Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Felsefesi

Doğan Özlem

Bilim Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Bilim Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Bilim Felsefesi kitap alıntılarını, Bilim Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din de bilim gibi evreni açıklama amacı güder. Dinin de mantıksal bakımdan tutarlı bir yapısı vardır. Ama din, evreni, olguya değil de olgunun ardında görülemeyen bir güce dayanarak, bu gücün varlığına bir iç-sezgiyle inanması gerektiğini vurgulayarak açıklar. Bu nedenle, bilimin özelliği olgusal-mantıksal olmaksa, dinin özelliği mistik-mantıksal olmasıdır.
Sayfa 15 - NotoskitapKitabı okudu
Dil, nesnelerin adlarının toplamı değil, sözcüklerle yapılan işlerin toplamıdır.
Sayfa 186 - NotoskitapKitabı okudu
Reklam
Bilim, olguları açıklama vaadi taşıyan hipotezler arar.
Sayfa 63 - NotoskitapKitabı okudu
Dilde, dinde, sanatta, bilimde insan kendi dünyasını kurmaktan başka bir şey yapmaz.
Sayfa 168 - NotoskitapKitabı okudu
Borges'in belirttiği gibu, İbni Rüşt, Aristoteles'in Poetika'sını Arapçaya çevirirken, "tragedya", "komedya", "aktör" gibi terimlerin anlamlarını kavrayamamıştı. Çünkü İslam kültüründe "tragedya" ya da "komedya" ya karşılık olabilecek bir kültürel olgu yoktu. Bu yüzden de alanlarda, agoralarda yüksek sesle oyun sergileyen aktörlerin işlevini, yüksek sesle ezan okuyan müezzinlerin işlevlerine benzetmişti.
Sayfa 143 - NotoskitapKitabı okudu
Bir kavramı tanımlamak, öznesi ve yüklemi özdeş olan bir önerme kurmak demektir. Başka bir deyişle tanım, özdeş kavramları içeren bir önermedir. Örneğin, "üçgen üç kenarlı bir şekildir" tanımında "üçgen" (özne), "üç kenarlı şekil" le (yüklem) özdeştir.
Sayfa 21 - NotoskitapKitabı okudu
Reklam
Yaşamanın kendisi bir "bütün" dür ama, biz her zaman yaşamanın bir parçasıyla karşılaşırız.
Sayfa 113 - NotokitapKitabı okudu
Tarih durmadan değişen, "akıp giden" olaylar alanıdır ve buna bağlı olarak, tarihsel bir varlık olan insan da durmadan değişir.
Sayfa 153Kitabı okudu
Schlick şöyle der: “Bir ifade, doğru ya da yanlış olduğunu herhangi bir biçimde denetleyebileceğimiz bir ayırımı içerdiği sürece ve ancak  bundan sonra verisel/olgusal bir anlama sahip olur. Bir önerme doğruysa, evreni olduğu gibi yansıtır; yanlışsa evren hakkında asla bir şey söylemez; böyle bir yanlış önerme hiçbir şey  bildirmez; ben ona bir anlam yükleyemem. Denetleyici bir ölçüt, sadece ve sadece, bu ölçütün veriler içerisinde bulunması  halinde vardır. Çünkü ‘denetlenebilir olma’, ‘veriler içerisinde  gösterilebilir olma’dan başka bir şey değildir.”⁶
Bu özelliklerin yanı sıra, bilimin bazı inançlara dayandığı da ifade edilir: a - Bilim realisttir: Dış dünya özneden bağımsız ve gerçektir b - Bilim rasyonalisttir: Bu dünya anlaşılabilir, akla uygun bir dünyadır ve olguların akıl yoluyla kavranmaya elverişli belirli bir düzeni vardır c - Bilim nedenselcidir: Her şeyin bir nedeni vardır; doğadaki tüm olgular arasında neden-sonuç ilişkisi bulunur d - Bilim nicelcidir: Var olan her şey ölçülebilir.
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.