Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu

Josef Stalin

Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu Gönderileri

Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu kitaplarını, Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu sözleri ve alıntılarını, Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu yazarlarını, Marksizm, Ulusal Sorun ve Sömürge Sorunu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Modern uluslar belirli bir çağın, yükselen kapitalizm çağının ürünüdürler. Feodalizmin tasfiye edilmesi ve kapitalizmin gelişmesi süreci, aynı zamanda insanların uluslar halinde birleşmesi sürecidir.
Azerbaycan’da doğrudan hane bölünmesi yolu, oturduğu evi, aile ocağını dokunulmaz kutsal bir yer olarak gören Azeri yığınları bizden uzaklaştırıyorsa o zaman aynı hedefe ulaşmak için, doğrudan hane bölünmesi yolu yerine dolaylı, dolambaçlı başka bir yol geçirmemiz gerektiği açıktır. Ya da eğer örneğin dinsel önyargıların güçlü etkisi altında bulunan Dağistanlı yığınlar “şeriat gereğince” komünistleri takip ediyorlarsa, bu ülkede dinsel önyargılara karşı dolaysız mücadele yolu yerine daha ihtiyatlı, dolaylı yollar gerektiği açıktır. Kısacası; geri halk yığınlarının “derhal komünistleştirilmesini” amaçlayan dörtnala gidişi bırakıp, basiretli ve iyi düşünülmüş bir politikayla, bu yığınları tedricen sovyetik gelişmenin ortak yoluna sokma politikasına geçmek zorunludur.
Reklam
Ulusal bayrak sadece kitleleri kandırmak için kullanılmaktadır, çünkü ulusal bayrak, ulusal burjuvazinin karşı devrimci niyetlerini gizlemek için popüler ve elverişli bir araçtır.
Dünyada hiçbir iktidar, Rusya’da Sovyet iktidarı kadar büyük bir ademi-merkeziyetçiliğe izin vermemiş, dünyanın hiçbir hükümeti, halklara bu kadar tam bir ulusal özgürlük tanımamıştır.
Ülkeyi emperyalist savaş ve ekonomik çöküntü çıkmazından çıkarmak için yeni, sosyalist bir devrim zorunluydu. Bu devrim, ekim ayaklanmasının sonunda geldi.
Ulusal baskı nedir? Ulusal baskı, ezilen halkların sömürülmesi ve soyulması, ezilen milliyetlerin halklarının zorla kısıtlanması yolunda emperyalist çevrelerin başvurduğu sistemdir.
Reklam
Asya’da demokratizmin büyümesi kaçınılmazdır. Avrupa’da emperyalizmin gelişmesi bir tesadüf değildir. Avrupa sermayeye küçük gelmeye başlar; yeni pazarlar, ucuz iş gücü, yeni yatırım olanakları peşinde koşan sermaye, şiddetle yabancı ülkelere yüklenir. Ancak bu durum dış politika karışıklıklarına ve savaşa yol açar.
Uluslar istedikleri gibi örgütlenme hakkına sahiptirler; onlar ulusal kurumlardan her birini yararlı olanlar gibi zararlıları da, koruma hakkına sahiptirler, kimse ulusların yaşamlarına zorla müdehale edemez. Fakat bu henüz Sosyal Demokrasinin ulusların zararlı kurumlarına karşı, amaca uygun olmayan taleplerine karşı mücadele ve ajitasyon yapmayacağı anlamına gelmez.
Kendi kaderini tayin maddesi, ulusların haklarından sözeder. Bu maddeye göre uluslar, sadece özerklik hakkına değil, fakat ayrılma hakkına da sahiptirler. Burada sözkonusu olan, siyasi bakımdan kendi kaderini tayin etmedir.
Bir ulusu oluşturan kişiler her zaman kapalı bir kütle halinde yaşamazlar, çoğu zaman gruplara bölünürler ve bu yolla yabancı ulusal organizmalara bulaşırlar. Onları ekmeklerini kazanmak için çeşitli bölgelere ve kentlere süren, kapitalizmdir. Yabancı ulusal bölgelerde bulunan ve oralarda azınlıklar oluşturan bu gruplar, bölgedeki ulusal çoğunluk tarafından dilleri, okulları ve benzer diğer kurumları zorla engellenerek baskılanırlar. Ulusal çatışmaların nedeni budur. Bölgesel özerkliğin işe yaramazlığının nedeni budur.
49 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.