Çin Polisiyesi 1

İlk Yayın Tarihi:
Ocak 1999
Alfa Yayınları
Orijinal Adı:
The Firemaker (The China Thrillers #1)
Orijinal Dil:
İngilizce

2022 5. kitabı
Peter May ödüllü yazarlardan. Çin polisiye serisi hariç diğerleri çok beğenilmiş. Bu serinin okur puanları düşük. Bu kadar güçlü bir kalemin kitabı kötü olmaz düşüncesiyle bu kitabı almıştım. Evet kötü değil fakat kitabı yarım bırakıp bırakmama arasında da gidip geldim. Sebeplerini aşağıda belirteceğim. Bu kitabın biraz daha polisiye ağırlıklı olmasını beklerdim ama beni hayal kırıklığına ugratarak tahmin edilemez noktalardan geldi sert darbeler. Kitap bi kere her kesimden okurun severek okuyabileceği bir hikayeye sahip iken, uzun anlatımdan dolayı yazar kitaba farkında olmadan balta indirmiş. Gereksiz bölümler sayesinde sık sık ana konudan kopma noktasına geliyorsunuz. Oysa gerçekten çok güzel bir kitap olabilirdi. Detayları falan saymazsak polisiye kısımları çok iyiydi mesela. Çin'in siyasi ve politik geçmişi de güzel anlatılmıştı. Büyük Kültür Devriminin Çinliler üzerindeki negatif etkisi, toplumun haklarına verilen önemin bireyin haklarından daha fazla olması ve tek çocuk politikasına uymayan ailenin cezalandırılması. Yazar okurun zihnine pek çok toplumsal konuya dair bilgi tohumları ekmiş, Çinlilerin toplumsal uyum uğruna kişisel isteklerin bastırılması gerektiğini anlatmış, halkın geçmiş ve günümüzdeki siyasi durumlarına yer vermiş. Bu yönden yazarı takdir ettim. Sabırlı davranarak kitabı yarım bırakmadığım için mutluyum elbette fakat sırf detaylı anlatımdan dolayı ve siyasi, politik durumlara daha çok yer vermesinden dolayı pek çok okurun kitabı yarım bırakacağını bilmek de üzücü. Ayrıca kitap bitince corona virüsü'nün Çin'deki bir laboratuvardan yayıldığına dair iddiaların gerçek olabileceğini düşünmeden de edemedim... Keşke yazar bu kadar uzatmasaydı, keşke polisiye kısmına ağırlık verseydi, keşke siyasi politik durumlar bu kadar uzamasaydı. Ve keşke son
2022 23. kitabı
#yorum Çin Polisiyesi serisinin ilk kitabı olan Kundakçı, ilk 80 sayfayı okurken "olaylar ne zaman başlayacak" dedirtti bana. Çin'in kültür devrimi ve yaşam tarzlarını okumak ayrı bir keyif verdi ama bu durum polisiye yanını biraz geri plana atmış bence. Özellikle adli patolog ve dedektifin çekişmesi bir süre sonra baymaya başladı çünkü birbirlerine sürekli Amerika ve Çin kıyaslaması yapmaları işi siyasi boyuta taşıdığı için sıkıldım. Kriminal bulguları pür dikkat okudum çünkü en sevdiğim konulardandır. Kısacası 500 küsür sayfa yerine 300 falan olsaymış tadından yenmezmiş. Yine de yeni bir kültür öğrenmek büyük zevkti, çünkü Çin Polisiyesi tarzını ilk defa okudum. Severek okudum tavsiyemdir. Çin'in virüs yayma konusunda ne kadar becerikli olduklarının da bir kanıtı bu kitap aslında. Yine Çin ve yine virüs, şaşırdık mı tabii ki hayır!
Bir Cinayetin İzinde: Kundakçı ve Çin’in Derin Yüzü
2025 57. kitabı
Çin'de geçen bir polisiyenin olduğunu öğrenmemle seriyi hemen temin edip okumaya başladım. Ansiklopedik mâlûmat kısmına geçelim. İskoç yazarımız Peter May'in bu serisi, "The China Thrillers"- Çin Gerilimi olarak geçiyor. Tamamı 7 kitaplık bir seri. Bu kitabı 1999'da kaleme almış. İlk dört kitabı dilimize yakın zamanlarda Alfa yayınlarınca tercüme edilmişti. Beşincisi de yeni çıktı. Diğerlerini de merakla bekliyoruz. Şimdi kitaba geçebiliriz. Modern polisiyenin kültürlerarası boyutlarını merkeze alarak yazan Peter May, Kundakçı adlı romanında, yalnızca bir cinayet soruşturması anlatmakla kalmaz; aynı zamanda Çin’in 1990’lardaki toplumsal yapısını, devlet reflekslerini ve bireysel hafızayı örten sistematik suskunluğu da sahneye taşır. Çin Polisiyesi başlığı altında toplanan yedi kitaplık serinin ilk halkası olan bu eser, hem klasik suç anlatısının yapısal unsurlarını içerir hem de Doğu ile Batı arasında kurulan kırılgan bir ilişkinin alegorisini barındırır. Kültürlerarası Gerilim: Tanışma ve Çatışma: Romanın merkezindeki karakterler –Amerikalı adli patolog Margaret Campbell ile Çinli dedektif Li Yan– ilk bakışta birbirinin zıddı gibi konumlanır. Margaret, mesleki bir teklif vesilesiyle geldiği Pekin’de kişisel geçmişinden kaçmanın yollarını aramaktadır; Li Yan ise yeni terfi etmiş, sorumluluğunun farkında bir polis olarak karşısına çıkan ilk ciddi soruşturmada kendi sisteminin sınırlarını da keşfetmek zorundadır. İkiliyi bir araya getiren olay, Pekin’in bir parkında yanmış bir cesedin bulunmasıdır. Görünüşte intihar gibi duran bu ölüm vakası, yapılan otopsi sonucunda cinayete dönüşür; ve böylece kişisel ve ideolojik gerilimlerle dolu bir ortaklık başlar. May, bu karakterler üzerinden yalnızca bireysel farklılıkları değil, ulusal kimliklerin birbirine bakışını da

Peter MayYazar · 1 kitap
Peter May, 20 Aralık 1951'de Glasgow, İskoçya'da doğmuş, İskoç asıllı bir yazar ve senaristtir. Kariyerine gazetecilikle başlamış, ardından televizyon senaristliği yapmış ve sonrasında polisiye romanlara yönelmiştir. Eserleri, İskoçya, Çin ve Fransa gibi farklı coğrafyalarda geçen atmosferik ve detaylı kurgularıyla tanınır.