Şubat 2023
Fihrist Kitap

2023 123. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2023 19:51
38 yıllık kısacık yaşantısına şahane işler sığdırmış, dönemin şartları düşünüldüğünde attığı cesurca adımlarla, yaptığı aykırı eylemlerle feminizmin öncü isimlerinin arasına adını yazdırmış bir yazar, Mary Wollstonecraft 1759 senesinde doğup 1797 yılında vefat ettiğinde arkasında bir sürü güzel eser ve toplumun gözünde aykırılıklarla yaşanmış otuz sekiz sene bırakmış. Ona göre kadın ve erkek söylendiği gibi doğuştan farklı değillermiş.Tam tersine kadın ve erkek eşitmiş ancak maalesef o dönemde kadınlara sunulmayan eğitimin eksikliği kadınların güçsüz aciz ve yetersiz bireyler olarak yetişmesine sebep oluyormuş.Eğitimdeki eşitsizlik çalışma hayatında da devam etmekteymiş üstelik. Mary Wollstonecraft saygıdeğer ancak zamanında yoksul düşmüş bir aileye mensupmuş ve sorunlu babası yüzünden genç yaşında evden ayrılıp çalışma hayatına girerek kendi ayakları üzerinde durmayı başarmış.O dönemlerde kadınlara her işte yer verilmiyormuş.Mary de varlıklı bir ailenin kızlarına mürebbiyelik yapmaya başlamış.Ancak işinde karşılaştığı sıkıntılar ona çok dokunmuş ve işi bırakıp yazarlık yapmak için Londra’ya taşınmış.Yine o dönemde yazarak geçinen kadın sayısı yok denecek kadar azmış ve bu kararı bile Mary’nin nasıl aykırı bir kadın olduğunu göstermeye yetiyor.Mary kısacık ömrünü erkeklerin kadınlardan üstün olmadığını, eşit imkanlar sunulduğunda kadınların da en az erkekler kadar başarılı olacağını savunarak ve bu uğurda çalışarak harcamış.Gelelim kendi adını verdiği bu kısacık ama etkili romanına.Mary çocukluğunda ailesi tarafından ilgi görmemesine rağmen kendi ayakları üzerinde duran bir kadının anlatıldığı klasik bir roman.Mary’nin yoksul bir ailenin kızı olan Ann ile arkadaşlığı, annesinin hastalığı, babası tarafından istemediği bir adamla evlendirilmesi, içinde bulunduğu
Puan vermedi·100 syf.·
2025 318. kitabı
Mary, 18. yüzyılın edilgen ve zayıf kadın karakterinin yerine, atılgan ve kendi kendini yetiştirmiş kadın figürünü okurlarına sunmakla beraber, eğitimin tek bir yolunun olmadığını ve bilhassa kadın için kendine yetmenin önemini vurgulamaktan geri kalmıyor. Nitekim Mary, geleneksele aykırı, normların ötesinde, sorgulayan ve sürekli yeninin peşinde olan bir kadın İlk Feminist; 18. yüzyılın sonunda tutucu İngiliz aristokrasisi içinde aykırı bir kadın, Mary Wollstonecraft… Ve onun, toplum içindeki kadın rolüne yeni bir soluk getiren “kadın” romanı “Mary Gerek kendi döneminde gerek sonrasında, ideal kadın figürüne ilişkin önemli tartışmalara yol açmış olan Mary, aynı zamanda Wollstonecraft’ın hayatından izler barındırıyor. Rousseau‘dan etkilenen Wollstonecraft, Mary’de “dahi”nin doğuştan değil, hayata geçirilen bir etkinlik olarak düşünülmesi gerektiği fikrini yansıtmak istemiştir. Dönemin ahlakçı ve aşırı duygusal karakterler meydana getiren “duyarlık” ekolüne bir eleştiri olarak da okunması gereken bu kitapta Wollstonecraft, ironik bir şekilde yoğun duygu yüklü, edebi bir dil kullanmıştır.. Bu durum ise metni günümüz okuyucusu için anlaşılması zor kılsa da, dönemini yansıtması açısından çok önemlidir. Diğer yandan günlüğü andırır bir rahatlığı da hissettiğimiz bu eser, kurgu dili açısından dönemi için oldukça yenilikçidir. Ohalde buyurun Mary
Dünya klasikleri roman edebiyat
2023 44. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2023 00:00
Mary Gerek kendi döneminde gerekse sonrasında kadın ile ilgili bir çok tartışmaya neden olan Mary hakkındakile yer alıyor.Her ne kadar Mary bir kurgu kitabı olarak yayınlasa da Wollstonecraft tan da izler taşıyor .Bir nevi öz yaşam öyküsü okuyoruz . Mary 18.yy ın kadın karakterlerinden çok güçlü duruşu atılgan tavrı ile karşımıza geliyor . Eğitimin tek bir ölçüt olmadığını gelenekçiliğe aykırı oluşu sürekli en yeninin peşinde olan bir kadın karakter kendisi. Okurken severek okuduğum bir karakter oldu Mary . Uzun zamandır klasik okumamıştım iyi geldi. Sizde bu tarzları seviyorsanız bakın derim #fihristkitap #mary #klasikokurkitapkulübü #bookstagram
Dünya Klasikleri
2023 47. kitabı
Şuan elimde tuttuğum kitap 1759 yılında doğmuş bir yazarın 1788 yılında kaleme aldığı bir kitap. Feniminst bir yazar da olan Mary, kurguladığı karakterin o dönemin hanım hanımcık  leydilerinden daha çok geleneklere aykırı, sorgulayan ve daha başka neler var hayatta diye her türlü yeniliğe açık bir karakter koymuştur ortaya. Sanki daha çok olmak istediği ya da olunması gerektiği gibi bir karakter Mary. Kitabı okurken dönüp Önsözüne baktım, çünkü kendi hayat hikayesinden kesitler sunduğu bu kitap cidden Türkçeye çevrilmiş en önemli kitaplardan biri. . Tarihi romanlarda çokça denk geldiğim o dönemin aristokratlarına bu kez bambaşka bir gözle baktım. . Ve yine yeniden teşekkürler mikromitokondri . Okumak Iptiladir Müptelâlara Selam Olsun....
2024 16. kitabı
Eğitim her şeyi eşit duruma getirir. Özellikle kadın ve erkeği...Yazarın da vurguladığı tam olarak budur. Yazar , kadın ve erkeğin eşit olmayışını kadına sağlanmayan imkânlardan, bu sağlanmayan imkanların başında gelen eğitimden kaynakladığını belirtir. Eğitimsiz kadının haliyle güçsüz olacağının altını çizer. Yazar kadın ve erkek eşitliğini savunur. Kısacık ömrünü de bu uğurda yaşamaya, çalışmaya , yazmaya adar. Kendi adını verdiği Mary romanı ayakları üzerinde duran bir kadını anlatır. 1788 yılında yazılan roman feminist bir romandır ve ilk örneklerindendir. Yazar da yazarın kendisinden izler taşıyarak yarattığı karakter de sorgulayan, geleneğe baş kaldıran, hayata ve yeniliğe açık , tüm zor koşullara rağmen kadın olarak birey olmaya çalışan , şefkat dolu özelliklere sahiptir.Dönemin alışılageldik kadın karakterlerinden hem roman karakteri hem de yazarın kendisi hayli farklıdır. Mary trajik ilişkilerinin şekillendirdiği hayatında kendini yetiştiren bir kadındır. İlk feminist yazar olarak bilinen Mary Wollstonecraft, Frankenstein romanının yazarı Mary Shelly’nin annesidir. Yazar , Mary romanını mürebbiye olduğu bir dönemde yazar. Roman evlilik kurumuna bir eleştiride de bulunur. Romanla ilgili belirttiğim karakterle ilgili ve diğer tüm bilgiler yazarın hayatıyla hayli benzerlik taşır . Fihrist Yayınevi Türkçeye ilk defa kazandırdığı kitapları bir dizin biçiminde titiz bir çalışmayla okurlara sunmakta .Bu çalışma “feminist ütopyalar dizisi” başlığı altında yayınlanmıştır. Distopya , Ay’a Yolculuk , Mars Prensesi , Tarzan , Gece Postasıyla , Dindar Helena yayınevinin “bilimkurgu” ve “klasikler “ çalışmalarından okuduğum aklıma ilk gelen kitaplar .

Mary WollstonecraftYazar · 3 kitap
Mary Wollstonecraft (27 Nisan 1759 - 10 Eylül 1797), İngiliz yazar, filozof ve kadın hakları savunucusu. Mary Wollstonecraft yedi çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak Londra'da doğdu. Dokumacıyken çiftçiliğe yönelen ama başarılı olamayan babası, şiddet düşkünü bir adamdı ve sonunda da alkole sığınmıştı. Kız çocukları okula gönderilmediği için okuma yazmayı yaşlı bir kahyadan öğrenen Mary, o dönemde kız çocuklarının ge çimlerini sağlamaları için tek geçerli yol olan evlenmeye sıcak bakmadığı için evden ayrıldı. O zamanlar kadınlara açık olan meslek ya da uğraşların hemen hepsine el attı: zengin kişilere çeşitli gezi ve etkinliklerinde ücret karşılığı refakat etme, mürebbiyelik, öğretmenlik, okul müdireliği, toplumsal eleştiri ve roman yazarlığı. Çocuk bakıcılığı yaptığı dönemde yazdığı Mary adlı uzun hikaye ve Kız Çocukların Eğitimi adlı kitabı ünlü yayınevi Fleet - Street tarafından basılır. Yayıncı Joseph Johnson, fikirlerinden ve özgürlük anlayışından etkilendiği Wollstonecraft'ı yayınevinde editör olarak işe alır. Kendi kendine Fransızca, Almanca ve İtalyanca öğrenen Wollstonecraft genelde tercüme yapmaktaydı. 1790'da otuzbir yaşında iken birdenbire üne kavuştu. Fransız Devrimine karşı olan felsefeci ve politikacı Edmund Burke'e karşı "İnsan Haklarının Korunması" başlıklı bir yazı yayımladı ve bu olay sonrasında kendisine Jüponlu Sırtlan lakabı takıldı. İki yıl sonra, 1792'de Fransız devlet adamı Talleyrand'a ithaf ettiği Kadın Haklarının Savunması adlı kitabını yayınladı. Altı haftada yazdığı bu kitabında İnsan Hakları Bildirgesi'ni temel almakta, görüş ve düşünceleriyle Fransız devriminin görev ve amacına hizmet etmektedir. "Kadının ufkunu genişleterek güçlendirin aklını; körü körüne itaat sona erecektir; ancak, iktidar her zaman körü körüne itaate ihtiyaç duyduğundandır ki zorbalar ve şehvet düşkünleri, haklı olarak karanlıkta tutmaya çalışırlar kadını; çünkü bunlardan birincisinin tek istediği bir köledir, ikincisinin istediği ise elinde tutacağı bir oyuncak." Daha önce de böyle düşünen pek çok kadın olsa da bu ve daha pek çok görüşü Kadın hakları'nın savunulmasında bu kadar açık ve dolaysız bir şekilde ve daha da önemlisi yüksek sesle söyleme cesaretini ilk defa Wollstonecraft göstermiştir. 1795'de yayımcısı aracılığıyla tanıştığı ve dönemin çok satan kitaplarından olan "Siyasi Adalet"in yazarı William Godwin'le evlendi ve 1797'de, ikinci kızının ( Frankenstein'nin yazarı Mary Shelley) doğumundan on gün sonra öldü. Kitaplarından bazıları şunlardır; - Kız Çocuklarının Eğitimi Hakkında Düşünceler - Kadın Haklarının Savunulması - Fransız devrimi Hakkında tarihsel ve Ahlaksal Görüşler