Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksizm mi Varoluşçuluk mu?

Georg Lukács

Marksizm mi Varoluşçuluk mu? Sözleri ve Alıntıları

Marksizm mi Varoluşçuluk mu? sözleri ve alıntılarını, Marksizm mi Varoluşçuluk mu? kitap alıntılarını, Marksizm mi Varoluşçuluk mu? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Schopenhauer, Nietzsche, Spengler, Klages ya da Heidegger'in kopkoyu kötümserliğinden bir teselli beklenebilir mi? Bunun pek çok paradokstan yalnızca biri olduğunu ve örtük olarak felsefi idealizmin içinde zaten bulunduğunu belirtmeliyiz; felsefi idealizm, tarih karşıtı ve soyut bir bakışla emperyalist dönem insanının yazgısını genel insan yazgısıymış gibi sunar. Böylece bu felsefe, farkında olmaksızın yargılarımızı paradoksa dönüştüren bir ortam hazırlamaktadır. Onun teselli dediği şey aslında alınyazısından, kaderden başka bir şey değildir. Böyle bir yaşam tarzı, kamu yaşamından uzak durmayı ve bağımlı olduğu dış dünya karşısında tam bir kötümserliği esas alır. Söz konusu eğilimin asıl amacı, bunalımın yol açtığı hoşnutsuzluğun kapitalist yapının temellerine yönelmesini engellemek ve oluşabilecek ayaklanmaların önüne geçmektir.
giriş
Maddeci bilgi kuramına ve maddeci diyalektiğe gösterilen direniş ile burjuva ideolojisinin sosyalizme gösterdiği direniş arasında sıkı bir bağ vardır.
Reklam
Psikolojinin eşsiz ustası Dostoyevski'nin de birçok kez gösterdiği gibi, aşırı yüksek tutulmuş ahlaki buyruklar onları ileri sürenlerin eylemleri üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir ve sonuç olarak, bunlara bağlananlar ahlaki açıdan, o kadar katı kurallara bağlı bulunmayanlara göre çok daha kararsızdır.
Kapitalist toplumun daha ne kadar ayakta kalacağını ve sosyalizmin ne zaman onun yerini alacağını bugün için kimse tam olarak öngöremez. Ancak şu da var ki, günümüzde burjuvazinin bağımsız, evrensel ve ilerici bir ideoloji yaratabileceğini gösteren hiçbir işaret yok.
Bütünüyle tarih dışı tavırlarından ötürü, burjuva düşünürlerinin çoğu, şiddeti gizli ve gayrimeşru sayarak özel bir kategoriye yerleştirir. Buna karşılık, yasayla düzenlenmiş ve yasanın öngördüğü şiddet tedbirleri, şiddet kategorisinin dışında görülür.
Sayfa 127 - Varoluşçu Ahlakın ÇıkmazıKitabı okudu
[...] tarihî dönemeçler felsefede neredeyse zorunlu olarak bunalımlara yol açar.
Sayfa 89 - Varoluşçu Ahlakın ÇıkmazıKitabı okudu
Reklam
Bir felsefi sistem nesnel idealizme ne kadar yaklaşırsa, mitler üretme eğilimi o kadar artar.
Sayfa 44 - Burjuva Felsefesinin BunalımıKitabı okudu
Yıldızlı Alıntı
Burjuvazi, kendi yöntemlerinden ve ulaştığı sonuçlardan yararlanma hakkını devlet aygıtına katılmış bulunan bürokratlaşmış entelektüellere bıraktı. İleri kapitalizme özgü işbölümüne tamamen uygun olarak bu entelektüeller tabakası, belli bir bağımsızlık da elde ederek yeni felsefenin temsilcisi oldu.
Sayfa 31 - Burjuva Felsefesinin BunalımıKitabı okudu
Tözleştirilmiş olan her gerçeklik, kaçınılmaz olarak saçmalığa dönüşür.
Aslında Nietzsche, resmi felsefenin soyut maneviyatçılığını ve küçük burjuva ahlakını bir kenara bırakır. Onun bilgi kuramı ve ahlakı, felsefi maddeciliğe taviz vermeksizin vücudun haklarını öne çıkarır ve savunur. Ancak, maddeden yoksun bir vücudun felsefedeki anlamı ancak mitsel olabilir. Biyolojinin böylesine özel bir biçimde vurgulanması ve psikolojinin de bu biyoloji üzerinden temellendirilmesi Nietzsche'de bir toplum görüşüne varır. Bu görüş insanlığın evrimi üzerine mitsel bir perspektifle, emperyalizmin kabulüyle, yeni bir aristokrasinin yaratılmasıyla ve yerine kendi biyolojik mitini koyarak sosyalizmin reddiyle tamamlanmış, hatta taçlandırılmıştır. Böylece ırkçılığın bütün felsefi temelleri hazırlanmış bulunuyordu.
Sayfa 43
146 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.