Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Felsefesi

Doğan Özlem

Bilim Felsefesi Gönderileri

Bilim Felsefesi kitaplarını, Bilim Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Bilim Felsefesi yazarlarını, Bilim Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Mantıksal" olan evrenin kendisi mi, yoksa bizim, evren hakkındaki bilgimiz mi?
223 syf.
·
Puan vermedi
Bilim Felsefesi, modern zamanda yaşam süren insanlara yeni bir pencere aralamaktadır. Bilim, kişinin dünyayı idrakında rolü olan en mühim etkinliklerden birisidir. Bu yönüyle, yeniçağın başlamasından beridir getirileriyle hem kişilerin gündelik hayatlarında hem de düşünüş şekillerinde belirleyici bir yere sahiptir. Bir önceki raporladığımız kitapta aslında her şeyi biliyoruz ama bunları nereden ve nasıl biliyoruz, tek bildiğimiz şeyin bir şey bilmediğimiz olduğu söylemleri üzerinde durmuştum. Bu kitapta ise hayatımızda by kadar mühim bir yeri olan bilim hakkında neler biliyoruz? Yaptığımız atıfların ne kadarının bilimde bir karşılığı var? Bilimsel bilginin gücü ne? Bilim nasıl bir çalışma yöntemine sahip? Doğa yasası diye adlandırdığımız şey, acaba gerçekten doğada var mı, yoksa bu, insanın bir kurgusu mu? Tarihsel-toplumsal bir varlık olan insanın yürüttüğü etkinlik olarak bilim, tarihin dışına ne kadar çıkabiliyor? Gibi bazı soruların, bilim anlayışını doğa bilimlerinden ibaret tutmayan bir bakış çerçevesinde detaylıca işlenmiştir.
Bilim Felsefesi
Bilim FelsefesiDoğan Özlem · Natos Kitap Yayınevi · 201649 okunma
Reklam
223 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Bilimi ; Teori, kuram, uygulama, pratik, dil, toplum, kültür, nesnellik, tarihsellik,… gibi birçok açıdan ele alan bir kitap. Önce kitabın ilk bölümlerinde bilimi “salt bilme etkinliği” olarak bilgi-kuramı ve mantıksal açıdan ele alıyor. Burada Doğan Özlem kendi fikirlerini de katarak bir çok bilim felsefecisinin fikirlerini karşılaştırıyor. Daha sonra bilime tarihsel- toplumsal bir olgu olarak bakıyor. Bütün bunları anlatırken pozitif bilimlerin temel mantığını vurguluyor; Olgulardan - Kurama gitmek. Dili (çok değil ) biraz ağır gelebilir. Eğer daha önce bilim felsefesi veya popüler bilim kitapları okuduysanız anlatılanları daha rahat anlayabilirsiniz. Tavsiye ederim.
Bilim Felsefesi
Bilim FelsefesiDoğan Özlem · Natos Kitap Yayınevi · 201649 okunma
Hipotez, olguları açıklama vaadi taşımakla birlikte, olgularla çoğu kez doğrudan doğruya karşılaştırılamayan genelleme tipidir ve bu haliyle daha çok, kuramsal genellemeler kapsamında yer alır.
Sayfa 63 - Notos KitapKitabı okudu
Rasyonalistlerin dediği gibi, aklımızla evren arasında bire-bir bir denklik (tekabül) varsaymak doğru mudur?
Sayfa 43 - Notos KitapKitabı okudu
Toplumsal bir olgu olarak bilim, sonuçlarından teknik aracılığıyla yararlandığımız, gündelik yaşamımızdan toplumsal örgütlenme biçimlerine kadar bulgularına başvurduğumuz bir etkinliktir. Bilime, her şeyden önce böyle bir "yararcı bilme" açısından önem ve değer veririz. Ama bilim, sadece "yararcı bilme" amacıyla yürütülen bir etkinlik de değildir; bilimde aynı zamanda bir "salt bilme" isteği de söz konusudur. Gerçek bir bilim insanı, bulgularının tekniğe dönüşüp toplumsal yarara yol açmasından mutluluk duyabilir; ama gerçek bir bilim adamını yönlendiren temel dürtü "salt bilme" isteğidir. "Salt bilme" bireysel ya da toplumsal yararı ikinci planda tutan ve ön plana olgular hakkında sağlam bilgiler elde etmeyi ve giderek olgular topluluğunu, hatta evreni çıkar gözetmeyen bir gözle görebilme tutumudur; kısacası, daha Aristoteles'in Metafizik'in başında belirttiği gibi, bilmek için bilmektir.
Sayfa 13 - Notos KitapKitabı okudu
Reklam
Bu özelliklerin yanı sıra, bilimin bazı inançlara dayandığı da ifade edilir: a - Bilim realisttir: Dış dünya özneden bağımsız ve gerçektir b - Bilim rasyonalisttir: Bu dünya anlaşılabilir, akla uygun bir dünyadır ve olguların akıl yoluyla kavranmaya elverişli belirli bir düzeni vardır c - Bilim nedenselcidir: Her şeyin bir nedeni vardır; doğadaki tüm olgular arasında neden-sonuç ilişkisi bulunur d - Bilim nicelcidir: Var olan her şey ölçülebilir.
Bu özelliklerin yanı sıra, bilimin bazı inançlara dayandığı da ifade edilir: a) Bilim realisttir: Dış dünya özneden bağımsız ve gerçektir b) Bilim rasyonalisttir: Bu dünya anlaşılabilir, akla uygun bir dünyadır ve olguların akıl yoluyla kavranmaya el verişli belirli bir düzeni vardır c ) Bilim nedenselcidir: Her şeyin bir nedeni vardır; doğadaki tüm olgular arasında neden-sonuç ilişkisi bulunur d) Bilim nicelcidir: Var olan her şey ölçülebilir.
Tarih durmadan değişen, "akıp giden" olaylar alanıdır ve buna bağlı olarak, tarihsel bir varlık olan insan da durmadan değişir.
Sayfa 153Kitabı okudu
Anlamak bilmek demektir; fakat bilmekten daha fazla bir şeydir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Bilim, ancak mantıktan yararlanarak iş görebilir ve bu yüzden bizzat mantığı inceleyemez.
Dilin mantığını doğru kavramak, önce mantık-evren ayrılığını kavramayı gerektirir. “Felsefe”nin yeniden konumlanması  da buna dayanır. Bir “bilgi kaynağı”, bir “öğreti” olamayacağına göre, “felsefe” nasıl bir “etkinlik” olacaktır? Bilgi elde etmek bilimlere (doğa bilimlerine) ait bir iştir; felsefe bilgi elde  etmeyi, evren üzerinde konuşmayı bilimlere bırakmalıdır. Evren bilimlerin konusudur, felsefenin değil. Felsefe ancak dilsel  yapıları, dili mantık bakımından aydınlatma işini yüklenebilir.  Öyle ki, felsefe mantıktır.
Schlick şöyle der: “Bir ifade, doğru ya da yanlış olduğunu herhangi bir biçimde denetleyebileceğimiz bir ayırımı içerdiği sürece ve ancak  bundan sonra verisel/olgusal bir anlama sahip olur. Bir önerme doğruysa, evreni olduğu gibi yansıtır; yanlışsa evren hakkında asla bir şey söylemez; böyle bir yanlış önerme hiçbir şey  bildirmez; ben ona bir anlam yükleyemem. Denetleyici bir ölçüt, sadece ve sadece, bu ölçütün veriler içerisinde bulunması  halinde vardır. Çünkü ‘denetlenebilir olma’, ‘veriler içerisinde  gösterilebilir olma’dan başka bir şey değildir.”⁶
Kant’ın belirttiği gibi, bizim bilgi etkinliğimiz daha çok, kurgucu bir etkinliktir. Günlük yaşamımızda bile, karşılaştığımız nesneler üzerine sonradan düşündüğümüzde, bu edime daima kurgucu bir öğe katılır.
Dil, nesnelerin adlarının toplamı değil, sözcüklerle yapılan işlerin toplamıdır.
Sayfa 186 - NotoskitapKitabı okudu
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.