Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kuantum Felsefesi

Roland Omnes

Kuantum Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Kuantum Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Kuantum Felsefesi kitap alıntılarını, Kuantum Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yalnızca rastlantı
Kuantum olasılıkları olaydaki gizli noktaların ayrıntılarının yerine geçecek şeyler değildir, özel ayrıntılar söz konusu değildir. Yalnızca rastlantı vardır.
Yani sınırları tam belirlenmemiş olan matematik insana konuksever de görünebilir, düşmanca da.
Reklam
Bir okun yolunda ilerleyebilmesi için üzerinde sürekli bir kuvvet olması gerekir. Çağdaş yorumcular skolastiklerin çözümünü bu kuvvetin bir melek tarafından uygulanmasına dayandırırlar.
Bilim mümkündür, çünkü Gerçekliğin düzeni onu keşfedecek bilinci üretir.
Ünlü "düşünüyorum, öyleyse varım" sözüyle başlayan düşün­ce akımı çok açık bir ilkeye uyar: düşünce varlıktan önce gelir ve bu düşüncenin kullanılması bizi tam bir anlayışa götüren yönte­mi sunar. Çıkış noktası, doğanın kendisinden daha çok, "akıl" dır.
Sayfa 89 - ALFA BİLİMKitabı okudu
Ne kadar çok bilirsek, o kadar az anlamış gibiyiz.
Sayfa 107 - ALFA BİLİMKitabı okudu
Reklam
Locke'un tezi
Bize düşünme ve konuşma araçları­nı sağlayan çevremizi saran dünyadır. "İster düşüncenin ürü­nü, ister bütün bireyler için ortak bir kavram olsun" der, "he­pimiz bir düşüncenin ne olduğunu biliyoruz." Düşünce ya da ilkelerimizden hiçbiri doğuşta bize yerleştirilmemiştir, çünkü öyle olmasaydı daha küçücük çocukken de bunları edinmiş olurduk. Oysa, der Locke, küçük çocuklar bir şeyin aynı anda hem olmasının hem de olmamasının söz konusu olamayacağı­nı bilmezler (Aristoteles'in bunu yasaklayan kuralını önemse­mezler).
Sayfa 92 - ALFA BİLİMKitabı okudu
Aslında Tanrı çok ustadır, çünkü bugün biliyo­ruz ki bu sıradan görünümlerin altında aslında maddenin tam göbeğindeki gizemler saklıdır.
17. yüzyıl görkemli bir başarıyla, integral hesa­bın aşağı yukarı aynı sıralarda Newton ve Leibniz tarafından icadıyla sona erer. Bu aslında dönemin bütün büyük matema­tikçilerinin bir ölçüde katkısıyla sağlanmış, sürekli bir ilerle­menin sonuydu. Ama aynı zamanda tam anlamıyla bir fırtına­nın, peşinde çözümler olduğu kadar yeni problemler, Euler'in 23 kalın cildini doldurmaya yetecek ve hatta 19. yüzyılın baş­larına dek buluşlarını sürdüren Bernoulli kardeşler, Lagrange, d'Alembert, Fourier için de yeni ve büyüleyici sonuçlar taşı­yan, taşkın biçimindeki bir akış döneminin de başlangıcıydı.
Sayfa 76 - ALFA BİLİM - klasik matematikKitabı okudu
Köşegenin irrasyonel bir sayı olduğunun bulunuşu bize Kuhn'un ünlü kuramını çağrıştırıyor. Bu kurama göre bilimin ilerleyişi paradigmalar, yani, insana neredeyse dinsel bir şeyi kabul etme derecesinde çarpıcı ve esin veren örnekler yoluyla olur. Bu irrasyonel sayıların bulunuşu bir tür paradigmaların paradigmasıydı, çünkü içlerinde sonsuz bir bilimin tohumla­rını taşıyordu. Değerli Pisagor'umuzun Sokrates'ten kısa süre önce yaşamış olması gerekiyor.
Sayfa 72 - ALFA BİLİMKitabı okudu
Reklam
Günümüzün sezgisi en güçlü fizikçilerinden biri olan Richard Feynman da öğrencilerine bir elektromanyetik alanın gözde canlandırılamayacağını anlatmıştır.
Platon'un bakış açısından ve Descartes'ın tanımladığı ha­liyle bir İdea, bizim işaret edebileceğimiz somut bir şey değil­dir. Bir kağıt parçasının üzerine çizilen bir şekil, bir üçgenin yalnızca bir görüntüsüdür, üçgenin kendisi değildir (aynı tür­deki tüm olası şekiller için geçerlidir). Platon'un üçgen ideası­nın varlığından, yani bu dünyadan olmayan ve sadece her biri bir küçük 'd'yi hak eden bir grup şeklin akıldaki temsili olan ideal bir şeyden hiç kuşkusu yoktur. İdea bir 'Form', yani üstün modelin birbirinin yerini alabilecek onca örneği olan ikinci de­receden ideaların barınabileceği bir mükemmel kalıptır.
Sayfa 30 - ALFA BİLİMKitabı okudu
Faraday birinci sınıf bir deneyci ve çok zeki bir fizikçiydi ama aynı zamanda kendi kendini eğitmişti ve kafasındaki dü­şünceleri matematiksel bir biçime sokacak gerekli bilgilerden yoksundu. Böylece onun modelleri, ne kadar akıllıca olsalar da formülleştirilme açısından eksiktiler. Bunları matematiksel açıdan doyurucu biçime getirme onuru kendi yolunu izleyen James Clerk Maxwell'e (1831-1879) aittir.
Sayfa 65 - ALFA BİLİMKitabı okudu
Anlamak, kendini akılda temsil biçimi bulan, dili ve aklı üreten dünyaya açmaktır. Ya da o kadar açık mı gerçekten?
Sayfa 92 - ALFA BİLİMKitabı okudu
17. yüzyıl, Descartes ve Fermat sayesinde analitik geomet­rinin bulunmasıyla geometrinin parlak dönemi oldu. Burada temel düşünce geometrik bir noktayı bileşenleri (o noktanın konumunu kullanılan eksen sisteminde gösteren sayılar) ara­cılığıyla tanımlamaktır. O zaman bir eğri üzerindeki noktala­rın bileşenleri tarafından doğrulanan bir denklemle belirlenebilir. Geometrideki birçok problem böylece cebirsel hesaplara indirgenebilir.
Sayfa 75 - ALFA BİLİMKitabı okudu
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.