Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Liola' Köyün Çapkını

Luigi Pirandello

Liola' Köyün Çapkını Sözleri ve Alıntıları

Liola' Köyün Çapkını sözleri ve alıntılarını, Liola' Köyün Çapkını kitap alıntılarını, Liola' Köyün Çapkını en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
umurumda değil tüm dünya Ben şarkı söyler dururum neşeli şarkılar, yüreğim ferahlar. Yeryüzü benim, denizler benim Güneşli günler ve sağlık istiyorum herkes için;
Reklam
Öteki yapıtlarından farklı bir yapıt olduğunun ayrımındadır yazar*. Bir kere, büyük kentin kargaşasından uzak kırsal alanın dinginliğinde yazılmış bir yapıttır. Kentsoylu yaşam biçimi yerine yöresi için daha doğal olan köy yaşamını konu almıştır. İkincil farklılığı, bu yapıtında, özellikle o yılların yapıtlarına egemen olan acı, ıstırap ve hüznün yerine bu kez insanı yaşama bağlayan yanılsama ve mit dünyasının varlığıdır. Bir farlılık daha vardır: Yazarın yalnız o dönem yapıtları değil tüm yazın yaşamını denetleyen bir özelliği vardır. O da oyunlardaki düğümlerdir. Bu düğümleri bu oyunda da görmek ve saptamak olanaklı ancak, hem öteki yapıtlarındaki kadar sayıca çok değil hem de kolay kolay çözülemeyecek kadar derin boyutlu kördüğüm değil. Bir başka deyişle, tam tamına yazarın göreceliği üzerine kurulu olmamasıdır.
*Bir önceki alıntıda yer alan sözlerine ithafenKitabı okudu
Sicilyalı yazara göre herkes için geçerli kesin bir gerçek saptamak olanaklı değildir. O, gerçeğin göreli birşey olduğunu görmekte ve yapıtlarında bu konuyu oldukça başarılı bir biçimde işlemektedir.
Necdet Adabağ'ın (kitabın çevirmeni) önsözüKitabı okudu
Reklam
Yazarın göreceliğine göre insan ruhu sürekli değişikliğe uğrayabileceği için bu ya da şu kişi olduğumuza inanmak olanaksızdır. Başkalarının da bizi kendimizin düşündüğü gibi tanıyıp tanımlamasının olanaksızlığı söz konusudur. İnsanı, diğerleri kendine göre, içinde var olan farklı yargılama tarzına göre görür. Bu nedenle insanın kendisine göründüğü gibi başkalarına da aynı şekilde görünmesi olanaksızlaşır. Onu, o insanı, tanıyan herkes onu kendine göre yorumlar. Daha doğrusu, gerçeğin herkese göre değişebileceği anlayışından kalkarak gerçeğe getireceği yorumunda da farklılık gösterir. Bunun tipik örneğini Müteveffa Mattia Pascal'da görmek olanaklı. Eğer kişilerin farklı ruh durumlarına göre bir olayın gerçekliği ile ilgili olarak yapacakları yorum ve değerlendirmelerin doğruluğu kesin değilse, bunlar kişiden kişiye ve kişinin ruh durumuna göre değişebiliyorsa o halde doğru olan hangisidir? Herkes o olayda kendi gerçeğini gördüğü için hepsi ama, biri diğeri için geçerli olmadığından hiçbiri.
Necdet Adabağ'ın (kitabın çevirmeni) önsözüKitabı okudu
Bilmezden gelmek de bir erdem. Bilmezden gelmezsen saltanat süremezsin!
Bugün senin yüzünden yanıp tutuşuyorum; beynim karıncalanıyor; aklımı yitirmiş gibiyim; ama yarın, sevgili komşum, beni bekleme beni bekleme Beynimde bir çırpıcı var, bir değirmen; rüzgâr estikçe döner kafamın içinde.
Melekler bile dayanamaz bu moruğun kahrına.
moruk değilim ama katlanılmazımKitabı okudu
43 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.