Bilim Felsefesi

Doğan Özlem
Eylül 2016
Natos Kitap Yayınevi

2023 9. kitabı
Bilim Felsefesi, modern zamanda yaşam süren insanlara yeni bir pencere aralamaktadır. Bilim, kişinin dünyayı idrakında rolü olan en mühim etkinliklerden birisidir. Bu yönüyle, yeniçağın başlamasından beridir getirileriyle hem kişilerin gündelik hayatlarında hem de düşünüş şekillerinde belirleyici bir yere sahiptir. Bir önceki raporladığımız kitapta aslında her şeyi biliyoruz ama bunları nereden ve nasıl biliyoruz, tek bildiğimiz şeyin bir şey bilmediğimiz olduğu söylemleri üzerinde durmuştum. Bu kitapta ise hayatımızda by kadar mühim bir yeri olan bilim hakkında neler biliyoruz? Yaptığımız atıfların ne kadarının bilimde bir karşılığı var? Bilimsel bilginin gücü ne? Bilim nasıl bir çalışma yöntemine sahip? Doğa yasası diye adlandırdığımız şey, acaba gerçekten doğada var mı, yoksa bu, insanın bir kurgusu mu? Tarihsel-toplumsal bir varlık olan insanın yürüttüğü etkinlik olarak bilim, tarihin dışına ne kadar çıkabiliyor? Gibi bazı soruların, bilim anlayışını doğa bilimlerinden ibaret tutmayan bir bakış çerçevesinde detaylıca işlenmiştir.
2023 10. kitabı
Okunma: 21 Mart 2023 16:52
Bilimi ; Teori, kuram, uygulama, pratik, dil, toplum, kültür, nesnellik, tarihsellik,… gibi birçok açıdan ele alan bir kitap. Önce kitabın ilk bölümlerinde bilimi “salt bilme etkinliği” olarak bilgi-kuramı ve mantıksal açıdan ele alıyor. Burada Doğan Özlem kendi fikirlerini de katarak bir çok bilim felsefecisinin fikirlerini karşılaştırıyor. Daha sonra bilime tarihsel- toplumsal bir olgu olarak bakıyor. Bütün bunları anlatırken pozitif bilimlerin temel mantığını vurguluyor; Olgulardan - Kurama gitmek. Dili (çok değil ) biraz ağır gelebilir. Eğer daha önce bilim felsefesi veya popüler bilim kitapları okuduysanız anlatılanları daha rahat anlayabilirsiniz. Tavsiye ederim.
Puan vermedi·223 syf.·
2025 58. kitabı
Eser güzel. Ama konusu bakımından kimi zaman yetersiz kalmış, kimi zaman da konusu bağlamında ileri gidememiş. Ama gerçek şu ki batı filozofları temel bir teori üzerine görüşleri aynı olmuş ancak kavramları değiştirmişler. Felsefeleri dar bir kalıpta ilerlemiş. Bunun en büyük sebebi peygamberlerinden gelen güvenilir haber/nakil prensiplerinin olmayışı. Bu da batı filozoflarını aynı perspektif etrafında düşüncelerinin teşekkülünde rol oynamasına zemin hazırlamıştır.

Doğan ÖzlemYazar · 28 kitap
1944 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Atatürk Lisesi'nde başladığı lise öğrenimini tamamlayamadan kunduracı kalfası ve tezgahtar olarak çalışmak zorunda kaldı. 1965'te Sivas'a er olarak askere gitti. Liseyi askerliği sırasında dışarıdan sınavlara girerek bitirdi. Yine askerliği sırasında üniversite giriş sınavını kazandı. 1967'deki terhisinden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde yükseköğrenime başladı ve bu bölümden 1971'de mezun oldu. 1971-1974 arasında Almanya'da bulundu ve çeşitli islerde çelişti. Mezun olduğu bölümde 1974'te başlayıp daha sonra Max Weber'de Bilim ve Sosyoloji (1990) adıyla yayımlanan doktora tezini 1979'da tamamladı. Yükseköğrenimi ve doktora çalışması sırasında (1967-1979) Almanya'da ve Türkiye'de isçi, büro memuru, sendikacı, muhasebeci ve yönetici olarak çelişti. 1980'de, 36 yaşındayken, Ege üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde asistan olarak göreve başladı. 1988'de doçent, 1993'te profesör oldu. 2001'de kendi isteğiyle emekliye ayrıldıktan sonra, aynı yıl içerisinde Muğla üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde akademik hayata yeniden döndü. Burada 2007 yılına kadar bölüm başkanlığını yürüttü. Şu anda Yeditepe Üniversitesi'nde öğretim üyesidir. 2004 yılında adına Anlama ve Yorum: Doğan Özlem Armağan Kitabı hazırlanmış, 2005 yılında ise TÜBA-Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştür. Özlem, 27 Eylül 2022'de doğal nedenlerden 78 yaşında hayata veda etmiştir.