Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kuran ve Hadis Sohbetleri

Abdülkadir Geylani

Kuran ve Hadis Sohbetleri Sözleri ve Alıntıları

Kuran ve Hadis Sohbetleri sözleri ve alıntılarını, Kuran ve Hadis Sohbetleri kitap alıntılarını, Kuran ve Hadis Sohbetleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enes b. Malik’ten (r.a.) nakledildiğine göre Allah Rasulü (s.a.v.), “Receb, Allah’ın ayıdır; Şaban benim ayımdır; Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” buyurunca “Ey Allah’ın Rasulü! Allah’ın ayı olması ne demektir?” diye sordular. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Allah o ayı bağışlamaya tahsis etmiştir. O ayda insanlar birbirinin kanını dökmez. Allah o ayda Peygamberlerinin tövbesini kabul buyurmuş, velî kullarını düşmanlarının elinden kurtarmıştır. O ayı oruç tutarak geçiren kişi için Allah şu 3 şeyi kendisine borç bilmiştir: - geçmiş günahlarını bağışlamak - geriye kalan ömründe onu günahlardan korumak - Mahşer gününde ona susuzluk çektirmemek”
Ebu Zerr’den (r.a.) Allah Rasulü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: “Her kim Receb ayının ilk gününde oruç tutarsa 1 aylık oruç tutmuş gibi sevap alır. 7 gün oruç tutarsa cehennemin 7 kapısı ona kapanır. 8 gün oruç tutarsa Cennetin 8 kapısı ona açılır. 10 gün oruç tutarsa Allah onun kötülüklerini iyiliğe çevirir. 18 gün oruç tutarsa gökyüzünden bir melek ona şöyle seslenir: “Günahların bağışlandı. Bundan sonrasını kendin için yepyeni bir başlangıç kabul edebilirsin.”
Reklam
Zünnûn-i Mısrî şöyle demiştir: “Receb ekme ayı, Şaban sulama ayı, Ramazan ise ektiğini biçme ayıdır. Herkes ektiğini biçer ve yaptığının karşılığını bulur. Ektiğini zayi eden kişi, biçme vakti gelip çatınca pişman olur, umduğunu bulamaz ve sonu berbat olur.”
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Tasavvuf yolu zâhirî ve bâtınî hükümlere riayet etmeyi ve her şeyden fânî olmayı gerektirir.
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Ey oğul! Senin düşüncen, yiyecek, içecek, giyecek ve dünya lezzetleri olmasın. Bütün bunlar, nefsin ve insan tabiatının istediği şeylerdir. Kalbin düşüncesi nerede, nefsin ve tabiatın istekleri nerede? Kalbin düşüncesi Allahü teâlâdır. Senin düşüncen, Rabbin ve Onun katında bulunan nimetler olmalıdır. Dünyadan (haram ve şüphelilerden) ne terk edersen, mutlaka bunun karşılığında ahirette ondan daha hayırlısı vardır. Ömründe sadece şu içerisinde bulunduğun günün kaldığını farz et de ahiret için hazırlık yap.
Reklam
Yoldan çıkmış şeytandan, kötü düşüncelerden, nefsin dürtülerinden, insanların ve cinlerin tuzaklarından, gösterişten, ikiyüzlülükten, kendini beğenmekten, büyüklenmekten, Allâh'a ortak koşmaktan, kalbimde doğan kötü huylardan, nefsimi tehlikelere düşüren her türlü dünyevi arzu ve hazdan, bedenimi ateşlere düşürecek bid'at, sapıklık ve isteklerden, kalbimi yücelmis kalplerden alıkoyan her türlü söz, fiil ve amaçtan, ahlâksızlıktan, nefsine uyan insanlardan, yoldan çıkmış hevâ ve heves sahiplerine uymaktan Arş'ın ve Kürsî'nin Rabbine sığınırım.
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Mümin kimse küçük günahları da büyük görür. Peygamber efendimiz; "Mümin kimse, günahını dağ gibi görüp, kendi üzerine düşeceğinden korkar. Münafık ise, günahını burnu üzerine konan ve hemen uçan sinek gibi görür" buyurdu.
Enes b. Mâlik (r.a.) Allah Rasulü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Her kim haram ay[lardan olan Receb ayı]nın 3 gününde, perşembe, cuma ve cumartesi günlerinde oruç tutarsa Allah ona 900 yıllık ibadet sevabı yazar.”
Reklam
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Şöyle denilmiştir: “Şeriatın şahitlik etmediği her hakikat zındıklıktır.”
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Ey zavallı! Sana fayda vermeyen şeyler hakkında konuşmayı bırak. Dünya ve ahirette sana fayda verecek işlerle uğraş. Boş işlerle uğraşmayı bırak. Kalbinden dünya düşüncelerini çıkar. Çünkü yakında dünyadan alınacak, ahirete götürüleceksin. Dünyada rahat ve hoş bir hayat arama. Resul-i ekrem; "Hayat, ahiret hayatıdır.
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Kardeşinin sana yaptığı nasihati kabul et. Ona muhalefet etme. Çünkü o, senin kendinde göremediğin şeyleri görür. Bunun için Resul-i ekrem; "Mümin, müminin aynasıdır" buyurmuştur. Mümin, din kardeşine yapmış olduğu nasihatlerde samimidir. Onun göremediği şeyleri bildirir. Ona, iyilikler ve kötülükler arasındaki farkı gösterir. Ona, lehinde veya aleyhinde olan şeyleri anlatır.
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Müslümanlar hakkında iyi zan sahibi ol. Onlar hakkında niyetini düzelt. Her türlü hayır işi yapmaya koş. Bilmediğin hususlarda ahireti düşünen âlimlere sor.
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Acele etme. Acele eden, ya hata yapar veya hatalı duruma yakın olur. Ağır ve temkinli hareket eden, o işte ya isabet kaydeder veya isabet etmeye yaklaşır. Acele şeytandandır. Ağır ve temkinli hareket etmek, Allahü teâlâdandır. Umumiyetle aceleye sebep, dünyalık toplama hırsıdır. Kanaat sahibi ol. Kanaat bitmeyen bir hazinedir.
125 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.