabilirsiniz. Karşılaştırmanın olduğu yerde korkunun olması kaçınılmazdır.
Reklam
Milyonlarca yıldır bu dünya üzerinde yaşayan, teknolojik açıdan gelişmiş bir zekaya sahip insanların; savaşların, insanların birbirlerini öldürmelerinin başlıca nedenlerinden biri olabilecek bu son derece karmaşık korku sorunundan kurtulmak için zekalarını neden kullanmadıklarını sorgulamayı istiyoruz. Ne dünyaya yayılan dinler, ne kurtarıcılar, ne de idealler bu sorunu çözebildiler. Öyleyse, dış güçlerin(her ne kadar yüceltilmiş, propaganda aracılığıyla halka tanıtılmış olursa olsun) insanın bu korku sorununu çözebilmesi olası değildir.
Nefretin genelde bir sebebi yoktur. Kişilik zaafından kaynaklanır.
Korkan bir insan, hiçbir zaman tanrıyı yada hakikati bulamaz.
Psişik açıdan, hiç korkmadiğımızda, hiç korkunuz olmadığında, tanrılarınız, tapınacağınız simgeler, tapacağınız kişilikler olmaz. Böylece psişik bağlamda olağanüstü özgürsünüz demektir.
Sayfa 144 - Ayna YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Korku içinde sürdürülmüş bir yaşam karanlık, çirkin bir yaşamdır.
Sayfa 132 - Ayna YayınlarıKitabı okudu
Tanrılarınızı siz kendiniz yarattınız..
Sayfa 79 - Ayna YayınlarıKitabı okudu
Tanrılarınız tanrı değil taştır..
Sayfa 66 - Ayna YayınlarıKitabı okudu
Korkunun etkilerini size geçmişiniz mi söylüyor, yoksa korkunun etkilerine ilişkin şimdi doğrudan bir algılama ya da farkındalık mı söz konusu? Korkunun etkilerini size geç­mişiniz söylüyorsa, hareket eksiktir ve dolayısıyla çelişkili­dir; çatışma yaratır. Ama kişi korkunun etkilerinin şimdi ta­mamıyla farkındaysa, hareket tamdır.
Sayfa 31 - Ayna YayınlarıKitabı okudu
Korkuya kapılmış bir zihin, karmaşa, çatışma içinde yaşar, dolayısıy­la şiddet yüklü, çarpık ve saldırgan olması kaçınılmazdır. Kendi düşünce kalıplarından uzaklaşmaya cesaret edemez ve bu da ikiyüzlülüğü besler. En yüksek dağa tırmanabilir, her çeşit Tanrı’yı yaratabiliriz, ama korkudan özgür olmadıkça, karanlıkta yaşamaya zorunluyuz.
Sayfa 16 - Ayna YayınlarıKitabı okudu
135 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.