Öncelikle kitabı yorumlamadan önce okuduğum kitabın Meb yayını olduğunu söylemek istiyorum. Meb yayınlarında çocuklar için zararlı ya da onları şiddet, ahlaki bozukluk gibi konulardan uzak tutacak vurgular olmalıdır. Manas destanını diğer yayınlardan okumadığım için diğer yayınlarla karşılartırma yapamayacağım. Fakat internette araştırdığıma istinaden söylüyorumki destan Kırgız halkının yaşayışını, kültürünü, dinini vs gibi içerikleri bolca içermekte ve çok uzun bir destandır. Benim bu okuduğumda daha çok kan içerikli savaş halleri daha çok yoğunluktaydı. Kültürler pek anlatılmamış. Ben açıkcası yaşayışlarını, dinlerini, şamanizmi, büyülerini daha detaylı okumak isterdim. Ama çocuklara uygun olmayacak çok eşlilik ve savaş konuları çok fazla vardı bu Meb yayınlarında.
Yayın eleştirimi bir kenara koyup destana gelecek olursak, ben destanı dediğim gibi geçmiş kültürleri ve o zaman yaşanılan olağanüstü durumlar için okudum. Kültür babına çok şey bulamadım. Olağanüstü durumlar ile ilgili bulabildiklerimi şimdi maddeler halinde alıntı olarak yazacağım;
~Manas ona yaklaştığı sırada yada taşını suya attı. Bu Yolay yaman bir yadacı imiş… gökyüzünde birden kara bulut peyda oldu, yeryüzünü kaim sis kapladı, fırtına koptu. Dağların tepesini bulut sardı.. güya tufan oldu. Yolay gözden kayboldu, kaçtı. Hava soğudu. Manas’ın yüzü gözünü buz kapladı, Yolay’ın yada taşı sıcak yazı kışa çevirdi. (Sayfa 18)
~Kafdağı’ndaki devlerle savaşmış, yerin altında yedi yıl kalıp yer altı devleri ile mücadele etmiş… (Sayfa 65)
~Almambet Alp yanında bulundurduğu cada taşını suya atıp yağmur afsunu söyledi. Göz açıp yumuncaya kadar kapkara bulut göğü kapladı, korkunç bir yağmur, dolu yağmaya başladı. (Sayfa 67)
~Bu kılıç dağa bırakılsa taş kesmiş, bozkıra bırakılsa yangın çıkarmış. (Sayfa 94)
~Çelik