Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim

Galip Candoğan

Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim Gönderileri

Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim kitaplarını, Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim sözleri ve alıntılarını, Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim yazarlarını, Köy Enstitüleri Sistemi ve Çağdaş Eğitim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İsmail Hakkı Tonguç
Çocuğun beden ve ruh bakımından gelişme çağında olduğunu bilerek, çocuğun seviyesine bilgileri ayarlamayan; el, yüz, kulak, hançere gibi organlarını geliştiremeyen, öğrencilere aktif çalışmalar hazırlamayan; çocuğun yeteneklerine ve önsemelerine değer vermeyen okul, eski okuldur.
Sayfa 32
İsmail Hakkı Tonguç
Öğrencileri okuldan korkan, sınıf geçince, okulu bitirince kitaplarını yırtıp atan; onlara serbest okuma zevki aşılamayan önemli vatandaşlık bilgileri öğretmeyen, sağlığını koruyucu bilgiler aşılamayan, öğrencileri tarafından sevilmeyen okul, eski okuldur.
Sayfa 32
Reklam
İsmail Hakkı Tonguç
Çalışlamaları yalnız okuma yazmadan ibaret olduğu için öğrencilerini pasif duruma sokan; çocukla hayat arasında engeller koyarak doğadan ayıran, çocuğu can sıkıcı şekilde dersliğe kapatan, hep öğretimin dinlemeye ve karşısındaki susmaya, hareketsizliğe zorlayan; öğrencilerin oyun oynamalarına, türkü ve şarkı söylemelerine, gülmelerine, arkadaşlarıyla şakalaşmalarına fırsat vermeyen ve engel olan, bunlara fırsat hazırlamayan okul, eski okuldur.
Sayfa 31
Bilgisiz insan "gerilikten ve uyuşukluktan ayrılmak istemiyor" diye onun dünya anlayışına mı katılacağız?
Sayfa 31 - İsmail Hakkı Tonguç
İsmail Hakkı Tonguç
Okulları Tehlikeli Durumlara Sokan Başlıca Olaylar Şunlardır: 1. Sadece diploma almak için açılan okullar, gerçek toplumsal görevlerini bırakarak veya unutarak, toplum için tehlikeli olabilecek şekil de işlemeye başlar. Bunlar birer (diploma ticarethenesi) özelliğini taşırlar. Çocuklar bu gibi okullardan diploma alabilmek için, nefretle karşılanacak çok kötü yollara başvururlar. 2. Okul çalışmalarinın esasını kitaba dayandırmak, kitabi bilgiye çok değer vermek, öğrenciyi zorla çalıştırma, onları iş hayatından soğutarak, her çeşit çalışmalar ilgisiz ve düşman yapabilir. Köy çevresi, köy işlerini yapmak istemeyen okumuş insanlarla dolar: 3. Okulun yetiştirmeye çalıştığı öğrenciler daha ziyade geleceğin malıdır. Onun için gençlerin yeni değerleri kendi amaçları için birer vasıta haline getirmeye çalışmaktan başka çare yoktur. Okulun amacı, öğrenciyi toplum için eğitmek olmalıdır.
Sayfa 31
Tonguç'a Göre Köy İnsanının Özellikleri: Şimdiye kadar incelenen noktalar açıkça gösteriyor ki, köyde oturan vatandaşlara alınacak önlemler varsayımlardan ziyade gerçeklerden çıkarmamız ve köyün durumuna uydurmamız gereklidir. Köylülere bir şeyler öğretebilmek için önce onlardan birçok şeyler öğrenmemiz gerekir. Onlarla birlikte gülüp, onlarla birlikte ağlamayan bir insan köyün iç yaşamında etkili olamaz.
Sayfa 28
Reklam
İsmail Hakkı Tonguç
"Köy genel yapısı itibariyle hastadır. Köylü, kendi başına bırakılarak hiçbir mesele çözülmez. Köy işlerine ait en geçerli bilgiler ve düşünce ler, ancak köyde çalışma suretiyle sağlanacaktır. Köy öyle bir varlıktır ki, kendi gerçeklerine uymayan, gerçek ihtiyacına cevap vermeyen giri şimleri ve çalışmalar sonuçsuz bırakır. Aksi taktirde çoğunluğunu köy. lülerin oluşturduğu bir toplumun yaşayabilmesi (ilmen) mümkün değildir."
Sayfa 27
Atatürk, 9 Ağustos 1928 günü İstanbul Sarayburnu Gazinosunda: - Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini ka bul ediyoruz. Vatandaşlara yeni Türk harflerini çabuk öğretiniz. Bütün millete, köylüye, çobana, hamama, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanseverlik ve milliyetperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir heyeti içtimaiyenin %10'u okuma yazma bilir %90'ı bilmez, bu ayıptır." der.
Sayfa 15
Geri13
38 öğeden 31 ile 38 arasındakiler gösteriliyor.