Mevlana Üzerine Konuşmalar

Mahmud Erol Kılıç

Mevlana Üzerine Konuşmalar Sözleri ve Alıntıları

Mevlana Üzerine Konuşmalar sözleri ve alıntılarını, Mevlana Üzerine Konuşmalar kitap alıntılarını, Mevlana Üzerine Konuşmalar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mesnevî' nin esası,
Kur'an'ın özüdür. Bu yüzden her mısrasında hikmet, her beyitinde sırlı hakikat, her hikayesinde ibret vardır.
SEYR
Bir fizik kanunudur; madde, ait olduğu yeri bulana kadar hareket(seyr) halindedir.Ait olduğu yeri bulduğunda sükuna erer.
Reklam
"Âlemde herkes nefsî nefsî der, ben ise bir hiçim, bir hiçim diyorum"
Modern insana, bir şeye ne kadar sahip olursan o kadar var olursun, telkini yapılmaktadır. Aslında yanlıştır. Modern insana varoluş dersleri vermek lazım. Varoluşun yok oluştan geçtiğini söylemek lazım.
Haklı serzeniş
Eskiden İstanbul'un belli başlı selatin camilerinin vakfiyelerinde, Mesnevi dersleri yapılması şartı vardı. Şimdilerde camilerimizde Mevlânâ'dan bir beyit bile okunmaz oldu.
Sayfa 23
Hz. Mevlânâ'nın temel vurgusu, insanın ilâhî kaynağına vurgudur. Bugün kutsallık dışı düşüncelerle insanın kutsallığını bozdular. İnsanın, doğanın bir büyüsü vardı, hepsini bozdular. Oysa o kapıda edeb erkân vardı, taşa bile tekme atılmazdı. Aile hayatında bir ince zevk âdâbı vardı. Bu zevk, hümanist felsefeyle terminolojik açıdan uyuşur gibi görünse de aslında tamamen zıttır. Hümanist felsefe, insan mebdeini inkâr edip, her şeyin insan eliyle yapılabileceği iddiasında ortaya çıkan bir akımdır. Gerçek insan, bu değildir. Nitekim bazı düşünürler, nihayetinde Húmanizmin insana, insan düşüncesine darbe vurduğu görüşünü savunmaktadırlar.
Yahya Kemal'e sormuşlar: "Türkler Viyana kapılarına nasıl gitti?" diye. O da; "Türkleri Viyana kapılarına kılıçla mı gitti zannediyorsunuz? Hayır. Viyana kapılarına bulgur pilavı yiyerek ve Mesnevi okuyarak gitmiştir".
Sayfa 140Kitabı okudu
Reklam
54 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.