Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Eğitim Düşüncesinde Dönüşüm

Maariften Eğitime

Mustafa Gündüz

Maariften Eğitime Gönderileri

Maariften Eğitime kitaplarını, Maariften Eğitime sözleri ve alıntılarını, Maariften Eğitime yazarlarını, Maariften Eğitime yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendini de, Batı'yı da anlayamamak, asli düşünceye ulaşamadan "asırların" seyircisi olarak dünyanın ve tarihin dışında yaşamaktır. Yön verme gücü olmayanlar, biçilen rolü oynarlar, biçilen rolü oynayanlar sürüklenirler; iradeleriyle değişmezler, zorla değiştirilirler. Bunun tabii sonucu, şahsiyetini kaybetmektir. Şahsiyetini kaybedenler, hafızalarını da kaybederler ve kimlik bunalımına düşmekten kurtulamazlar.
Sayfa 25
Reklam
Modern eğitime biçilen rol sadece ulusal bilinci oluşturmak değil modern hayatın öznesi olan insan oluşturmaktır. Bu anlamda modern eğitimin amacı toplumun üyesini topluma hakim sınıfların belirledikleri ölçülere göre hazırlar. Bunun gayesi oldukça açıktır tabiata yani dış dünyaya hükmetmektir. Bu amaca ulaşmak için okul yeni medeniyetin olmazsa olmaz bir parçası olarak düşünülmüştür
Cumhuriyetin ilk dönemleri...
"Din derslerinin ilk ve ortaöğretimden kaldırılması , medreselerin kapatılması ve din hizmetlerinin ifasının zor koşullara bağlanması bir toplum için olmazsa olmaz 'ortak değer'lerin oluşması meselesini ciddi kriz haline getirmiştir."
"Yarım yamalak bilmek hiç bilmemekten daha kötü. Bir şeyi hakikatinin öldürülmesi pahasına yaygınlaştırmak o şeyin yokluğundan bile kötüdür. Çünkü maskelenmiş yokluk, açık yokluğun duyurduğu arama ihtiyaçlarını ortadan kaldırır. Bağrınızdaki yarayı liyakat nişanı saymaya başlarsınız."
Sayfa 431Kitabı okudu
Reklam
"Tüm Müslümanlar ırk ve etnik kökenlerine bakılmaksızın 'Türkler' olarak bilinmeye başlanmış ve yenilmesi imkansız Osmanlı ordularının Avrupa'ya ezip geçeceğine dair korkular tıpkı bir veba salgını gibi hızla yayılmıştır."
Her Vakıayı kendi zamanının şartlarında değerlendirmek...
"Türklerin çocuk terbiyesi; çocuklar Almanlarda olduğu gibi sert bir disiplin ve korku altında tutulup sopa ve kamçı ile dövülmez. Onlar da çocukları cezalandırılırlar fakat bu ihtimamla yapılır ve onlara karşı sabırlıdırlar.Böylece öğrenciler de öğretmenlerin yanında kibar ve hürmetkar bir gençlik olarak yeralırlar. Çocukları dövdükleri zaman çocuğu yere yatırıp değnekle döverler fakat kamçı kullanmayıp Hristiyanlarda olduğu gibi sakatlamazlar. (adeta falakayı methediyor ) Burada da görüldüğü üzere Osmanlı Sıbyan mekteplerinde falakaya karşılık Avrupa'nın muadil eğitim kurumlarında çok sert uygulamalar söz konusudur."
Sayfa 263 - Solomon schweigger/ Protestan papaz/1578Kitabı okudu
"Cevdet Paşa'nın sunduğu raporda dile getirilen leri bugüne ayarlarsak, eğitim insanlara sağlam bir inanç ve itikat vermelidir. Bunu vermeyen eğitim devlet ve toplumun başına bela olacak nesillerin yuvarlandığı yer demektir. Cevdet Paşa eğitim hizmetleri sırasında bu dengeyi gözetmiş ve sıbyan mektepleri ile rüştiyelerde okutulmak üzere ehl-i sünnet ve cemaatin özgün bir öğretimi olan Malumat-ı Nafi adlı eseri yazmıştır."
Sayfa 243Kitabı okudu
"Milli eğitimde görev alacak öğretmen adaylarının çoğu, dünyada 'eğitim teknolojisinin kurucusu' olarak görülen ismin İbni Sinâ olduğunun farkında değildir. 'Türk Frobeli' olarak isimlendirilen Mustafa Satı Bey' in adını çok az kişi bilir...."
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.