LAGOM-İsveçlilerin Dengeli Yaşama Sanatı-Linnea Dunne,160 sayfa
İsveç;yarım yağlı süt ülkesi.Lagom
(La-gum diye okunur) nedir , neden umurunuzda olmalı ve eğer umurunuzdaysa onu nasıl benimseyebilirsiniz?
Yazar, Lagom’un İngilizcede tam karşılığı olmadığını yazıyor ama yaklaşık olarak “ ne çok az ne çok fazla, tam kıvamında” anlamına geldiğini belirtiyor. Yaygın olarak kelimenin Viking terimi laget om’dan (takımın etrafında) geldiğini ve bal şarabıyla dolu bir boynuzu, herkese mutlaka en az bir yudum düşmesine dikkat ederek elden ele dolaştırma geleneğinden türetildiğine inanıldığını söylüyor.
Kitap bize İsveçlerin nasıl yaşadıklarını,mahalle kültürlerini, hayata verdikleri değerleri ,çocuklarıyla ilişkileri,arkadaşlık ilişkileri, iş yaşantıları,eğlence hayatları gibi konularda bilgiler veriyor. Kitap resimlerle ve yemek tarifleri ile süslenmiş, günlük yaşamdan resimler konmuş, zevkle ve eğlenceyle okunan bir kitap haline gelmiş.
Kitabı okurken bir masal diyarına gitmiş gibi oluyorsunuz ve bunlarda insan bizde insanız ,niye bizde böyle yaşayamıyoruz dedirtiyor insana.
“ Dünya Ekonomik Forumu tarafından yakın zamanda diğer ülkeleri neredeyse her konuda geride bıraktığı ifade edilen İsveç, cömert ebeveyn paketleri ve olağanüstü düşük yolsuzluk düzeyleri ile gıpta edilesi bir refah devleti haline gelmiştir. Bu açıdan, halkını koruyan ama özgür de bırakan bu yarım yağlı süt ülkesi başarılı bir dengeleme eyleminin ürünüdür.”Bu olabilir mi acaba sorunun cevabı?
Lagom yaşam tarzının size kazandıracakları :
* Çevre üzerindeki olumsuz etkilerinizi azaltabilirsiniz.
* İş-hayat dengenizi iyileştirebilirsiniz. *Evinizi fazlalıklardan arındırabilirsiniz.
* Daha bilinçli bir tüketici olabilirsiniz.
* Sevdiklerinizle ilişkilerinizi güçlendirebilirsiniz.
* iyi yiyeceklerin