Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sınıfları ve Sınıf Mücadelesini Anlamak İçin Çizgibilim

Marksizm

Oscar Zárate

Marksizm Gönderileri

Marksizm kitaplarını, Marksizm sözleri ve alıntılarını, Marksizm yazarlarını, Marksizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biz işçi sınıfını, yani proletaryanın üyelerini meydana getiren şey bu; Latincedeki proles: "karnı doyurulacak birçok insan!"
Felsefecilerin işi "var olduğu haliyle"dünya üzerine düşünmek değil, onu değiştirmektir .
Reklam
Diyalektik
Hegel, diyalektiğin işlemesinin temelinde üç "Yasa" olduğunu ileri sürmüştü. Marx ve Engels bunların tümünü kabul etmekten memnundu. Şimdi bu Yasalar'ın neler olduğuna bir bakalım. İlk Yasa Niceliğin Niteliğe Dönüşmesi Yasası. Şeyler genelde aşama aşama -niceliksel olarak-değişme eğilimdedir, ama bazen aniden patlak veren bir sıçramayla farklı bir duruma geçerler. Ancak niceliksel bir değişim döneminden sonra gerçekleşebilecek niteliksel bir değişimdir bu. İkinci Yasa Karşıtların Birliği Yasası. Dünyadaki pek çok şey, belki de her şey karşıtlık içinde var olur. Gece ile gündüz, sıcak ile soğuk, iyi ile kötü, yakın ile uzak. Fakat birbirlerinden hiç de ayrı değillerdir. Öyle birlikler oluştururlar ki hiçbiri bu birliklerin dışında var olamaz. Gece olmadan gündüzün, kötü olmadan iyinin hiçbir anlamı yoktur. Her birinin kimliği diğerinin kimliğine dayanır. Üçüncü Yasa Olumsuzlamanın Olumsuzlanması Yasası. Her tez kendi içinde, kendisinin nihayetinde çökmesine neden olacak sorunlar ve güçlükler (çelişkiler) barındırır. Bu çöküş, çelişkileri açığa çıkaran antitezle gerçekleşir. Tez böylece olumsuzlanmış olur. Ama antitez de kendi içinde çelişkiler barındırır ki bunları açığa çıkaran da sentezdir. Böylece olumsuzlanma da olumsuzlanmış olur. Marksistler bu sürecin tarihte işlediğini düşünür.
Sayfa 23
Felsefecilerin işi "var olduğu haliyle" dünya üzerine düşünmek değil, onu değiştirmektir.
Sayfa 18
Komünist Manifesto
1. Topraktaki mülkiyetin ortadan kaldırılması ve tüm rantların kamusal amaçlar için kullanılması. 2. Artan oranlı ya da kademeli, ağır bir gelir vergisi. 3. Tüm miras haklarının ortadan kaldırılması. 4. Bütün göçmen ve isyancıların mülkiyetine el konulması. 5. Sermayesi devlete ait ve tam bir tekele sahip olan ulusal bir banka aracılığıyla kredinin devletin elinde merkezileştirilmesi. 6. İletişim ve ulaşım araçlarının devletin elinde merkezileştirilmesi. 7. Devletin sahip olduğu fabrikaların ve üretim araçlarının genişletilmesi; çorak arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesi ve ortak bir plan uyarınca genel olarak toprağın iyileştirilmesi. 8. Herkes için eşit çalışma yükümlülüğü, özellikle de tarım alanında sanayi ordularının kurulması. 9. Tarım ile imalat sanayilerinin birleştirilmesi, nüfusun ülke sathına daha eşit bir şekilde dağılması sayesinde kent ile kırsal alan arasındaki ayrımın giderek ortadan kaldırılması. 10. Bütün çocuklar için kamu okullarında parasız eğitim. Bugünkü biçimiyle çocukların fabrikada çalışmalarına son verilmesi. Eğitimin sanayi üretimiyle birleştirilmesi, vb.
Sayfa 4
46 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.