Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri

Ali Şeriati

Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri Gönderileri

Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri kitaplarını, Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri sözleri ve alıntılarını, Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri yazarlarını, Marksizm ve Diğer Batı Düşünceleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu sosyal sistemlerin ikisi de, Kapitalizm olsun, Komünizm olsun, her ne kadar dışardan bakan için birbirinden farklıymış izlenimini veriyorsalar da, insanı ekonomik bir hayvan olarak ele alırlar; İkisi arasındaki tek farklı görünen nokta, bu hayvanın ihtiyaçlarını hangisinin daha başarıyla giderebileceği sorunudur.
Şöyle demek ister yani Marx: “Bu kavga uğruna bütün maddi itemlerinizi, ekonomik ihtiyaçlarınızı, doğal isteklerinizi, kişisel avantajlarınızı ve hatta hayatınızı bile ortaya koymalısınız.”
Reklam
Batı liberalizmi olsun, Doğu komünizmi olsun, bu sistemlerin egemen olduğu dünyalarda hayat felsefesine yer yoktur, çünkü her ikisinde de kurban edilen, temel insan fıtratının serbestçe gelişmesidir.
"Azık kıt, yol uzun, yolculuk uzağa ve kararlaştırılan toplantının istekleri fazla!" | Hz.Ali
Sayfa 116
Sömürü Serveti Şişirip, Fakirliği Azdırıyor
Sömürü, daha büyük servet yığılmasının yanısıra, daha katı yoksulluklara yol açtı. Bir köylü, önceleri evinde geçimi için çok sayıda inek, koyun ve kümes hayvanı besleyebiliyordu. Kendinin az da olsa arazisi vardı. Yine, çıkrık, kazma, kürek gibi üretim araçlarının çoğu köylüye aitti. Böylece, köylünün kendisi bir tür mal sahibiydi. Ama işçi olunca, sabahleyin evinden ayrılırken, yanında, iş elbiseleri ve traş takımından başka hiç bir şeyi bulunmuyordu artık. Yalnızca sağ elini sekiz saat fabrikaya veriyor ve söz gelimi yirmi 'tümen' biriktirip evine gidiyordu. Bir anlık bir ihmal şöyle dursun, her gün biraz daha makinaya yamanıyordu. Öte yandan, köylüyken serbest bir adamdı,yılda beş veya altı ay çalışıyor ve ne yapılacağına kendisi karar veriyordu. Hürdü. Fakat, işçi olunca, bu hürriyet duygusu kalmadı artık, bir anlık düşünecek vakti yoktu, işten bir anlık da olsa uzaklaşması da mümkün değildi. İşte, böyle gelişti her şey ve sonunda sınıf farklılıkları büyüdükçe büyüdü işçinin durumu kötüleştikçe kötüleşti. Önceleri, binlerce dükkân, iş yeri vs. arasında dağılan sermaye, bu kez, beş, on veya yirmi kişinin elinde toplandı: diğerleri sistemli bir şekilde parasızlaştırılıp, geniş işçi kitlelerine dönüştürüldü.
Sayfa 99
İkbal şöyle bağırıyordu: "Bugün, insanlık, evrenin manevi bir yorumuna her şeyden daha çok muhtaçtır."
Sayfa 91
Reklam
85 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.