Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Küller Altında Yakın Tarih

Mustafa Armağan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Ben bana okulda öğretilen tarihe inanmıyorum!"
"Biz, bize öğretilen tarihin yalan olduğuna inanan ama gerçek tarihin bir yerlere gizlenmiş olduğu yönünde bir tarih tasavvuru (imajı) sunmuş oluyoruz topluma. Ve dimağı öylesine şaşılaştırılmış bir toplumdan kendine güvenen geleceğe emin adımlarla yürüyen ideal nesillerin çıkmasını umuyoruz. Hem çocukları 80 yıllık bir tarihin içine sıkıştıralım, hem de onlardan bu ülkenin büyük adamları olmalarını bekleyelim. Nerede o bolluk efendi!"
Sayfa 196
“Maalesef güçlü olanın sesi hakim oluyor ortalığa,haklı olanın değil.”
Reklam
1932'de Suudi Arabistan'ı resmen tanıyan ilk devletin Türkiye Cumhuriyeti, ilk kutlama mesajını çeken kişinin de Gazi Mustafa Kemal olması, bu şaşırtıcı gerçeğin göstergeleridir.
Tarihi yanlış yazmak bir millet olmanın ayrılmaz parçasıdır.
“Toplumu plastik bir nesne zannedip onu istediği gibi yoğurabileceğini, eğip bükebileceğini tornadan geçirebileceğini zanneden nice rejim,tarihin unutulmuş bataklığında muhterem yerini almadı mı?”
Reklam
İlk 23 Nisan 'Çocuk Bayramı' 1929'da, bugünkü adıyla Çocuk Esirgeme Kurumu'nun Genel Merkezi'nde başlayan törenlerle kutlanmış, kurumun başkanı Doktor Fuat (Umay)'a tebrikler iletilmiş, devlet erkânı (örneğin Başvekil İsmet İnönü, bir sepet içinde çocuklara şeker dağıtmıştır) Meclis Başkanı törenlere ve ardından "çocuk baloları"na katılmışlardır. Ne var ki belgeler bize Atatürk'ün bu bayramın ne kutlanmaya başlanmasında, ne de gelenekselleştirilmesinde ve millî bayram yapılmasında herhangi bir dahlinin bulunmadığını gösteriyor. Hatta onun 1929'dan ölümüne kadarki süreçte sadece "iki defa" çocuk balolarına katıldığını öğrenmemize rağmen, ne bayramla ilgili bir demecine, ne de herhangi bir nutkuna rastlanmaktadır; zira bu bayram, doğrudan Cumhurbaşkanı'nı değil, Meclis Başkanı'nı ilgilendirmektedir. Tebrikler de o zamanki Meclis Başkanı Kâzım (Özalp) Paşa tarafından kabul edilmektedir tabiatıyla. Velhasıl 23 Nisan'ı Atatürk'ün çocuklara (şimdilerde yaygınlaşan deyişiyle dünya çocukları'na), armağan ettiği söylemi de bir efsaneden ibarettir. Törenlerine katılmadığı bayramı nasıl hediye edecekti ki zaten?
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.