The Expanse #1

Leviathan Wakes
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce
Sıralamalar

"Araf’ta Kalmış Bir Uzay Hikâyesi"
2025 19. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 23:50
OKUNABİLİRLİK: Yer yer akıcı olsa da özellikle ilk bölümlerdeki karakter ve mekân yoğunluğu tempoyu bir hayli zorlaştırıyor. FİKRİN DERİNLİĞİ: Politik gerilim, dedektiflik unsuru ve biyoteknolojik korku iyi harmanlanmış, ancak ton farklılıkları bütünlüğü zedeliyor. KURGU: Paralel ilerleyen iki hikâye ilgi çekici başlasa da ortalarda tekdüzeliğe kapılıyor. Sonlardaki twist hikâyeye taze bir kan getiriyor. KARAKTER: Holden ve Miller zıt yapılarıyla öne çıkıyor. Yan karakterler ise yeterince işlenmemiş. GENEL ETKİ: Türlerin birleşimiyle iddialı bir evren sunuyor, fakat tempo ve karakter işlenişindeki eksikler, etkisini zayıflatıyor. James S. A. Corey’nin The Expanse serisinin ilk kitabı olan Leviathan Uyanıyor, geniş bir evreni, politik çatışmaları ve iki ana karakterin kesişen yolculuklarını merkezine alan bir uzay operasıdır (bilimkurgunun alt türü; ben de bu kitap sayesinde öğrendim). Kitap, hem noir dedektif (karanlık, kasvetli atmosferli dedektif hikâyesi) öğelerini hem de bilimkurgu entrikalarını bir araya getirse de, temposu ve karakter işlenişi açısından okuru ikiye bölen bir yapıya sahip. Roman, farklı noktalardan giren çok sayıda karakter ve olay örgüsüyle açılıyor. Holden ve mürettebatının yaşadıkları ile Miller’in kayıp Julie Mao’yu arayışı paralel şekilde ilerliyor. Özellikle ilk bölümlerde karakter fazlalığı ve mekân değişimleri hikâyeyi karıştırmama sebep oldu. Bazı kısımları birkaç kez okumak zorunda kaldım. Bu durum okur için biraz zorlayıcı olabilir, en azından benim için öyle oldu. Hikâye belli bir noktadan sonra Holden ve Miller üzerine yoğunlaşıyor. Holden, iyimser ve “doğruyu yapma” takıntısı olan bir kaptan. Miller ise alaycı, yıpranmış bir dedektif. İki karakterin zıt kişilikleri, tekdüzeleşme riski taşıyan hikâyeye bir miktarda olsa dinamizm
2024 53. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2024 23:58
Enginlik Serisinin ilk kitabı Leviathan Uyanıyor; bilim kurgunun alt türlerinden Uzay Operası türünün etkileyici bir örneği. Gelecekte geçen kurgusu, başarılı kurgulanmış renkli karakterleri, aksiyon dozu yüksek işleyişi ile beğendiğim bir kitap oldu. İlk 150 sayfası terimler, detaylandırmalar ve evrene dair tanımlamaları sebebiyle alışılması zor bir yapı sergilese de, sonrasında artan temposu ile heyecanla okunuyor. Uzak bir gelecekte ; Mars, Asteroit Kuşağı ve Ay kolonileştirilmiş, uzay gemileri ile seyahat sıradan hale dönüşmüştür. Dünya yerçekimi kuyusu olarak bilinmekte, Mars ve Kuşak sakinleri yerçekiminin de etkisi ile birbirlerinden fiziksel özellikleri ile ayırt edilmekte, görünürde bir ittifak olsa da, gizli nefretler ve düşmanlıklar ,farklı koalisyonlarla kendini göstermektedir. Satürn'ün halkalarından Kuşak ve iç gezegenlere buz taşıyan Canterbury gemisinin idari subayı Jim Holden; Scopuli gemisinden gelen acil yardım çağrısı üzerine baş mühendis Naomi, pilot Alex , sıhhıyeci Shed ve tamirci Amos'tan oluşan bir ekip ile harekete geçer. Scopuli'ye vardıklarında herhangi bir yaşam belirtisine rastlamadıkları gibi Mars'a ait bir ileti cihazı bulurlar.Ancak mekik ile kendi gemilerine dönemeden Canterbury kimliği belirsiz gemiler tarafından yok edilir. İleti cihazı sebebiyle Mars sorumlu tutulur ve zaten gergin olan ilişkiler kopma noktasına gelir. Mars'a dönen dikkatler, farklı olaylar ile Dünya ve Kuşak üzerinde de toplanır, gezegenler ve kuşak arasında yıllarca biriken öfke; savaş olarak açığa çıkar. Ceres'te Yıldız Güvenlik Burgusu'nda polis olarak çalışan Miller; önemli bir şirketin sahipleri tarafından kızlarını bulmak üzere görevlendirilir. En son Scopuli gemisinde olduğu düşünülen Julie Mao; araştırma ve soruşturmaları sebebi ile Miller'ın dikkatini
2018 31. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2018 19:54
Güzel bir uzay romanı isteyenler için önerebileceğim bir kitap. Tabii tek kitap değil. Serinin ilk kitabı ve daha devam ediyor. İnsanlık artık uzayda yaşıyor. Dünya'da, Mars'ta, Jüpiter ve Satürn'ün aylarında milyonlarca insan var. Ama inanılmaz bir keşif yapılır. Güneş sisteminden milyarlarca yıl önce gönderilen bir madde bulunur. Bu da evrende insanların dışında bir yaşam olduğunu gösteriyor. Ancak bu madde de insanlığın sonu da olabilecek bir potansiyele sahip. Kitapla ilgili ayrıntılı incelemem: kitapokurum.blogspot.com/2018/07/james-s...
2025 9. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2025 16:36
Kitabı tam 27 günde bitirmişim. Başka bir yoruma gerek var mı bilemedim ama tek kelime ile özetlemem gerekirse; beğenmedim. Uzay temalı kurguları sevdiğim için seriyi gördüğüm anda çok heyecanlanmıştım. Yorumları da mükemmel olunca bir değil, iki değil serinin tam 5 kitabını birden aldım. :)) Ben yandım siz yanmayın diyorum. Karakter fazla, olaylar karışık, anlaşılmaz terimler vs vs derken 150-200 sayfa boyunca konuyu anlamaya çalıştım. Kitapları yarım bırakmayı sevmediğim için tüm sınırlarımı zorladım. 500 sayfalık kitabın toplasan 100 sayfası aksiyon dolu, okunabilir, akıcıydı. Geri kalan 400 sayfada da ne çektiğimi bir ben bilirim. Türü sevenler belki beğenebilir diyeceğim ama türü sevenlerden biri olarak tekrarlıyorum, ben beğenmedim. Serinin devam kitaplarını da okumayı düşünmüyorum. Okursam da baya uzak bir gelecekte :)
2017 9. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2017 16:12
Leviathan Uyanıyor, Ty Franck ve Daniel Abraham'ın James S.A. Corey adıyla yayınladıkları ve şimdilik dokuz kitap olarak planladıkları Enginlik Serisi'nin ilk kitabı. Bugün itibariyle yurt dışında altı, Türkiye'de ise üç kitap yayınlanmış durumda. Ayrıca seri türü itibariyle oldukça hatırı sayılır bir puana olan (İMDB 8.2) Expanse isimli bir diziye de sahip (imdb.com/title/tt3230854). Bu kısa bilgiden sonra kitaba gelecek olursak bilim kurgunun alt türlerinden biri olan "Uzay Operası"nın çok başarılı bir örneği. Leviathan Uyanıyor, Ay, Mars hatta bazı asteroitlerin kolonileştirildiği bir gelecekte geçiyor. Dünya, Mars ve Asteroit Kuşakları arasındaki rekabet, dünyada canlı yaşamı ortaya çıkmadan yaklaşık iki milyar yıl önce o zamanın uzaylı efendileri tarafından dünya hedef alınarak gönderilen biyolojik bir silahın! keşfiyle savaşa dönüşüyor. Ama zaman ilerledikçe ve bazı soru işaretleri ortadan kalktıkça bu biyolojik silahın insanlığı yok mu edeceği? yoksa insanlığa yıldızların kapısını mı açacağı ikilemi karşımıza çıkıyor. Bunu seriyi okudukça göreceğiz. Kurgu, karakterler, anlatım oldukça başarılı. Ben çok beğendim. Okuyanların pişman olmayacağı kanaatindeyim.
2024 22. kitabı
Öncelikle kitap, sert bilim-kurgu veya katı bilim-kurgu olarak adlandırılan gerçeğe yakın bilim-kurgunun güzel bir örneği ve böyle bir serinin başarılı bir ilk kitabı. Popüler bilimin ana temellerini bünyesinde yoğun bir biçimde barındırdığı gibi; gerek kişiler arası diyalogları, gerek olay örgüsünün akıcılığını çok iyi biçimde okuyucuyu sıkmadan sunabiliyor. Genel tabirle uzay macerası kavramına daha yakın seyretse de; polisiye, gerilim ve aksiyonun da harmanlanmış hali olarak ele alınabilir. Olayları iki karakter üzerinden sunması iki farklı bakış açısından ele almamızda ve yorumlamamızda etkili bir yöntem olmuş. Nacizane fikrim bunu sık döngüler halinde yapması bazen olaydan koparabiliyor insanı. Ama bol yüksek aksiyonu, bol yüksek gerilimi, hoş diyalogları ve tadında felsefesi ile hoş bir kitap olmuş. Kendini keyifle ve sıkmadan okutturuyor. Okunma skalamızı ise 'Türünün en iyilerinden' şeklinde hakkediyor. Teşekkürler...
2022 8. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2022 00:00
Dikkat spoiler içerir. James Holden, bir gemide ikinci kaptandır ve yeni uzay düzeninde bazı araştırmalar yapmaktadır. Uzay, Dünya, Mars ve Kuşak olmak üzere üçe bölünmüştür. Hepsi de birbirine karşı temkinli davranmaktadır. Bir yardım çağrısı alırlar. Ufak bir gemi ile araştırmaya çıkan Holden, ekibi Naomi, Alex, Amos ve diğerleri ile gemiye doğru giderken ana gemi yok edilir. Mars'tan gelen bir gemi onları esir alır ama o gemiye de saldırı olur. Oradan kaçırdıkları ufak bir gemi ile zor kurtulan Holden ve ekibi kendilerine yardım edebilecek tek kişi olan uzay kasabı Fred Johnson'ıiun yanına gider. Bu arada Ceres'te Dedektiflik yapan Miller, yaşadığı yerdeki gerilimin farkındadır. DGİ insanları Kuşak lehinde örgütlemektedir. Amiri Shaddid de onu Julie adında bir kızı bulmak için görevlendirir. Julie Holden'in yardıma gittiği gemide bulunan biridir. Bu görev giderek büyüdüğü için kovulur. Ve araştırmalarına devam ederek Holden ve ekibini bulur. Bir süre onlarla devam eder ve Eros uydusunda Protegen firmasının protomolekül denilen bir icadını bulur. Bu akıllı bir hücredir ve emdiği canlıların zekası ile beslenir. Eros gezegenini himayesine almış ve Dünyaya çarpmaya doğru yola çıkmıştır. Miller Eros içindedir ve Holden de gemisi ile ona yetişmeye çalışmaktadır. Ama Miller Eros'ta gezerken bir şey fark eder. Protomolekül Julie'yi ele geçirmiştir. Uzayın felaketini engellemenin bir yolu vardır. Miller uzun zamandır aradığı Julie ile görüşüp onu istemediği halde dünyayı yok etmekten engelleyebilecek midir? Holden ona yardımcı olabilecek midir? Holden'in elindeki protomolekül Fred' e verilecek midir? Mille ve Julie'den haber alınacak mıdır? Holden ile Naomi arasındaki ilişki nasıl gelişecektir? Oldukça güzel bir bilim kurgu romanı.
Holden,bir sorunumuz var.
2025 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2025 00:31
İki yazar tarafından yazılan "katı "bilim kurgu romanı.Kitapa okuma bakımından zor bir kitap.Bilim-kurguya başlamak için önerilmez.Kitapın içinde matematik,fizik,astronomi,kimya var.Kitap ilk başlarda okurken zorluk çekiyorsun.Kitapın ortalarına doğru kitap akıcılaşıyor. Kitapta beğendiklerim+=Kitapda karakterkerler[yazarlar ana karakterleri ve yan karakterleri çok iyi yazmış] Kitapta diyaloglar çok iyi. Kitapta uzay yolculuğu,istasyonlar gerçekçi anlatılmış. Kitapta icatlar,düşünceler,halklar,kültürler çok iyi tasvir edilmiş Kitapta beğenmediklerim-=Kitap tasvir bakımından çok zayıf uzay gemileri,istasyonlar,gezegenler,silahlar,giyimler,odalar hiç iyi tasvir edilmemiş Yazar bir çok şeyi okuyucun hayal gücüne bırakmış ben beğenmedim bunu. Kitapın heyecanlı yerleri hiç iyi üslupda yazılmamış. Aşırı bilim olması okumanl zorlaştırıyor. Kitapta bazı kısımlar gereksiz uzatılmış. Kitap genel olarak çok karmaşık. Not:Kitapı okurken beyninizde tasvir ede bilmediğiniz şeyleri kitapın uyarlandığı dizi olan "The expanse"de bula bilirsiniz. James S. A. Corey Leviathan Uyanıyor
Bilim-Kurgu
2026 21. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2026 23:42
Güzel bir bilimkurgu kitabı başı biraz tutuk başlıyor.Okudukça açılıyor sonlarına doğru çok keyif aldım. Karakteri güzel yazılan kitapları seviyorsanız çok seversiniz.Karakterler çok kendine has bayıldım. Miller karakteri olsun Holden olsun hatta Fred Johnson ve Amos..Seri ilerledikçe daha derinleştikçe daha da seveceğime eminim.Politik olaylar seri ilerledikçe derinleşicek gibi fitilini ateşlediler bakalım okuyup görelim.Çok önceden almıştım bayadır kitaplığımda duruyordu okumadığıma üzüldüm daha önce bir yandan da okucak bir seri bulduğum için mutluyum
Lütfen bu kitabı okuyun
2019 7. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2019 03:47
Bu kitabın bu kadar az okuma görmesi beni gerçekten üzen bir durum... bunun sebebinin kitabın kötü olmasından değil reklamının iyi yapılamamasından kaynaklı olduğuna da adım gibi eminim. Gerekirse tanıştığım herkesi bu kitabı okuyun diye tehdit edebilirim. ●Burası Önemli● bu kitabın okunması istememin sebebi kitabın aşırı iyi olmasından veya çok derin anlamlar taşıdığından değil kitabın yazılış tarzı ve karakterlerle istemeseniz bile kurduğunuz o bağın size hissettirdiği duygular... tam bir bilim kurgu operası olan bu kitabın ne anlattığını sorduklarında hiç bir zaman açıklayamadım ve şimdi 3. Kitabını bitirmek üzereyim Holden'a o kadar bağlandım ki kalan seriyi ingilizce okuyacağım (çünkü biricik İthaki yayınları 9 kitaplık serinin sadece 3 kitabını çevirmiş durumda :') üzüyorlar) kitabın ilk 100 sayfası tamamen anlaşmazlık ve kargaşa içeriyor ama merak etmeyin bu da kurgunun ta kendisinden kaynaklı. Kitabın sonuna geldiğinizde soluksuz kalarak hemen bir sonraki kitaba başlamak istiyeceksiniz.

James S. A. CoreyYazar · 0 kitap
James SA Corey, bilimkurgu dizisi The Expanse'in yazarları olan işbirlikçiler Daniel Abraham ve Ty Franck tarafından kullanılan takma addır. İlk ve son ad sırasıyla Abraham ve Franck'ın ikinci adlarından alınmıştır ve SA, Abraham'ın kızının baş harfleridir. Ad ayrıca 1970'lerin birçok uzay operası yazarını taklit etmek için tasarlanmıştır. Almanya'da kitapları ortadaki baş harfleri çıkarılmış James Corey adı altında yayınlanmaktadır.