Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kritias Gönderileri

Kritias kitaplarını, Kritias sözleri ve alıntılarını, Kritias yazarlarını, Kritias yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Herakles’in sütunlarının{1} iç taraflarında yaşayan kavimlerle dışında yaşayanlar arasındaki savaşın üzerinden dokuz bin yıl geçtiği söyleniyor. İşte şimdi size uzun uzadıya bu savaşı anlatacağım. Bu yanda komutayı elinde tutan, savaşın ağırlığını başından sonuna kadar çeken, bizim şehirmiş. Öte yanda da savaşı idare edenler Atlantis adasının krallarıymış. O ada ki söylediğimiz gibi, Libya’dan{2}, Asya’dan daha büyük olduğu halde, depremler sonunda suya gömülerek, buradan açık denize çıkmak isteyen gemilerin geçmesine engel bir balçık yığınından ibaret kalmış
Unutma ki, Kritias, korkaklar hiçbir zaman zafer anıtları dikememişlerdir. Sözlerine cesaretle başla, Apollon’la Musaları yardımına çağırarak, eski yurttaşlarının erdemlerini bize tanıt, öv.
Reklam
Güzel hikaye
Vaktiyle tanrılar bütün dünyayı, yer yer, kendi aralarında paylaşmışlardı. Kavgasız, gürültüsüz bir paylaşma, çünkü ne tanrıların kendilerine uygun düşecek şeyleri bilmeyeceklerine inanmak doğru olur, ne de bildikleri halde anlaşmazlıktan faydalanarak ötekilerinin elinden almaya kalkışacaklarına. Bu adaletli paylaşmada her biri hoşuna giden payı aldıktan sonra, hepsi kendilerine düşen yerlere yerleştiler. Yerleştikten sonra da kendi malları, kendi yetiştirmeleri olan bizleri, çobanların sürülerini besledikleri gibi beslediler. Ama, hayvanlarını sopa ile otlatmaya götüren çobanlar gibi vücutlarımıza eziyet ederek değil; onlar, dümeninin başında gemisini idare eden gemici gibi, hayvanların en kolay idare edildiği yerden, yani arkadan, inandırma kuvvetiyle, ruhlarımıza istedikleri gibi hükmettiler. İşte bütün ölümlüleri böylelikle güttüler. Paylarına düşen bölgelerde böylece hüküm sürdüler.
Göklere, tanrılara ait şeylerin sözünü ederken, söylediklerimizin onlarla pek küçük bir benzeyişi de olsa, buna kanarız; ama insana ait, ölümlü şeyleri ince eler, sıkı dokuruz.
“Unutma ki, Kritias, korkaklar hiçbir zaman zafer anıtları dikememişlerdir.”
Erdemden başka her şeyi küçük gördükleri için de mallarına, mülklerine büyük bir değer vermiyorlar; altın külçelerini, başka zenginliklerini bir yük gibi taşıyorlardı.
Sosyal yayınlarKitabı okudu
Reklam
Korkaklar hiçbir zaman zafer anıtları dikememişlerdir.
Sosyal yayınlarKitabı okudu
31 syf.
·
Puan vermedi
"Kritias" ya da "Critias," Antik Yunan filozofu Platon'un yazdığı önemli diyaloglardan biridir. Bu eser, Atlantis'in yükselişi ve düşüşüne dair bir hikayeyi içerir. Timaeus, Critias ve Hermocrates adlı karakterler arasında geçen diyalog, Platon'un devlet, adalet ve ideal toplum konularındaki felsefi görüşlerini içerir. "Kritias," Atlantis'in zenginliği, askeri gücü ve nihayetinde yıkılışı hakkında detaylı bir betimleme içerir. Ancak, önemli bir not olarak belirtilmelidir ki, bu eser yarım kalmıştır. Atlantis'in yıkılışıyla ilgili hikaye tamamlanmamıştır, bu nedenle bir sonuca ulaşmamıştır.
Kritias
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001412 okunma
Erkek olsun kadın olsun, topluluk halinde yaşayan bütün canlı varlıklarda tabiat, her cinse mahsus olan yetenekleri her iki cinsin beraberce kullanabilmesini istemiştir.
Unutma ki, Kritias, korkaklar hiçbir zaman zafer anıtları dikememişlerdir.
Reklam
Hepimizin, dünyadaki bütün insanların sözleri, bir taklit, bir benzetiş olmaktan çıkamaz.
Unutma ki, Kritias, korkaklar hiçbir zaman zafer anıtları dikememişlerdir.
345 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.