Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kulluk Bilinci ve Namaz

İmam Tirmizi

Kulluk Bilinci ve Namaz Sözleri ve Alıntıları

Kulluk Bilinci ve Namaz sözleri ve alıntılarını, Kulluk Bilinci ve Namaz kitap alıntılarını, Kulluk Bilinci ve Namaz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah insana 7 aza bahsetmiş ve insana onlarla çeşitli hayırlar kazanmakta.Kalbi bu azalara emir tayin etmiş.
"Eûzu"
"Eûzu" diyerek O'na sığındığında yönelişi, O'nun güçlü bir dayanak olmasına yöneliştir.
Reklam
Ebu Abdullah (Allah rahmet eylesin) şöyle demiştir: Bu durum Rasulullah'tan (sav)rivayet edilmiştir. Bunu bize Abdulcabbar b. Ala, Sufyan'dan, o Amr b. Ubeyd'den, o Hasan'dan, o Cündub b. Abdullah'tan, o ise Rasulullah'tan (sav) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Sabah namazını kılan kimse Allah'ın himayesindedir. Dikkat et, Ey Ademoğlu! Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin."
Sayfa 195Kitabı okudu
Bu kişiyi deneyecek olursan onda haşyet, itaat, tevazu halinde; olaylar karşısında sabır makamında durduğunu ve eşyalardan uzak bulunduğunu görürsün. O Rabbiyle başbaşa kalmıştır. Rasulullah (sav) bundan dolayı Harise ile konuştuğunda şöyle demiştir: "Nasıl oldun? Harise: "Gerçek bir mü'min." Rasulullah (sav): "Peki imanının hakikati nedir?" Harise: “Nefsimi dünya ve şehvetlerinden çektim, gecelerimi ibadetle, gündüzümü susuz geçirdim, Rabbimin arşına sanki açık bir şekilde bakıyor gibiyim, sanki cennet ehlinin birbirlerini nasıl ziyaret ettiklerini; cehennem ehlinin birbirlerine nasıl hırladıklarını görür gibiyim” dedi. Rasulullah (sav) bunun üzerine şöyle buyurdu: “Bildin, bildiklerine bağlı kal. Kim ki Allah’ın kalbinde imanı aydınlattığı birine bakmak istiyorsa bu kişiye baksın.”
Sayfa 235Kitabı okudu
Kul eve girer, yorgana bürünür ve perde arkasında kalırsa gözleri huzur bulmaz. Zira kalbinin gözleri şehvetlerin engeli, hevanın bulutları ve nefsin dumanı altındadır. Efendimiz (as) ise şöyle buyurmuştur: “Kişinin namazı eğer kendisini fuhşiyattan ve kötülüklerden alıkoymuyorsa onu Allah'tan daha fazla uzaklaştırmaktan başka bir işe yaramamıştır." Bunun sebebi şudur: Çünkü onun kalbi bozuktur, göğsü karanlıktır, nefsi etrafına düşkün ve meşguldür. Kim ki kalbi Allah'a yakınlaşırsa nurlanır, nefsi Allah'a saygı duymaya başlar, gözleri Allah'a yönelmekten, Allah'ın da ona teveccüh buyurmasından dolayı mutlulukla dolar. Allah, kulunun kendisine yönelmesi ne şekildeyse, aynı şekilde ona yönelir.
Eşyalar kalbi Allah’la meşgul olanın ancak gözünü meşgul edebilir. Nefsani istekler ve dünyalık zevkler onun kalbine ulaşamaz. Eğer olur ya ulaşırsa da bunu hemen bir kusur sayar ve bundan tövbe eder.
Reklam
Nefsani şehvetler kalbe galip gelince kalbin evi olan gönül kapkara olur, kalp kuşatılmış hale gelir
Sayfa 63 - DİB YayınlarıKitabı okudu
Yatsı namazı
Cenab-ı Allah, bu geceyi kullar için bir sükunet, nefis için yatak rahatı kılmıştır. Güneş battığında insanların hepsi uykuya dalar, yataklardan ve eşlerin yorganından kendilerine sığınak edinirler. Mü'min ise Allah için yatsı namazına durmuştur. Bedeni yataktan mahrumdur. Böylece onun, Mevlası katındaki yeri yüce olur. İşte bu namaz, kulu büyük günahlardan koruyacak güce ulaşır. Cenab-ı Allah Kur'an'ı Keriminde bu namazı kılanlara övgüde bulunmuş ve şöyle demiştir: “Yanlanı yataklardan uzak kalır” Sonra şöyle demiştir: “Onlar için ne mutluluklar saklandığını hiç kimse bilemez." Sonra şöyle demiştir: "Gece boyunca secde ederek ve kıyamda durarak saygıyla (Allah'ın huzurunda) dikilen..." Başka bir ayette ise şöyle demiştir: “Onların (Kitap ehlinin) hepsi bir değildir. Kitap ehli içinde, gece saatlerinde ayakta duran, secdeye kapanarak Allah'ın ayetlerini okuyan bir topluluk da vardır" Bu namazın Allah katında yüce bir yeri vardır. " Bana babam, Hasan b. er-Rebî'den, o Mehdi b. Meymun'dan, o Esma bint Ubeyd'den, o Şa'bî'den şöyle dediğini rivayet etmiştir: Rasulullah'ın (sav) ‘geceleyin yatsı namazında Allah’ın dilediği vakte kadar kaldığı’ haberini aldım. Sonra onlara gelerek şöyle dedi: “Bu namaza sizden önce veya sonra hiç bir ümmet ulaşamamıştır. Kim ki dünya veya ahireti için Allah'tan bir istekte bulunuyorsa bu namazda istesin."
Sayfa 211Kitabı okudu
İKİNDİ NAMAZI
Cenab-ı Allah işte böyle bir vakitte, büyük bir günahı bizden uzaklaştırmak için bizi namaz kılmaya davet etti ki bu da ikindi namazıdır. Aynı şekilde babamız Adem (as)'dan da o büyük günahı kaldırmıştı. O günah gerçekten büyüktü, çünkü o, Allah'ın mekanında gerçekleşmişti. Mü'minlerin emirinin evinde onun malına karşı suç işleyen kişi ile onun tebaasından bazılarının evinde aynı şekilde onun malına karşı suç işleyen kişi aynı durumda değildir. Cenab-ı Allah, bu yüzden bu namazı kılmamızı, onu muhafaza etmemizi emretmiş ve onu Kur'an'ı Kerim'inde tekraren ayrıca zikretmiştir: “Namazlara ve orta (ikindi) namaza devam ediniz" Rasulullah'ın (sav) şöyle dediği bize rivayet edilmiştir: “Orta namaz, ikindi namazıdır”
Sayfa 201Kitabı okudu
Ebu Abdullah (Allah rahmet eylesin) şöyle demiştir: Burada Rasulullah'ın (sav) şu sözünü görüyoruz: “Kim ki Fecir'le Güneş'in doğuşu arasında namaz kılarsa o Allah'ın zimmetindedir (koruması altındadır)" O, hiç bir şey ile seni zimmetinde tutmak istemez. Allah, onu eda edenlerin kendi zimmetinde kalması için namazlar arasından sadece sabah namazını buna tahsis etmiştir. Çünkü o şahitlidir. (Taberanî, el-Mu'cemu'l-Kebir'de İbn Ömer'den "Kim ki Fecirle Güneşin doğuşu arasında namaz kılarsa akşama kadar Allah'ın zimmetindedir" ifadesiyle rivayet etmiştir. (Suyutî, el-Camiu's-Sağir, 2/615)
Sayfa 184Kitabı okudu
122 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.