Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İşlenmiş Işığın Teknolojisi ve Kullanımı

Lazerler

Charlene W. Billings
Lazer günümüzden yaklaşık 50 yıl kadar önce Gordon Gould tarafından bulunarak bilim dünyasının hizmetine sunuldu. Bu buluşun dayandığı bilimsel temelin ayrıntıları yaklaşık 100 yıl kadar önce yayımlandı. Bu yönüyle lazerler, olağanüstü bir tarihe sahip aygıtlar. Günümüzde lazerler hemen hemen her alanda karşımıza çıkıyor. Çoğumuzun evinde bile birkaç tane var. Lazerleri bilgisayarlarda, CD’leri, DVD’leri okuma ve yazma amacıyla kullanırız. Tüm CD ve DVD çalarlarda lazer kullanılır ve çoğumuzun da lazerli yazıcıları var. Pek çok mağazanın kasalarında da bilgisayarlarla birlikte modern stok denetim işlemlerinin yapılmasını sağlayan lazerler var. Hastanelerde neşter, bazı fabrikalarda ise matkap, testere, makas ve kaynak aletleri yerine kullanılıyor. Pek çok uygulama alanı olmasına rağmen, çoğu insan lazerlerle ilgili temel bilgilerden yoksun. Bu temel bilgiler, ışığın çok da iyi bilinmeyen özelliklerine ve bazı hassas, ancak basit tasarım kavramlarına dayanır. Bir lazer demetinin nasıl oluştuğunu anlamak yetmez, ışığın kendisini de anlamamız gerekir. Lazer, hâlâ geliştirilmekte olan bir konu. Bu yönleriyle, lazerlerin gelecekte daha da önemli olacaklarına kuşku yok.
Yazar:
Charlene W. Billings
Charlene W. Billings
Yazar:
John Tabak
John Tabak
Çevirmen:
Gürsel Tanrıöver
Gürsel Tanrıöver
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 28 dk.Sayfa Sayısı: 193Basım Tarihi: Aralık 2011Yayınevi: Tübitak YayınlarıOrijinal Adı: Lasers: The Technology and Uses of Crafted Light
ISBN: 9789754036060Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
193 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Lazerler hakkında bilimsel bir kitap. Kolay okunabilir, akıcı bir dille yazılmış ve konuyu geniş çerçevede ele almış. Lazer bir ışık türü olduğu için, kitap önce ışığın yapısını anlatarak başlıyor. Işığın dalga ve parçalık doğasını ayrı ayrı ele alıyor. İkinci bölümde lazer ışığının özelliklerini anlatıyor. Tek renkli, eşevreli olması lazer ışığının pek saçılmamasını sağlıyor ve gücünü artırıyor. Üçüncü bölümde lazer ışığının üretilmesi, dördüncü bölümde lazerin tarihi; beşinci bölümde tıbbi alanda, altıncı bölümde sanayi alanında, yedinci bölümde iletişimde, sekizinci bölümde veri okuma ve yazmada, dokuzuncu bölümde ölçüm alanında kullanımı anlatılıyor. Onuncu bölüm, yani "holografi", benim en sevdiğim bölüm oldu. Hologramlar yani bir manada "ışık heykelleri" de lazerlerden faydalanarak yapılıyor. Küçük bir genel kültür bilgisi verip yorumu sonlandırıyorum: - Lazerin mucidi Amerikalı Gordon Gould. - "Lazer" kelimesi de esasında bir kısaltma ve anlamı şu: "Uyarılmış Salınım Işımasıyla Işık Yükseltmesi" (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) Konuyla ilgilenen bütün okurlara tavsiye ediyorum.
Lazerler
LazerlerCharlene W. Billings · Tübitak Yayınları · 201154 okunma
Reklam
204 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Bu kitabı okuduktan bir ay sonra bu yazıyı yazıyorum.Bu kitabı okulumun kütüphanesinde aylak aylak gezerken bulmuştum ve okumaya başlamıştım. Kitabı 2 gün gibi bir sürede bitirdim. Kitabın dili yalındı ve beni kendine çekiyordu. Bu kitabı okurken yeni şeyler ve lazerler ile ilgili çok fazla şey öğrendim. Lazerlere dair bir şeyler öğrenmek istiyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Lazerler
LazerlerCharlene W. Billings · Tübitak Yayınları · 201154 okunma
193 syf.
10/10 puan verdi
Bu kitapta lazerler hakkında temel çalışma prensiplerinden başlayarak lazerler sınıflandırılıyor, hayatımızdaki kullanım yerlerine değiniliyor çok kısa belirtmek gerekirse ama bu alanlarda kendine bişey katmak isteyen arkadaşlar için okunması gereken bir kitap.
Lazerler
LazerlerCharlene W. Billings · Tübitak Yayınları · 201154 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.