Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Millet ve İnsan

Peyami Safa

Millet ve İnsan Gönderileri

Millet ve İnsan kitaplarını, Millet ve İnsan sözleri ve alıntılarını, Millet ve İnsan yazarlarını, Millet ve İnsan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Milliyet fikri tarihin İlkçağlarında bir tohum, Orta­çağlarında bir fidan, zamanımızda gölgesini bütün dünyaya salan bir ağaç halindedir. Tarih, bu ağacı devirmek için onun köküne vurulan her baltanın kırıldığını gösteriyor. Çünkü bütün tarih boyunca insan topluluklarının en büyük özleyişi tam ve müstakil bir millî taazzuva kavuşmaktır. İnsan fâni ferdiyetinin üstünde kendisini mü­şahhas bir gerçeklik halinde yaşatacak bir ideale sarılmakta ölmezliğinin sırrını bulmuştur.
Sayfa 38 - Akbaba YayınKitabı okudu
Demokrasilerin payandalarından biri de ekseriyet (çoğunluk) fikridir. Pek eski devirlerdenberi buna da hücum edilmiştir... Pascal soruyordu: “Niçin ekseriyetin peşinde koşuluyor? Daha haklı olduğu için mi? Hayır! Daha kuvvetli olduğu için!" Tarihte bir tek haklı adama karşı milyonlarca ekseriyetin aldandığı sık sık görülür. Meşhur Montesquieu, "Sayının hakimiyeti, kralların Allah namına ileri sürdükleri hakimiyetten farksızdır." diyordu. Louis Blanck için de “halk bîr sayıdan ibaret değildir". O Prondhon'a 1848'de rey veren 10 milyon Fransız'dan dörtte üçünün kara cahil olduğunu ortaya koymuştu. Stuart Mill, kendi kendini idareden âciz adamların başkaları üstünde iktidar sahibi olmalarını delilik telâkki ediyordu. Auguste Comte da, ekseriyete dayanan bir rejimde “zulmüm her yerde olduğunu-ve mesuliyetin hiç bir yerde olmadığını yazıyor ve diyordu ki: “Elime felsefenin kalemini aldığım günden, otuz senedenberi, müsavatın bir hile ve ekseriyet davasının en iğrenç bir yalan olduğunu ortaya koydum." Herbert Spencer ihtirasların kaynadığı ekseriyet oyunlarında çok defa deliliğin, akla galip geldiğini iddia ediyordu. Carlyle, demokrasinin kendi kendini tahrip ettiğine ve neticenin sıfıra sıfır elde var bir olduğuna kani idi. Mentalemhert demokrasinin ağır ağır, fakat mutlaka öldüren bir zehir olduğunu anlattı. Balzac da bu fikirdeydi ve Fransa'nın bu hakikati günün birinde pahalıya satın alarak öğreneceğini yazıyordu ve Gustave Flaubert'in gözünde demokrasi insan zekâsı için en büyük ayıptı.
Peyami Safa
Peyami Safa
Millet ve İnsan
Millet ve İnsan
Reklam
Demokrasi ??
. Demokrasilerin payandalarından biri de ekseriyet fikridir. Pek eski devirlerden beri buna da hücum edilmiştir.. Pascal soruyordu: “Niçin ekseriyetin peşinde koşuluyor? Daha haklı olduğu için mi? Hayır! Daha kuvvetli olduğu için.“ Tarihte bir tek haklı adama karşı milyonlarca ekseriyetin aldandığı sık sık görülür. Meşhur Montesquieu, "Sayının hakimiyeti, kralların Allah namına ileri sürdükleri hakimiyetten farksızdır.“ diyordu. Louis Blanc için de “halk bir sayıdan ibaret değildir,“ Prondhon 1848 de rey veren 10 milyon Fransızdan dörtte üçünün kara cahil olduğunu ortaya koymuştu. Stuart Mill, kendi kendini idareden âciz adamların başkaları üstünde iktidar sahibi olmalarını delilik telâkki ediyordu. .
Sayfa 110Kitabı okudu
. Her şeyin ölçüsü para: Şu fikrin, on paralık haysiyeti yoktur; bu kadının gözleri milyon değer; bu tablo bin lira kıymetindedir; yahut filânın, ciğeri beş para etmez. Bir fikir adamı bile kazandığı para nispetinde iyi düşünür. Geliri olmıyan bir filozof, muvaffakiyetini para halinde ifade edemezse muvaffak olmamış sayılmağa mahkûmdur. Evvelce istihfaf veya istihza hisleri uyandırabilen servet, artık umumî hayranlığın mevzuudur. .
Tevfik Fikret
. Biraz tenebbüh için bin belâ, ne dersi haşin! .
. Bırakalım, harbin canavarlık olduğunu Fatih'in değil, son Bizans İmparatorunun torunları söylesin. Bu bir köle felsefesidir: Kahraman, esire canavar gibi görünür. .
Reklam
. Hiç bir Türk, şu veya bu harbin, kısaca harbin canavarlık olduğunu ve medeniyeti yıktığını söylemeğe izinli değildir. Çünkü bundan, bütün tarihi fetihlerle dolup taşan Türkün canavar olduğu ve medeniyetler yıktığı neticesi çıkar. .
105 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.