Metafizik Kitap 12

Lambda

Aristoteles
Derslerin dinleyici üzerinde meydana getirdiği etki, onun alışkanlıklarına bağlıdır. Çünkü hepimiz alışkın olduğumuz dili isteriz ve ona aykırı düşen şeyler, alışık olmadığımız şeyler olduklarından, bize yabancı ve anlaşılmaz görünürler. Çünkü anlaşılır olan, alışkın olunandır.
Sayfa 181·Kitabı okudu
Zorlukları aşmak için bunları iyice derinlemesine incelemek faydalıdır; zira zorlukları aşmada sonraki kolaylık, önceki açmazları çözmektir, öte yandan düğümü tanımayan için onu çözmenin imkanı yoktur.
Sayfa 55·Kitabı okudu
Felsefe
Şimdi olduğu gibi başlangıçta da insanları felsefe yapmaya iten şey, hayret olmuştur. Onlar başlangıçta açık güçlükler karşısında hayrete düşmüşlerdir. Daha sonra yavaş yavaş ilerlemişler ve ay, güneş ve yıldızlara ilişkin olayları, nihayet dünyanın oluşumu gibi daha büyük sorunları ele almışlardır.Şimdi bir so­runu fark ermek ve hayret etmek, kendisinin bilgisiz olduğunu kabul etmektir (Bundan dolayı efsaneyi seven de bir anlamda bilgeliği sevendir. Çünkü efsane, hayret verici şeylerden meyda­na gelir). Şimdi bilgisizlikten kurtulmak için felsefe yapmaya giriştiklerine göre, onlar, kuşkusuz herhangi bir faydacı amaç­la değil, sırf bilmek için bilimin peşine düşmüşlerdi. Olaylar da. bunu doğrulamaktadır: Çünkü hemen hemen hayatın bütün ih­tiyaçları ve konforu ile ilgili şeyler tatmin edilmiş olduğunda böyle bir bilgi aranmaya başlanmıştır. O halde bizim onu başka herhangi bir yarar için aramadığımız açıktır. Nasıl ki bir başka­sının amacı için değil, kendi amacı için var olan insana özgür insan diyorsak, aynı şekilde bu bilimi biricik özgür bilim ola­rak aramaktayız. Çünkü yalnızca o, kendi amacı için vardır.
Sayfa 84·Kitabı okudu
Zira yarasaların gözleriyle gün ışığının ilişkisi nasılsa, ruhumuzdaki akıl da doğa gereği en açık şeyler karşısında öyledir. Yalnızca görüşlerine katılabileceklerimize değil iddiaları yüzeysel olanlara da minnettar olmak adil olur.
Sayfa 45·Kitabı okudu
Yarasaların gözleriyle günışığının ilişkisi nasılsa, ruhumuzun aklı da doğaca en görünür olanlar karşısında öyledir.
Felsefe
Sonra gelen şeylerin doğru olmalarının nedeni olan şey, sonra gelenlerden daha doğrudur.