Tevrat, Zebur, İncil

Kutsal Kitap

Kolektif

2025 11. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2025 00:04
Bize anlatılan semavi 3 ayrı dinin çok farklı olduğunu gördüm,ama aslında düşündüğüm gibi olmadığını süreç ilerledikçe yahudi toplumu yüzünden işlerin bu noktaya geldiğini gördüm. Tanrının neden 3 kitapta da alkole bakışı farklı diye düşünüyordum bunu anladım,aslında birlik ve süreklilik var ama ben bi film bitip öteki başlıyo sanıyordum.anlatılan film ve hikayelerde çok başkaydı ,isa bambaşka,musa ibrahim çok farklı.incil değişti derler hep e zaten Allahın kitabı değilki havariler yazmış insan yazımı kitap ve diğer hepsinden iyi olan oydu sevgi dolu mesajları vardı tehditler nefretler yoktu son kısınlarını okusam aslında yetermiş hem tevratı hem zeburu okumuş anlamış olurdum büyük zaman kaybı bazı yerleri çok sıkıcı ama iyiki okumuşum,kendi kitabımızıda bi daha okuyup hadislere geçicem,menkıbeler çok güzeldi etkilendim..aklımda kalan hz.isa oldu
Kutsal KitapKolektif · Yeni Yaşam Yayınları · 2020512 okunma
Puan vermedi·1376 syf.·
2020 1. kitabı
Uzun zamandır 3 kitabı da okumak istiyordum ve ilk ikisini tamamlamış oldum. Neden okudum? -Çevremde normal bir kitap bile okumayan, Tevratta şu İncil'de bu böyle diye ahkam kesen tiplerden sıkıldığım için. -Hali hazırda pek çok konuyu merak eden, merakımı okuyarak gideren biri olduğum için. Ne buldum? - Öncelikle Kutsal Kitabın bir kitap olmadığını, bunun bizim algıladığımız şekilde Kuran'a benzer şekilde vahilerden oluşmadığını gördüm. - Bize aktarılan hikayelerin çok daha farklı olduğunu, sinema filmlerinde veya dini sohbetlerde aktarılan pek çok şeyin aslı astarı olmayan şeyler olduğunu anladım. Kafamdaki Musa-Firavun ilişkisi başta olmak üzere pek çok şey değişti. - Ortada esasen üç farklı din olmadığı tek bir kavram üzerine odaklı tek bir yapı olduğunu düşünmeye başladım. - Dini bir inanıştan öte insanlık tarihini ve farklı toplumların kültürlerine yönelik pek çok bilgi edindim. Dahası bunları pek çoğuna da yabancı olmadığımızı gördüm. Okunmalı mı? Doğru veya yanlış, değiştirilmiş veya değiştirilmemiş olduğuna hatta, ne olduğuna bakılmaksızın her kitap okunmalı. Özellikle bizim gibi dini merkeze koyan ve bu konuda ahkam kesen insanların bol bulunduğu toplumlarda kesinlikle okunmalı.
2023 20. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2023 16:42
İbrahimî dinlerin kitaplarını okumaya ilk Bakara 136. ayeti okuduğumda karar vermiştim. O ayet: “Deyin ki: Biz Allah’a; bize indirilene (Kur’an-ı Kerim’e), İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve torunlarına indirilene, Musa ve İsa’ya verilen ile, bütün peygamberlere Rabblerinden kendilerine verilenlere iman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz O’na teslim olmuş kimseleriz.” Bu ayet bana : “Neydi onlara indirilen? Ne kadar farklıydı bizim inancımızdan? Ve o kitaplar ne kadar değiştirilmiş tahrif edilmiş olabilir?” sorularını düşündürmüştü. Bu soruları gidermek için ve “Madem ki yaratıcı tektir o halde yarattığı eserlerin de ortak noktaları tekliğine işaretlerle doludur.” düşüncesi ile bu dinlerin kitapları ve İslam dininin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim arasında benzerlikler bulmak için yapttığım 180 günlük bir okuma çalışmasına itti. Çok zekv aldığım bir çalışma olmasının yanında Allah’ın tekliğine olan inancımı sağlamlaştıran bir okuma oldu. Zira gerek Tevrat , gerek İncil gerekse Zebur’da bulduğum benzerlikler zaman içerisinde bazı İbrahimî dinlerin kitaplarına yapılan tahrifatlara rağmen çok fazlaydı. Bu da bana ilahi ana mesajın her dönemde bir ağızdan gönderildiğini, elçisinin ümmi olmasına rağmen Kuran’ın ne kadar isabetli bir kitap olduğunu, ancak ve ancak bir Rab tarafından gönderilebileceğine olan inancımı pekiştirdi. Bulduğum benzerlikler insan ilişkilerinden Rabbin tekliğine, dünya hayatının geçiciliğinden beslenme adabına kadar çok geniş bir konu alanına yayılmakta. Bu geniş konulu benzerlikler sayfalar tutan bir çalışmayla sonuçlansa da 1000Kitap için yazdığım bu inceleme yazısı için birkaç kısa örnek vereceğim: Anne/ Baba Hakkı: Kuran: Biz insana ana-babasına iyi davranmasını emrettik. (Ankebut 8.ayet) Tevrat: Tanrın Rabbin buyruğu
Talmut
2025 47. kitabı
Kitabı yabancı(Avrupa kökenli) filmlerde karşılaştığım, cennet, cehennem, melek, düşmüş melek, tanrı, teslis inançlarına ve bizim bildiğimiz tanıdığımız peygamberler hakkındaki anlattıkları alıntılar hakkında bilgi sahibi olmak için okudum. Aynı zamanda şu an baskın olan Avrupa kültürünün kaynağı bir tür mitoloji kitabı olarak okunmaya değer bulmuştum. Kitap Hz. Adem'in yaratılışından başlayıp peygamberler tarihi bu kitabı olarak Hz isa'ya kadar anlatıyor ilk 1000 sayfası peygamberler tarihi son 350 sayfası Hz İsa'nın hayatı ve öğretileri ile ilgili yine peygamberin hayatını anlatan hikayeler. Kitap ilginç bir şekilde tanrının herhangi bir sözünden bahsetmiyor sadece peygamberler tarihi gibi ama yazanı da belli değil. Zaten Kur'an'la kıyaslamak mümkün değil. Çünkü kendileri bile bu onun sözü demiyorlar. Bizdeki gibi peygamberleri kutsal insanlar olarak görmüyorlar. Bir tür kral ve yönetici gibi, günah işleyebilir kendi menfaatini düşünebilir, insanları kandırabilirler hikayelerden bu anlaşılıyor. Ben biraz da onların tanrı ve dine bakışı nasıl onu anlamak için okumuştum. Ayrıca "Kim ne anlatıyorsa kendini anlatır" düsturu gereği anlatılanlardan ancak Yahudilerin düşünceleri ve kişiliği hakkında bilgi sahibi olabiliriz belki kollektif bilinçdışları fantazileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ben gerekli olduğunu düşünüyorum. Tavsiye ederim.
Kutsal KitapKolektif · Yeni Yaşam Yayınları · 2016512 okunma
Sütten ağzım yanmıştı, yoğurdu üfleyerek yedim..
2022 28. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2022 16:34
Nedir bu başlık.? Meramımı anlattığımda anlaşılabileceğini düşünüyorum.. * İster kabul edelim, ister etmeyelim; insan denilen varlık, doğduğu toprağa göre şekilleniyor. Doğduğumuz coğrafya, sonrasında aile, sonrasında çevre, sonrasında toplum ve elbette bu aile, çevre, toplumun sahip oldukları üzerinden bize verdikleri eğitim. Ve ortaya bir ''biz'' ya da tekil haliyle bir ''ben'' çıkıyor. ''Biz'' burada bana çok daha mantıklı geliyor. Çünkü, bunca bileşenin neticesinde bir tekillikten söz edilemez kanımca. ''Ben'' ''ben olmaktan çok uzaktır. Edinilmiş, öğrenilmiş bir öğretiler silsilesinden ortaya çıkan birey, kendi olmaktan çok, o bileşenlerin toplamıdır. O halde, ''ben'' nasıl olunur.? Olmak gerekli midir.? Önemli midir.? Benim dünyamda, evet.! Ben, başkalarından önce, kendi gerçekliğimi, kendi değerlerimi, beni ben yapacak her türlü etmeni arayıp bulup, bu dünyadaki varlığımı öncelikli olarak kendime kanıtlamak istiyorum. Ki, ''ben'' olayım. Bunun da okumaktan, araştırmaktan, düşünmekten başka bir yolu olmadığının farkındayım. Burada bir çelişki mi var.? Hani ben, ben olacakken; bir insana -veya topluma- benzemek gibi, yine yolum, kitaplar aracılığıyla insanlara çıkmıyor mu.? İnsanların bana empoze etmeye çalıştıklarını, kitaplar da yapmıyor mu.? Arada çok önemli bir fark var bana göre. Ben, kendi ilgi alanlarım üzerinden, okuyacağım kitapları seçme ve ikinci aşamada -gerçekten bir şeyleri çözümleme gayretindeysem- o seçtiklerimi olduğu gibi alıp özümsemek yerine, akıl süzgecimden geçirme şansına sahibim. Bunu, insanlarla, toplumlarla da yapamaz mıyım.? Bana göre, hayır. Çünkü birebir ilişkilerde, bir tarafın diğer tarafı, kendi düşünceleriyle manipüle etme çabaları, beni tam da rahatsız eden bu. İşte bu yüzden, sağlam, özgün ve tarafsız kaynaklarla yola çıkmak,
Din ve Kutsal Kitaplar
2017 40. kitabı
Tahmin edilebilir sebeplerden ötürü kitap hakkındaki şahsi görüşlerimi belirtmekten kaçınacağım. Kitapla ilgili diyebileceğim tek şey her görüş ve inançtan kişinin insanlık tarihine yön vermiş bu kitabı mutlaka okuması gerektiğidir.
2017 44. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2017 17:54
Okuyucuya Tevrat, Zebur ve Incil öğretilerini, anlatıyor bu kitap. Tevrat, katı kuralların olduğu bir kitap. Akla uygun değil. Mayasız ekmek günü: bir hafta maya evden çıkarılacak ve mayalı hiçbir şey yenmeyecek. Uymayanlar ülkeden kovulacak, Mısır' da yaşayacak. Başka ülkenin kurallarina göre yaşamı devam ettirmek ne kadar zor. Zebur'un bir bölümünde de bahsedilmiş. 7.ayin 15.gunu mayasız ekmek bayramı kutlanıyor. Zebur kitabının ilk bölümleri akla uygun geliyor, sonraki bölümlerde akla uygunluk yok. Zina; karısı tarafından 1.kez aldatılan erkek 1 hafta yatağını ayırıyor, aldatmaya devam ediyorsa dövün yazılmış. Kuran-i Kerim'in bir bölümünde de bahsedilmiş. Boşayın, sonra herkes kendi yoluna. Dövmek nedir? Incil; diğer iki kitaba göre kurallari daha yumuşak. Akla yatkın. Kurban 1. Ve 2. Gün et yiyebilirsiniz. 3. Gün kirli sayılıyor yasak. En akla uygun kitap Kuran-i Kerim. Ve son kitap. Bu üç kitaptan bahsediliyor kur-an kerim de. Okuyun, irdeleyin. Onun için merak ettim okudum. Baya uzun zaman oldu okuyalı kuran-i kerim ı. Bir kere de okumam lazım.
Puan vermedi·
İncil çok hoşuma gitti. O kadar hümanistik cümleler var ki... Sanki Haçlı Seferlerini yapan Hristiyanlar değil. Kuran'a bu kadar yakın olması beni çok şaşırttı. Hâtta Kuran'dan daha ayrıntılı bilgi vermesi daha da şaşırtıcı.
2021 52. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2021 21:44
İman ettiğimiz dört kitaptan üçü... günümüze kadar tahrif edilerek geldiğini biliyordum ama bu kadarını beklemiyordum okumaya başlamadan önce Peygamberlerimiz hakkında belli düzeyde bilgi sahibi olmak gerekir bunun için "M. Asım Köksal'ın Peygambeler Tarihi" adlı çalışmasını öneririm ve kesinlikle öncesinde Kur'an-ı Kerim'in mealinin okunmasını tafsiye ederim. Kur'an-ı Kerimi tavsiye etmemdeki amaç Allah'ın kelamının benzersizliği ile diğer kitapların tahrif edildiğini kanıtlıyor olması. Kutsal Kitab'ı okuduktan sonra meal okumalarınızdan daha fazla haz duyacaksınız. Ferasetli vakitler efendim...
2021 5. kitabı
“Ne mutlu o insana ki, kötülerin öğüdüyle yürümez, Günahkârların yolunda durmaz, Alaycıların arasında oturmaz. Ancak zevkini RAB'bin Yasası'ndan alır Ve gece gündüz onun üzerinde derin derin düşünür. Böylesi akarsu kıyılarına dikilmiş ağaca benzer, Meyvesini mevsiminde verir, Yaprağı hiç solmaz. Yaptığı her işi başarır. Kötüler böyle değil, Rüzgarın savurduğu saman çöpüne benzerler. Bu yüzden yargılanınca aklanamaz, Doğrular topluluğunda yer bulamaz günahkârlar. Çünkü RAB doğruların yolunu gözetir, Kötülerin yolu ise ölüme götürür.” ‭‭MEZMURLAR‬ ‭1:1