Türkçe literatürde mantık disiplini üzerine önemli bir çalışma olarak öne çıkıyor. Kitap, mantık disiplininin klasik ve modern unsurlarını kapsamlı bir şekilde ele alıyor ve bu alandaki eksiklikleri doldurmayı hedefliyor.
Kitap üç ana kesimden ve dokuz bölümden oluşuyor. Birinci kesim olan "Klasik Mantık" kısmında, temel mantık konuları, kavramlar mantığı, önermeler mantığı ve dedüktif mantık detaylı bir şekilde işleniyor. İkinci kesimde, "Lojistik (sembolik mantık)" başlığı altında, doğruluk fonksiyonu mantığı, niceleme mantığı ve sembolleştirme gibi konular ele alınıyor. Üçüncü kesimde ise, "Mantık Felsefesi" kapsamında, mantığın felsefe ve bilimlerle ilişkisi, mantık ilkelerinin niteliği ve mantığın kültürel bağlamı gibi konular inceleniyor.
Doğan Özlem, mantığın sadece bir felsefe disiplini olmadığını, aynı zamanda felsefe yapmanın bir yöntemi olduğunu vurguluyor. Kitap, mantığın tarihsel gelişimini Aristoteles'ten Kant'a kadar geniş bir perspektifte ele alarak okuyuculara derinlemesine bir anlayış sunuyor. Ayrıca, mantığın bilgi felsefesi ve bilimlerden farkını da detaylandırarak, bu disiplinin önemini ortaya koyuyor.
Özellikle üniversite öğrencileri ve mantıkla ilgili okuma yapmak isteyenler için değerli bir kaynak olan bu kitap, doğru akıl yürütme ve mantıksal analiz konusunda temel bir rehber olma özelliği taşıyor. Kitap, mantıkla ilgili temel bilgileri sunmanın ötesinde, mantığın felsefi boyutlarını da ele alarak okuyuculara geniş bir perspektif kazandırıyor.
Bu eser, Türkçede mantık üzerine yapılmış nadir ve değerli çalışmalardan biri olarak literatüre önemli bir katkı sunmaktadır.