Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kuran ve Hadis Sohbetleri

Abdülkadir Geylani

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ebu Zerr’den (r.a.) Allah Rasulü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: “Her kim Receb ayının ilk gününde oruç tutarsa 1 aylık oruç tutmuş gibi sevap alır. 7 gün oruç tutarsa cehennemin 7 kapısı ona kapanır. 8 gün oruç tutarsa Cennetin 8 kapısı ona açılır. 10 gün oruç tutarsa Allah onun kötülüklerini iyiliğe çevirir. 18 gün oruç tutarsa gökyüzünden bir melek ona şöyle seslenir: “Günahların bağışlandı. Bundan sonrasını kendin için yepyeni bir başlangıç kabul edebilirsin.”
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Ey oğul! Senin düşüncen, yiyecek, içecek, giyecek ve dünya lezzetleri olmasın. Bütün bunlar, nefsin ve insan tabiatının istediği şeylerdir. Kalbin düşüncesi nerede, nefsin ve tabiatın istekleri nerede? Kalbin düşüncesi Allahü teâlâdır. Senin düşüncen, Rabbin ve Onun katında bulunan nimetler olmalıdır. Dünyadan (haram ve şüphelilerden) ne terk edersen, mutlaka bunun karşılığında ahirette ondan daha hayırlısı vardır. Ömründe sadece şu içerisinde bulunduğun günün kaldığını farz et de ahiret için hazırlık yap.
Reklam
Enes b. Malik’ten (r.a.) nakledildiğine göre Allah Rasulü (s.a.v.), “Receb, Allah’ın ayıdır; Şaban benim ayımdır; Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” buyurunca “Ey Allah’ın Rasulü! Allah’ın ayı olması ne demektir?” diye sordular. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Allah o ayı bağışlamaya tahsis etmiştir. O ayda insanlar birbirinin kanını dökmez. Allah o ayda Peygamberlerinin tövbesini kabul buyurmuş, velî kullarını düşmanlarının elinden kurtarmıştır. O ayı oruç tutarak geçiren kişi için Allah şu 3 şeyi kendisine borç bilmiştir: - geçmiş günahlarını bağışlamak - geriye kalan ömründe onu günahlardan korumak - Mahşer gününde ona susuzluk çektirmemek”
Abdülkâdir Geylânî k.s.
Tasavvuf yolu zâhirî ve bâtınî hükümlere riayet etmeyi ve her şeyden fânî olmayı gerektirir.
Zünnûn-i Mısrî şöyle demiştir: “Receb ekme ayı, Şaban sulama ayı, Ramazan ise ektiğini biçme ayıdır. Herkes ektiğini biçer ve yaptığının karşılığını bulur. Ektiğini zayi eden kişi, biçme vakti gelip çatınca pişman olur, umduğunu bulamaz ve sonu berbat olur.”
Yoldan çıkmış şeytandan, kötü düşüncelerden, nefsin dürtülerinden, insanların ve cinlerin tuzaklarından, gösterişten, ikiyüzlülükten, kendini beğenmekten, büyüklenmekten, Allâh'a ortak koşmaktan, kalbimde doğan kötü huylardan, nefsimi tehlikelere düşüren her türlü dünyevi arzu ve hazdan, bedenimi ateşlere düşürecek bid'at, sapıklık ve isteklerden, kalbimi yücelmis kalplerden alıkoyan her türlü söz, fiil ve amaçtan, ahlâksızlıktan, nefsine uyan insanlardan, yoldan çıkmış hevâ ve heves sahiplerine uymaktan Arş'ın ve Kürsî'nin Rabbine sığınırım.
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.