Lozan Telgrafları 1922-1923 - 2 Kitap Takım

Bilal N. Şimşir

Lozan Telgrafları 1922-1923 - 2 Kitap Takım Sözleri ve Alıntıları

Lozan Telgrafları 1922-1923 - 2 Kitap Takım sözleri ve alıntılarını, Lozan Telgrafları 1922-1923 - 2 Kitap Takım kitap alıntılarını, Lozan Telgrafları 1922-1923 - 2 Kitap Takım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Lozan’da Türkiye’den “Ermeni Yurdu” istenirse, yani Ana­dolu’dan toprak koparılmağa kalkışılırsa, görüşmeler derhal kesilecektir. Anka­ra’dan yeni talimat istemeğe gerek bile yoktur. İsmet Paşa, bu konuda Hükümete danışmadan görüşmeleri kesmeye yetkilidir. Görüşmeleri kesmek, ye­niden savaşı göze almak demektir. Kapitülasyonlar konusunda da gerekirse görüşmelerin kesilebileceği ve savaşın göze alınabileceği anlaşılıyor. Bu noktada da İsmet Paşa Ankara’ya danışmadan görüşmeleri kesebilecektir.
türk tarih kurumu yayınları - ön sözKitabı okuyacak
Tarihî Lozan konferansı ve barışının Türk siyasal tarihindeki yeri bilinir. Bunun önemini tekrar vurgulamaya pek gerek yoktur. Belki şu kadar hatırlanması yeter: Lozan, büyük bir olaydır. Türk ulusunu onbir yıl süren savaş döneminden çıkarıp barışa kavuşturmuştur. O barışın nimetlerinden halâ yararlanıyoruz. Bunun ötesinde Lozan, Osmanlı imparatorluğunu sona erdirmiştir. Avrupa’dan Asya’ya ve Afrika’ya uzanan o eski devleti tarihe gömmüştür. Üç kıtaya yayılmış toprağı, denizi, malı, mülkü, hakkı, hukuku, alacağı, borcu, imtiyazı, kapitülasyonu vs. bütün takıntılarıyla Osmanlı devletinin defteri kapatılmıştır. Buna karşılık Lozan, yeni Türk devletini tarih sahnesine çıkarmıştır.Ulusal Devletimizin bugünkü sınırlarını tanımış ve çizmiş, bağımsızlığını ve egemenliğini onaylamıştır. Türkiye’yi bağımsız uygar ülkeler arasına katmış, Devletler hukuku bakımından onun dış ilişkilerinin temelini atmıştır. Anadolu’da kurulan yeni devletimizin doğuş süreci Lozan’da tamamlanmıştır. Benzetmede yanlışlık olmazsa, denilebilir ki, Lozan antlaşması, Türkiye devletinin tapu senedi gibidir.
türk tarih kurumu yayınları - ön sözKitabı okuyacak
Reklam
26 Aralık Gazi Mustafa Kemal Paşa’dan İsmet Paşa’ya tel.No.160 “Mektubuna duygulandım.Başarılarınızı mutlulukla izliyorum.Sağlık durumum iyidir.Halife’yle ilgili gerici girişimler beni rahatsız ediyor.Ordu iyidir;hazırdır.Hasretle gözlerinden öperim çok sevgili kardeşim İsmet.”
Sayfa 41
23 Aralık İsmet Paşa’dan Başbakanlığa tel.No.130,131,132,133,134 22 Aralık raporu:Müttefikler,barış için eskinin yalnız şeklini değiştirip özünü muhafaza etmeğe çalışıyorlar.”Ya bizi yıkacaklar,eski usule muaddel bir Sevres yapacaklar,ya da biz onları yıkacağız,her medeni ve müstakil millet gibi bir sulh yapacağız.” Konferansın kesilmesi beklenmelidir. 24 Aralık Başbakan H.Rauf Beyden İsmet Paşa’ya tel.No.155 “Konferansın kesilmesine karşı ordu hazır durumdadır.”
Sayfa 39
23 Ocak İsmet Paşa’dan Mustafa Kemal Paşa’ya tel.No.362 “Son derece bunalımlı bir gün geçirdik.Musul için savaş günü.Çok yorgunum.Üç gün uyumadım.Musul’u düşündüm.”Benim güzel Gazi şefim beni bu kadar imtihana niçin feda ettin?” İngiliz’i Musul yüzünden barışı tehdit eden diye gösterdik.Dehşetli propaganda ve mücadele var.”
Sayfa 74
6 Ocak İsmet Paşa’dan Başbakanlığa tel.No.191 5 Ocak raporu “İngiliz müsteşarıyla Musul’u görüştük.Musul şehri dışında toprak vermeyi ve petrolden bize pay teklif ediyor.Musul’u da istedim.”Bizim için Musul vatan meselesi,kendileri için petrol meselesidir.”
Sayfa 53
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.