Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kulluk ve Tevhid Açısından Mescidleri Titreten Fatiha Suresi

Abdulhakim b. Abdullah el-Kasım

Kulluk ve Tevhid Açısından Mescidleri Titreten Fatiha Suresi Gönderileri

Kulluk ve Tevhid Açısından Mescidleri Titreten Fatiha Suresi kitaplarını, Kulluk ve Tevhid Açısından Mescidleri Titreten Fatiha Suresi sözleri ve alıntılarını, Kulluk ve Tevhid Açısından Mescidleri Titreten Fatiha Suresi yazarlarını, Kulluk ve Tevhid Açısından Mescidleri Titreten Fatiha Suresi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fatiha suresinin ilk üç ayetinde kulluğun üç rüknü vardır: Hamd, alemlerin rabbi Allah'a mahsustur. sözünde muhabbet; Rahman ve Rahîm sözünde ümit ve Din gününün sahibi sözünde korku !
Sayfa 55 - GurabaKitabı okudu
Allah Teâlâ'ya hamd, şükürden farklı olarak her halde olur. Kudsî bir hadiste rivayet edildiğine göre; "Allah teâlâ, "Ey ölüm meleği! Kulumun evladının ruhunu mu kabzettin? Onun göz sevincini, ciğerparesini mi kabzettin?" diye sorunca melek "Evet" cevabını vermiş; bunun üzerine Allah teala ("Kulum) ne dedi?" demiştir. Melek "Sana hamd etti ve istircâda bulundu." deyince Allah teálâ, "Onun için cennette bir ev insa edin ve o evi Hamd evi olarak adlandırın!' buyurmuştur.
Reklam
Eksiksiz olan hamd tevhidi ihtiva ettiğinden, kul, hamdin tamamına yalnızca Allah'ın hak sahibi olduğunu ikrar etmektedir. Yani hamd edilmeye en layık O olduğu için kulluk edilmeye de en layik O'dur. Bu hamd, Allah azze ve celle'nin, mahlûkatı yaratmadaki hikmetinin, peygamberleri göndermedeki ve kitapları indirmedeki merhametinin mükemmel olmasını gerektirir. Dolayısıyla bu söz, Allah'tan başka ilah olmadiğına ve Muhammed sallalláhu aleyhi ve sellem'in Allah'ın Rasûlü olduğuna şahidlik etmeyi zorunlu kılar.
Herkes kendi kalbine bir baksın! Kur'ân'ın nuru kalbine yerleșmişse, Allah'ın nuruyla görmeye başlamış demektir. Yani Allah katında sevilen şeyi kendi nezdinde de sevilen olarak; Allah katında buğzedilen şeyi kendi nezdinde de buğzedilen olarak; Allah katında güçlü olanı kendi nezdinde de güçlü olarak; Allah katında güçsüz olanı kendi nezdinde de güçsüz olarak; Allah katında fani olanı kendi nezdinde de fani olarak; Allah katında baki olanı kendi nezdinde de baki olarak; Allah katında yüce olanı kendi katında da yüce olarak; Allah katında alçak olanı kendi katinda da alçak olarak görmeye başlamış demektir.
Mâlik b. Dînâr rahimehullâh şöyle söylemiştir. "Ey Kur'an ehli! İman sizin kalplerinize ne ekti? Yağmurun yeryüzünü canlandırdğı gibi Kur'an da müminin gönlünün baharıdır! Ey Kur'an hafızları! Kur'an sizin kalplerinize ne ekti? Bir sûreye sahip olanlar nerede? İki sûre sahipleri nerede? Bunlarla ne ameller yaptınız?"
Hasen-el Basrî şöyle öyle demiştir: "Sizden öncekiler Kur'ân'ı Rablerinden gelen mesajlar olarak gördüler. O mesajları gece tedebbür ederler, gündüz ise uygulamaya geçirirlerdi."
Reklam
Fatiha suresinin ilk 3 ayetinde kulluğun 3 rüknü vardır:"Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur" sözünde; muhabbet. "Rahman ve Rahim" sözünde Ümit.ve "din günün sahibi"(hükümranı)sözünde; korku. bu ayetler bizlere Allah azze ve celle'ye nasıl hamd edeceğimizi, nasıl sena'da bulunacağınızı, o'nu nasıl tazim edeceğimizi öğretmektedir.
||Malik Bin Dinar şöyle söylemiştir: Ey Kuran ehli! iman sizin kalplerinize ne ekti? yağmurun yeryüzünü canlandırdığı gibi kur'an'da müminin gönlünün baharıdır. Ey Kur'an hafızları! Kur'an sizin kalbinize ne ekti? Bir sureye sahip olanlar nerede? iki süreye sahipleri nerede? bunlarla ne ameller yaptınız? •Hilyetu'l evliya
El-hasen el-basri şöyle demiştir:" sizden öncekiler Kur'an'ı Rablerinden gelen mesajlar olarak gördüler. O mesajları gelecek tedebbür ederler, gündüz ise uygulamaya geçirirlerdi"..
Ebu cemra şöyle demiştir:Ibn Abbas radiyallahu anhuma'ya; "ben kıraati hızlı olan biriyim belki kur-an'ı bir gecede bir veya iki defa okurum dedim." Ibn Abbas ise benim ,(bu sürede) tek bir sureyi okumam,senin bu yaptığına benzer şekilde yapamamdan daha çok hoşuma gider. illede yapacaksan,kulaklarının duyacağı, Kalbininde anlayıp kavrayacağı şekilde kıraat et!dedi -el-beyhaki,es-Sunenu'l kubra,H.No:4491
Reklam
127 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden medet umarız .
Her gün en az 17 kez okuduğumuz, ümm-ül Kur’an , Kur’an’nın özü denilen bu mukaddes surenin kısa özlü tefsiri. İçerisinde gerek Tevhid’in olması hasebiyle, gerek duaların olması hasebiyle çok mühim. Zira anlamını bilerek, fehmederek okunması neticesinde namazdan alınan Nur’un da artacağı kanaatindeyim. Kitap özlü olması hasebiyle sıkmadan, avamın anlayacağı şekilde yazılmış. Kitapta bahsedilen hadislerin delillerinin olması güvenilirliği arttırıyor. Naçizane tavsiyemdir.
Kulluk ve Tevhid Açısından Mescidleri Titreten Fatiha Suresi
Kulluk ve Tevhid Açısından Mescidleri Titreten Fatiha SuresiAbdulhakim b. Abdullah el-Kasım · Guraba Yayınları · 201851 okunma
Allah’tan inmiş olan şeriatların tamamı tevhid dinini ve peygamberlere tabi olmayı emretmekte, şeytan da ademoğullarını bu doğru yoldan alıkoymaya çalışmaktadır.
"Yalnız Sana kulluk ederiz" ifadesi nefiy ve isbat olarak tevhid şahidliğini ihtiva etmektedir. Bu ifade, uluhiyet tevhidiyle "Yalnız Senden yardım dileriz" İfadesi de rububiyet tevhidiyle ilgilidir ki bu tevhid, Allah'ın hükümranlığının ve tasarrufunun mükemmel olduğuna, yaratılmışların hepsinin - Allah takdiriyle yardım etmezse- kendi isteklerini yapmaktan aciz olduklarına delalet etmektedir.
"Cinleri ve insanları Bana ibadet etmelerinden başka bir şey için yaratmadım"(Zariyat 56) Allah insanları ve cinleri aylaklığın caiz olmadığı bir vazife için yaratmıştır ki bu vazifeyi - kulluğu - yaratmanın temel hikmeti kılmıştır. Fakat birçok insan bu vazifeyi bırakıp şeref, rütbe ve yüksek bir statü peşinde başka şeylerle uğraşmaktadır. O, asıl şerefe nasıl yetişecek ve onu nasıl elde edecek ki? Bir kenara terk ettiği halde şerefe mi ulaşabilecek? Paçasına yapışırken zilletten mi kaçabilecektir.?
"Yalnız Sana kulluk ederiz" diye Rabbine münacatta bulunurken ibadetinde başkasını hedefleyene yazıklar olsun! "Senden başka hiç kimseye kulluk yapmayacağım" diye Rabbine söz veriyor ama bu sözüyle duayı , muvaffakiyeti ve yardım talebini kastetmiyorsa, sözüne ihanet ediyor demektir!
80 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.