Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Masallar ve Toplumsal Cinsiyet

Melek Özlem Sezer

Masallar ve Toplumsal Cinsiyet Sözleri ve Alıntıları

Masallar ve Toplumsal Cinsiyet sözleri ve alıntılarını, Masallar ve Toplumsal Cinsiyet kitap alıntılarını, Masallar ve Toplumsal Cinsiyet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tam istenilen uslu kız modeli
Pamuk Prenses ve Külkedisi gibi haksızlığa, dahası zulme uğrayan kadınların kötülüğe karşılık vermedikleri gibi öfke tepkileri gösterdiğine de şahit olmayız. Gizli gizli ağlar ve bu hayattan kurtarılmaları için dua ederler yalnızca. Onlar öfke, kin, kıskançlık, rekabet gibi duygulardan arınmıştır.
Reklam
“Erkekler güzelliğe zekâdan daha çok değer verir. Çünkü ortalama bir erkek görmeyi düşünmekten daha iyi becerir.”
Öz annem kebapçısı mı:)
Üvey anne, temel olarak dışarıdan gelenin kötülüğüdür ve masal, çocuğun bu ikinci kadınla bağımsız ilişki kurmasını daha en başından engeller. Üveye kötü olma, çocuğa da kötü bulma misyonu verilmiştir. Ki bu düşünce hayatın her alanında karşımıza çıkar, özellikle kırsal olanın devamında. Tabelalarda olduğu gibi: Öz Erzurum Seyahat, Öz Urfa Tatlıcısı, Öz Annem Kebapçısı...
Örneğin toplum kadının mağdur olanını yücelttiği için, masallardaki iyi kadınlar da genellikle zor durumdadır. Haksızlığı fedakârlıkla ve sabırla ya da pasif bir kızgınlık biçimi olan kırılganlıkla yanıtlamak, bu kadınları diğerlerinin karşısında verilen tepkiler bakımından avantajlı kılar. Kendine attığı tokat, vicdani kullanarak tıpkı bir bumerang gibi düşmanını vurur. Böylece karşımıza geleneğin biçimlendirdiği kadının gizli arzuları çıkar: Mağdur olarak yönetmek, beğenilip yüceltilmek, vazgeçilmezlik ve onaylanmak.
sayfa 18-9Kitabı okudu
Sevgi, içgüdü değil bilinçtir. İnsan yalnızlığından en kolay içgüdüleriyle kaçar.
Reklam
“‘Hayat’ ve ‘ölüm’ iki uçtur ve iki ucu birleştiren süreçtir erotizm aslında.”
İlk öpücük metaforunun ilginç nedensellikler sunduğu bir başka masal da Pamuk Prenses'tir. Ormanda, camdan bir tabutta bırakılmış olan prenses, pencerede sevgilisini bekleyen kızlara benzer. İlk öpücükle hayata geri dönen prensesin öpülme nedeni ise erkeğin sevgisi değil, kızın güzelliğidir. Cinselliğin simgesi olan camın tabut formunda karşımıza çıkması, farklı anlamlar içerse de, ilk başta akla bir muhafaza olarak bekâret zarını getirir. Ayrıca tıpkı Külkedisi'nin kilit metaforu olan cam ayakkabılar gibi güzelliğin teşhirini.
Eğer kız kurtarılmayı gerektirecek durumda değilse ya da kurtarılmaya maruz kalmayı reddediyorsa; erkek, hemen her zaman asi kızıyla baş edemeyen kral-babanın açtığı bir yarışma (kimsenin çözemediği bir bilmece, pek çok kişinin hayatıyla birlikte kaybettiği amaçsız bir serüven) sonucunda evlilik hakkını elde eder. Bu ikinci durumda asi kız ehlileştirilerek, sistemi rahatsız eden konumundan zorla çıkarılır. Baba, kızını yola getirecek kadar erkeklik iktidarına sahip değildir, bu nedenle kızıyla birlikte tahtını da erkek gücünün yeni temsiline devreder.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.