Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dinin Sosyolojik Teorisinin Ana Unsurları

Kutsal Şemsiye

Peter L. Berger

Kutsal Şemsiye Gönderileri

Kutsal Şemsiye kitaplarını, Kutsal Şemsiye sözleri ve alıntılarını, Kutsal Şemsiye yazarlarını, Kutsal Şemsiye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din, insan aktivitesiyle kurulan, her şeyi kucaklayan kutsal bir düzen, yani her an mevcut olan kaos karşısında kendi kendini korumasını bilen kutsal bir kozmos kurumudur.
Dinin insan aktivitesinden kaynağını aldığının göstergesi onun bir toplumun tarihinde daima bağımlı bir değişken olması değildir, aksine din, objektif ve sübjektif gerçekliğini, süre giden hayatlarında onu tekrar tekrar üreten insanlardan alır.
Reklam
... Her bir dünya, yaşayan insanlara gerçek görünen bir dünya olarak kendi varlığının devamı için toplumsal bir "temele" ihtiyaç duyar. Bu "temel", onun makuliyet yapısı olarak adlandırılabilir.
Tüm toplumsal roller, nesnelleşen mânâların daha büyük bileşkelerinin birer temsilidir.
Din yasallaştırmanın tarihî bakımdan en yaygın ve etkin aracı olagelmiştir. Her yasallaştırma toplumsal olarak tanımlanan realiteyi muhafaza eder. Din, o kadar etkin bir şekilde yasallaştırır ki, ampirik toplulukların istikrarsız gerçeklik inşaalarını nihâî gerçekliğe bağlar.
Bir toplumun düzeni teorik bir kendi kendinin farkında olma yahut öz-bilinçlilik düzeyini kazanabilir.
Reklam
... din, evrenin tamamını insan açısından manidar bir varlık olarak kavramanın cüretkar bir girişimidir.
Din, kendisiyle kutsal bir kozmosun kurulduğu insanî bir girişimdir. Başka bir deyişle din, kutsal bir kalıp içerisinde kozmikleşmektir.
...ferde anominin kabus dünyasını bertaraf etmesi ve kurulu düzenin (nomos) güvenli sınırları içerisinde kalması için toplum tarafından çeşitli metotlar temin edilmiştir.
Toplumlar "bilgi" dokularındaki farklılaşma derecelerine göre değişirler.
81 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.