Öldüm Çık’ın yazarı bir sosyal medya fenomeni. Yazar gerçek hayatında başına gelenleri samimi bir dille anlatmış. Çok büyük edebi bir beklentiyle okunmayacak, günlük tadında,yazarla sohbet ediyorsunuz gibi gelen bir kitap.
Peri’nin başına gelenler bana Hint Felsefesi’nin dört altın kuralından birini anımsattı. “Hayatımızda kimse tesadüfen karşımıza çıkmaz. Karşımıza çıkan, etrafımızda olan herkesin bir nedeni vardır, ya bizi bir yere götürürler ya da bize bir şey öğretirler.”
Yağız’ın Peri’yi yalanlarıyla kandırmasıyla Deniz’le tanışması belki de Yağız ‘ın Peri’nin hayatına girmesindeki nedendi. Belki de Deniz doğru kişiydi ve Peri onca acıdan sonra mutluluğu bulmuştu.
Hayatta başımıza gelen olaylardan ders çıkarmalı ve yaşananların bir sebebi olduğunu unutmamalı,acılarımız karşısında diz çökmeden durmalı ve devam etmeliyiz. Tıpkı Peri gibi.
Not:Kitaptaki şarkıları dinleyerek okuduğunuzda o anın içindeymişsiniz , sanki siz yaşamışsınız hissi veriyor.
Yaşanılan bir olaydan esinlenerek yazılmış bir kitap. Herkesin hayatta saf bir yönü mutlaka oluyor. İnsan olayın içindeyken gerçeklerin farkına zamanında varamıyor. Perizekalı olaylar yaşayabiliyor. Yalnız değilsin perizekalı :) Herkesin bir perizekalı olduğu anısı muhakkak vardır .)
Öldüm ÇıkPerihan Gün · Koridor Yayıncılık · 2017333 okunma
Twitter fenomeni Perihan Gün’ün kardeşi saydığı kuzeninin öldürülüşü ile başlıyor kitap. Peri’nin yaşadığı acı dönemi ve sonrasında hayatında olan gelişmeleri anlatıyor. Kısaca özetledikten sonra yoruma geçebilirim .
Perihan Hanım Twitter’da takip ettiğim ya da daha önce duyduğum biri değildi. Açıkça söylemek gerekirse kitabı gördüğümde bir fenomen kitap yazmış diye bakar geçerdim. Almak istemezdim ama kitapla ilgili güzel yorumlar okumuştum ve gördüğüm alıntılar da çok içten geldiği için kitabı aldım.
Ama üzülerek baştan belirtmeliyim ki pek beğenmedim. Sadece alıntılardan ibaret benim için.
Kitap çok acı bir tecrübe ile başlıyor, Peri’nin anlatımı da bu acı duygusunu okuyucuya çok iyi iletiyor. Okurken burnumun direği sızladı, ağladı ağlayacak duruma geldim. Ama bu kadar. Kitabın devamındaki olaylar -ne kadarı kurgu ne kadarı gerçek bilmiyorum- bana çok ilgi çekici ve mantıklı gelmedi. Tabiî ki de herkesin hayata bakışı farklı. Örneğin birine güvenmek için uzun süre sadece mesajlaşmak yeterli gelenler olabilir. Ama benim aklım bunu almaz.
Olay akışını bir kenara koyuyorum ve anlatım tarzına geçiyorum. Büyük bir kar kütlesinin dağdan düşmesi gibi hızlı ve yıkıcı başlayan anlatım bir süre sonra durağanlaştı ve gereksiz uzatıldığını düşündüğüm yerler oldu. Okumak çok kolay. Zorlayan bir anlatımı yok. Peri’nin hayatındaki kişiler olaylara girip çıkarken sanki herkes onları tanıyormuşçasına sadece isimler geçiyor ve tuhaf bir biçimde kimse -Meriç hariç- Peri’nin yaptığı -bana göre mantıksız- davranışı sorgulamıyor. Biri de çıkıp ‘Dur sen ne yapıyorsun? Düşün biraz.’ demedi. Bana açıkçası tuhaf geldi bu durum. Bu kitaba roman diyemem. Biyografi hiç değil. Sadece yazarın hayatından yola çıkarak düşüncelerini yazdığı bir eser diyebilirim. Kitabın sonundan anladığım üzere
Tokat gibi bir kitap. Birkaç günlüğüne bilmediğiniz sokaklarda yürüyüp kafa dağıtmak için harika. Çok büyük bir zevkle okudum. Peri duygularını inanılmaz hissettirdi. Çok iyiydi.
Öldüm ÇıkPerihan Gün · Koridor Yayıncılık · 2017333 okunma
Kitabı elime alıp okumaya başladıktan sonra nefes alışverişimin hızlandığını, içime Tuana'nın kaybının işlendiğini, yakınımda olan birini kaybetmiş gibi hissettim. Bunu bana hissettiren şey tabi ki de Periha'nın anlatımı ve yazarlığıydı. İnanılmaz edebi yoğunluğu olan bir kitap değil lakin anlatım tarzı, okuyucuya hissettirdikleri, sizi olayın içine çekiyor sanki siz yaşıyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Düşler sahnesine çıkan Perihan Gül'ün bu ilk eserini gayet başarılı buldum. İrdeleseniz kişiden kişiye değişiklik gösteren tabiri caizse '' Bu kadar mantıksızlık olmaz'' dedirten olaylar var ama söylediğim gibi bu mantıksızlık kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için kitabı okurken kendinizi gözüne perde inen ''Peri'' olarak hayal edin. Günümüz sosyal medya fenomenlerinin içinde bulunduğu cahilliği gördükçe 10 yıl öncenin sosyal medya fenomenlerinin ortaya çıkardığı bu eserleri görmek insanın içini sızlatmıyor değil. Uzuun lafın kısası okumazsanız hayatınızdan önemli bir şey kaybetmeyeceğiniz okursanız ise size kilometre taşının bir toz zerresini verecek bir kitapla karşı karşıyasınız.
Karar sizin :)
#arzununokudukları
#okudumbitti
#yorum
Emel Adalı
@koridoryayincilik
#öldümçık
"Her şeyin farkında olup 'kör olsaydımda görmeseydim' eşiğine gelmeyin. O eşik çok kötü. Orası çok çaresiz bir yer"# alinti
Herkese merhabalar
Bir yalana 4 yıl inanıp da sonra bir aydınlanma yaşayan Perihan...
Yazar gerçek bir hikayeden esinlenerek yazdığını söylemiş. Muhtemelen doğrudur.
Kuzeninin cinayete kurban gitmesiyle başlayan kitap alakasız bir giriş yapmış olsa da olaylar zamanın Twitterı şimdi lerin X uygulaması üzerinde popüler olan Peri karşındaki yalandan bir profil sahibiyle 4 yıl yazışmasıyla ilerliyor.
Telefon kullanmayan Yağız haliyle yazmaktan başka iletişimi olmayan bir Perihan.
Tüm umutları ve şüphelerini de valizine doldurup İstanbul'a Yağız 'a gittiğini düşünürken, içini kemiren kurt yıllar sonra da olsa işe yarıyor ve gerçeklerin peşine düşüyor.
Başka birinin fotoğraflarını kullanan Yağız yalanları ortaya çıkınca buhar oluyor. Ama Perihan bu işin peşine düşüp fotoğrafların sahibi Deniz' i buluyor. Pek hoş bir tanışma olmasa da Deniz ve Perihan kaderin yolunu değiştirmeye niyetli.
Uzun zamandır kitaplığımda duran bir kitaptı. İsmi dikkatimi çekmişti. Ama çok alakasız bir isimmiş. Her ay @aradagezercokcaokur ile #ekipgörevde için seçilen yayınevinde @koridor olunca şans vermek istedim. Fakat okumasam da hiçbişey kaybetmeyeceğim bir kitapmış. Öğrenmiş oldum.
Yine yeniden farklı kitap yorumlarında buluşuncaya kadar mutlu kalın kitaplarla kalın
Öldüm ÇıkPerihan Gün · Koridor Yayıncılık · 2017333 okunma
muhteşem bir kitaptı.. olay akısına ve dilinin akıcılığına bayıldım. uzundur boyle kafa dağıtmalık içinde kaybolmalık kendinden bişeyler bulmalık bı kıtap okuyamamıstım. kıtabın edebı nıteliği tartısılır. biraz olsun nefes alamak farklı seyler uymak tatmak istıyorsanız 2 gunde erıtıp bitirbileceğiniz bi kitap..
Öldüm ÇıkPerihan Gün · Koridor Yayıncılık · 2017333 okunma
Hayat bizi çoğu zaman bir bilnmezliğe sürüklemektedir. Fakat öyle bir zaman gelir ki bu bilinmezlik, sürükleyiş bizim hayatımız oluverir. Hint felsefesinin öğretisine göre hiçbir karşılaşma tesadüf değildir. Bu kitapta da Hint felsefesinin öğretisi ile başbaşa kalacaksınız.Perihan 'ın yaşamını ele alan kitap değişik duygularıda bir arada biz sevgili okurlara taddırmaktadır. Günlük konuşma havası içerisinde yazılmış olan kitap Perihan' ın Tweeter dan tanıştığı Yağızı bulmak için yollara düşmesini anlatmaktadır. Yollara düşen Perihan Yağız'ın varlığından bir haber gelir umuduyla çalmadık kapı, şüphelenmedik kişi bırakmayana kadar devam eden bir arayış... Bilinmezlik içerisinden bilinebilir olana doğru yolculuğu dile getiren bu kitap hiçbir karşılaşmanın tesadüf olmadığını bize sürekli hatırlatmaktadır. Tabi bu tesadüfü bulmak için çekilen acılar, duygular, yorgunluklar, yıpranmışlıklar, yalanlar vs. gibi duyguları yazar bizim içimize işletmektedir. Okunabilecek okurken kah ağlayıp kah gülebileceğiniz güzel bir kitap. İyi okumalar.
Samimi, içten, gerçekçi bir hikaye. Anlatım kalitesi iyi. Kişisel bir yaşamdan diğer yaşamlara hitap ediyor. Okudum diyenlerin keşke okumasaydım diyeceği bir kitap değil ama fazla birşey katacak bir kitap da değil. Kişisel olarak çıkarım yapılabilecek ve özdeşlik kurulabilecek bir kitap olmuş.
Öldüm ÇıkPerihan Gün · Koridor Yayıncılık · 2017333 okunma
"Yıkıntılar üzerinde yürürken ayağa batanlar elbette acıtırdı insanın canını ve belkide hiçbirşey eskisi gibi olmazdı ama bir gün mutlaka tekrar inşa edecek birşey bulurdu insan. " altı çizilecek öyle çok cümle vardı ki kitapta. Anlatımı sade içten ve samimi her sayfasını merakla okudum hatta bazı şeyleri erteledim okuyabilmek için. Öyle güzeldi yani :)