Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kürt Edebiyatının Anatomisi

Clémence Scalbert Yücel

Kürt Edebiyatının Anatomisi Gönderileri

Kürt Edebiyatının Anatomisi kitaplarını, Kürt Edebiyatının Anatomisi sözleri ve alıntılarını, Kürt Edebiyatının Anatomisi yazarlarını, Kürt Edebiyatının Anatomisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Böylelikle Tekinalp, Türk insanının "on emrini" yayınladı. Bu on noktadan birçoğu dil ile ilgilidir. İlk dördü şu şekildedir: "Soyadını Türkleştir", "Türkçe konuş", "Türk çe dua et",* "mektepleri Türkleştir". Bunları takip eden üç madde, Türk olmayanlara işyerlerinden okullara ve gündelik hayatta Türklerle kaynaşma çağrısı yapıyordu. 8. madde her tür cemiyetten uzak durmayı buyuruyor, 9. madde ise milli ekonomi uygulamasından bahsediyor, sonuncusu ise "hakkını tanı" ile yurttaşlık ödevlerine vurgu yapıyordu.21 1928'de kaleme alınan bu Türkleştirme programı Türk aydın ve siyaset adamlarınca olumlu karşılandı. Örneğin soyadı edinmeye dair kanun 21 Temmuz 1934'te oylandı.23
Sayfa 36 - Ayrıntı yayınlarıKitabı okudu
272 syf.
7/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Çalışma; politik olayların tarihsel süreç içinde Kürtçe’yi etkilemesine geniş yer vererek Kürt dilinin farklılıkları ve Kürt dilinin kullanılmasındaki engelleri aktarmıştır. fakat bu sadece Türkiye ve İsveç ile sınırlı kalmıştır. Kürdistan'ın diğer parçalarına fazla değinilmemiştir. “Dil Politikalarının Yasal Bileşeni” başlığı altında, Lozan
Kürt Edebiyatının Anatomisi
Kürt Edebiyatının AnatomisiClémence Scalbert Yücel · Ayrıntı Yayınları · 20188 okunma
Dilin diriltilmesi ile Kürtlerin varlığı, edebi yazma faaliyetleri ile Kürtlerin var olmaya layık olduğu, edebiyat ile bir ulus olduğu kanıtlanmış olur. Zira her ulusun edebiyatı vardır, her edebiyat ulusaldır.
Sayfa 239 - Sonuçsuz Bir Özerklik Arayışı mı?Kitabı okudu
Reklam
Esasen, Memed Uzun'un kitabı Celadet tarafından yazılmış olabilecek şu kelimelerle başlar: İsim: Kader Kuyusu, Tür: Roman, Yazıma başlandığı tarih: 15 Temmuz 1951" 15 Temmuz 1951, Celadet'in ölüm tarihidir. Memed Uzun bu adamın "bir romana layık" olan hayatının unutulup unutmayacağını sorular.
Sayfa 203 - İsveç Kuşağının Benimsenmişliği : Türlerin Seçimi, Öncelik, BağımsızlıkKitabı okudu
Arjen Arî, Türkçe yazarak başlar ancak 1976'da Türkçe yazdığı bir broşür yüzünden tutuklanır. Mademki tutuklanacaklar neden Türkçe yazmalıdırlar. Böylece Musa Anter'in de teşvikiyle Kürtçe yazmaya karar verir.
Sayfa 175 - Edebiyattan Militanlığa: Dil DeğiştirmekKitabı okudu
Dr. Şivan, Kürt halkı tarih sahnesine çıktığından günümüze dek, dili ona eşlik etmiştir, der ve eklet: "Kürtçe, Kürt halkı gibi yaşamaya devam etti."
Sayfa 97 - İlk Marksîst Dil Görüşü: Doktor ŞivanKitabı okudu
"Her kelime bir siperdir ve kullanılmayan her kelime dilimizden çıkar ve yok olur, yerine bir yabancı kelime gelir ve böylece biz siperimizi kaybederiz. Böyle süren bir savaş sonunda teker teker tüm siperlerimizi ve nihayetinde muharebe alanını tamamen kaybederiz. Yani dilimiz yaralı bir insan misali hasta düşer ve ölür."
Sayfa 79 - Bayrak Olarak Dil, Kamûran BedirxanKitabı okudu
Reklam
Celadet Bedirxan yabancı dillerin etkisinden uzak bir Kürt alfabesi yaratmaktan ötürü kendini kutlar: "Bu alfabe bir bayraktır bağımsız edebi varlığımızın bayrağıdır."
Sayfa 78 - Bayrak Olarak DilKitabı okudu
Hawar dergisiyle Kürtçe su yüzüne çıkar; Kürt dili aynı zamanda Kürtlüğün ana üyesi olarak ortaya konmuştur.
Sayfa 77 - Bayrak Olarak DilKitabı okudu
"Dile büyük ifade güçleri atfedilmeye yeniden başlandı. Dil, artık medeniyetlere eriştikleri bilgi düzeyleriyle bağlı değildir. Ancak onları doğuran, hareketlendiren ve kendini içinde tanıyabileceği halkın ruhuyla bağlıdır."
Sayfa 54 - Kürt Dili Bir Türk Dilidir (Dolayısıyla Kendi Varlığından Söz Edilemez), Michel FoucaultKitabı okudu
Dile bağlı gelenekler "kararname" ile değiştirilemez.
Sayfa 47 - Dilbilimsel Simgelemeler, BourdieuKitabı okudu
"Reformlar karar verici merci (hükümet) veya yetki veren merci (derin devlet) Türkiye'yi gelecekte daha demokratik bir toplum olarak tahayyül ettiklerinden değil Brüksel istediği için benimsenmiştir."
Sayfa 41 - Alaturka Bir Çokkültürlülük?, Hamît BozarslanKitabı okudu
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.