Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyasal İslam'a Biat Edenler

Liberal İhanet

Merdan Yanardağ

Liberal İhanet Gönderileri

Liberal İhanet kitaplarını, Liberal İhanet sözleri ve alıntılarını, Liberal İhanet yazarlarını, Liberal İhanet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Neo-con
Neo-con hareket, bilindiği gibi Soğuk Savaş sonrasında ABD’ye tam olarak egemen olan, özellikle dış politikada iktidarları yönlendiren ve ikinci Bush döneminde doğrudan iktidara gelen yeni gericiliğin adıdır. Postmodern faşizmdir. Bu hareketin önemli bir özelliği de önde gelen mensuplarının bir bölümünün eskiden solcu (genellikle eski Troçkist ve Maocu) olmalarıdır. (Bu bir olgudur ve bütün Troçkist ya da Maocu dostlarımızı tenzih ederim.)
Sayfa 234 - Epub
Ahmet Altan
Basit bir tarih-coğrafya bilgisinden bile yoksun olan, dönemin bütün egemen güçlerine (iktidara, polise, ABD’ye, yükselen yeni sermaye çevrelerine vb.) yaslandığı halde, bunu “sivil” ve dahası “antimilitarist” bir tavır olarak sunan ve tam da bu gerekçelerle ödüle layık görülen Ahmet Altan, kirli bir isimdir. Karanlık operasyonlarda görev almış dinci faşizan düzenin kuruluşuna katkı sunmuş bir liberaldir. Ahmet Altan, tıpkı katillerin cinayet mahalline dönmeleri gibi, utanmadan, sıkılmadan Hrant Dink ödülünü almaya gitti ve ödülü aldı. Bu ülke tarihinde böyle utanç verici başka bir yüzsüzlüğe rastlamak mümkün değildir.
Sayfa 233 - Epub
Reklam
Yetmez Ama Evet
Ergenekon, Balyoz vb. davalar üzerinden “yetmez ama evet” kampanyaları yürüten, halkı darbecilere karşı “demokrasi mücadelesi” verdiklerine inandırmaya çalışan ve İslamcı-faşizan bir iktidara toplumsal rıza üretmek için ellerinden geleni yapanlar, özellikle sol liberaller nasıl bir tutum takınacak? Onlardan bir özeleştiri, dahası özür beklemek toplumun ve bu davalar aracılığıyla hayatları karartılmak istenen insanların hakkıydı.
Sayfa 226 - Epub
Kullanışlı Aptallık
Murat Belge, Hasan Cemal, Ömer Laçiner, Ümit Kıvanç, Ali Bayramoğlu, Mehmet Altan, Ahmet Altan, Baskın Oran, Ufuk Uras, Doğan Tarkan, Halil Berktay vb. gibi ünlü ya da ünsüz, küçük ya da büyük çok sayıda ismi düşününce, insanın aklına ister istemez şöyle bir soru geliyor; liberaller ya da sol liberaller arasında yaptığı işe, aldığı ideolojik ve siyasal tutuma, içinde bulunduğu eyleme inananlar var mı? Kuşkusuz olabilir. Sayıları fazla olmasa da bazı liberal ve sol liberaller yaptıkları işe inanıyor ve bir demokrasi mücadelesi verdiklerini düşünüyorlar.
Sayfa 220 - Epub
Ve dünya hâlâ ezenlerin ve ezilenlerin, zenginlerin ve yoksulların, sömürgecilerin ve sömürülenlerin, işçi sınıfının ve burjuvazinin, emperyalizmin ve ezilen halkların, erkek egemenliğinin ve kadın dışlanmışlığının, emek ve sermaye çatışmasının bulunduğu bir gezegen olmaya devam ediyor.
Sayfa 197 - Epub
F. Engels, burjuva demokrasilerinin, yarattıkları “eşitlik” yanılsaması yüzünden sermaye sınıfının en güvenli egemenlik biçimi olduğunu belirtir. Bu anlamda demokrasiler, son çözümlemede birer burjuva diktatörlüğünden başka bir şey değildir.
Sayfa 181 - Epub
Reklam
Sosyal Demokrasi
Marksist politikanın çıkışında da esas olarak demokrasi eleştirisi yatar. Sosyalistler, yaklaşık 150 yıl önce demokrasilerin sınıfsal eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri gizlediği ve bir “eşitlik” yanılsaması yarattığını belirterek, toplum için eşitlik ve özgürlük talep ettiler. Diğer bir anlatımla toplum için demokrasi istediler. Bu nedenle kurdukları ilk sosyalist/komünist partilerinin isimleri de hareketi tanımlayan “sosyal demokrat” sıfatını aldı. Sosyalistler toplum için eşitlikçi bir “demokrasi” talep ettiler ve kullandıkları kavramı egemen söylemden ayrıştırıp bağımsızlaştırdılar. İşte “sosyal demokrasi” kavramı böyle doğdu.
Sayfa 181 - Epub
Demokrasi
sanılanın aksine gerçek demokrasi bir “eşitlik” rejimi değil, ancak eşitlerin düzeni olabilir. Eşitlerin, “eşitlik” hukukuna göre düzenlenmiş rejimidir demokrasi. Bir anlamda “demokrasi”nin yadsınması ve aşılmasıdır. İnsanlar arasında ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal eşitlik sağlanmadan genel oy ilkesine dayalı yönetim biçimleri –ki genel ve eşit oy hakkı insanlık tarihinin en büyük demokratik atılımı ve kazanımlarından biridir– gerçek eşitliği sağlamaz, ancak bir eşitlik yanılsaması yaratır. Bu gerçek Platon’dan beri bilinmesine karşın, “milli irade” dalkavukluğuna feda edilir.
Sayfa 180 - Epub
demokrasilerin, sınıf eşitsizliklerini, sömürüyü ve adaletsizliği gizleyen, insanın doğasına aykırı kapitalist yıkıcılığın üstünü örten bir şal olduğu gerçeği unutturulmak istendi. Bir ölçüde başarılı da olundu.
Sayfa 180 - Epub
Kemal Okuyan
Emekçi sınıflara yönelik saldırıyı her zaman başa yazmak gerektiğini belirten Kemal Okuyan, fabrikaların gelişmiş ülkelerden “üçüncü dünya”ya taşınmasının nedeninin sadece ucuz işgücü, düşük vergi ve yeni pazarlara erişim kolaylığı olmadığını vurguluyor. Okuyan, bu gelişmenin aynı zamanda gelişmiş ülkelerdeki sosyal devletin ve işçi sınıfı kazanımlarının tasfiye edilmesi için bir ortam, olanak ve baskı yarattığını da, çok doğru bir şekilde saptıyor.
Sayfa 163 - Epub
200 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.