Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tataristan Seyahatı Notları

Men Kazanga Baramen

Dilaver Cebeci

Men Kazanga Baramen Gönderileri

Men Kazanga Baramen kitaplarını, Men Kazanga Baramen sözleri ve alıntılarını, Men Kazanga Baramen yazarlarını, Men Kazanga Baramen yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Olmuşuz cân ile billah Gazayı teşne İçeriz düşmen-i dinin kanını su yerine
Nene Hâtun, 93 Harbinin; Kara Fatma, Türk İstiklâl Savaşı'nın kahramanıdır. Süyüm Bike de 16. yüzyılda Kazan'daki Tatar Türklüğü için kendini feda etmiş bir kadındır. Ölümü Kazan'ın askerî ricalini ve ileri gelen birçok beği utandırarak kendisine getirmiştir. Süyüm Bike onlara vatan için ölmeyi öğreten kadındır. Şimdi Türk dünyası kahraman kadınlara ne kadar muhtaç.
Reklam
Altaylar'da ateş kanlı börüler At üstünde doğup ölen çeriler Bir bilseniz, deli gönül ne diler Tanrı dağın çevresini sarın ha!
"Hazineli Kazan"dı kâfir aldı diyorlar Ben nasıl dayanayım.
DILAVER CEBECİ 1943 Kelkit doğumlu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1970 mezunu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde master ve doktora yaptı. Çeşitli liselerde ve enstitülerde öğretmen olarak çalıştı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi nde öğretim üye-si iken 2001 yılında emekliye ayrıldı. Evli, 2 çocuk sahibi. 2008 yı-lında İstanbul'da vefaat etti. Çok yönlü bir sanatçı olan Cebeci'nin, Hun Aşkı (Şiir, 1973), Din Bilgisi Ortaokul 3 (1981), Din Bilgisi Lise 3 (1981), Mavi Türkü (Mensure, 1983), Devrannâme (Mizah, 1984), Şafağa Çekilenler (Şiir, 1984) Büyü (Oyun, 1984),... Ve Sığınırım İçime (Şiir, 1992), Evliya Çelebi Çocuk Kitapları Dizisi (1993), Kandehar Dağ-larında Sabah Namazı (Kaset; 1993), Tanzimat ve Türk Ailesi (İlmî Araştırma, 1993), Seyrânname (Mizah, 1997) Sitâre (Şiir 2000) Asra Yemin Olsun Ki (Şiir, 2000) Men Kazanga Baramen (Seyahat Notları 2000), Türk'e Dair (Araştırma 2001), Divan Şiirinde Kadın (Araştırma 2001), Kur'ândan Gerçekler (2002), Bütün Şiirleri (2003) gibi eserleri neşredildi. Edebiyatımıza "Seyyahı Fakîr Evliya Çelebi" müstear adı ile farklı bir mizah türü kazandıran Cebeci, bu yazılarına yirmi-beş yıl devam etti. Hikâyeler de yazan Cebeci, şiiri bütün sanat mahsûllerinin merkezine yerleştirmiştir.
"Apakayım" eski Altay Türkçesinde "Karıcığım" demektir. Karı-koca birbirlerinin adını söylemezlerdi. Erkek karısına, "Apakayım", kadında kocasına, " Apşıgayım" derdi.
Reklam
Türkiye'm Şiiri
Burada Konservatuar öğrencisi ve vakfın müzik öğretmeni olarak görev yapan Dilek Çipli adlı çok sevimli bir Türk kızı var. Geldiğimiz gün hava alanında bizi karşılayanlar arasındaydı. Saz çalıp türkü söylüyormuş. Şimdi o da yanımızda. Saz ile “Türkiyem”i söyleyecek, ben de şiiri okuyacağım. Bundan otuz sene önce üniversite öğrencisi iken yazdığım “Türkiyem” şiiri Mustafa Yıldızdoğan tarafından türkü hâline getirildi. Son yıllarda Türkiye'de bir marş gibi dillerde dolaşıyor.
Sayfa 68 - Bilge Oğuz
Seyahat notlarına ad olarak verdiğim “Men Kazanga Baramen” cümlesi de “Ben Kazana gidiyorum” mânâsına gelir
Sayfa 19 - Bilge Oğuz
"Hazindi Kazan"dı kâfir aldı diyorlar. Ben nasıl dayanayım..
Daha önce de bulunduğum yabancı ülkelerde hep #minare aramışımdır. Minare böyle yerlerde asık suratlı adamın içinde gülen ve bu hâli ile “Benden emin olabilirsin” diyen bir mütebessim kimse gibidir. Sizi rahatlatır. Minarenin ekmek gibi, su gibi bir ihtiyaç olduğunu buralarda hissediyorum.
Reklam
Davası olan bir insan, vasat insandan daima üstündür.
Sayfa 116 - Panama yayıncılıkKitabı okudu
İçime Anadolu'da Türkçenin uğradığı ihmal ve ihanetin sızısı düştü. Sanki gizli bir güç, bin yıldan fazla bir zamandan beri çeşitli mecralardan aka aka, gelişe gelişe teşekkül etmiş, Türkçeyi yok edecek İngilizce konuşmamıza sağlamaya çalışıyor. Bu durumu görüp anlayabilen aydın o kadar az sayıda ki...
Sayfa 31 - Panama yayıncılıkKitabı okudu
"Şeker gibi anadili Hem danışıp hem öğene Ne mutlu Türk'üm diyene"
Sayfa 41
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.