Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Şiiri

Milli Mecmua - Sayı 10 (Eylül-Ekim 2019)

Milli Mecmua

Milli Mecmua - Sayı 10 (Eylül-Ekim 2019) Sözleri ve Alıntıları

Milli Mecmua - Sayı 10 (Eylül-Ekim 2019) sözleri ve alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 10 (Eylül-Ekim 2019) kitap alıntılarını, Milli Mecmua - Sayı 10 (Eylül-Ekim 2019) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kelimenin tam manasıyla toprak kendini Âşık Veysel'de, gönül kendini Neşet Ertaş'ta, halk kendini Âşık Mahzuni'de bulmuştur."
Sayfa 51 - Hasan AtikKitabı okudu
Muhammes (Avnî/ Fâtih Sultan Mehmed Han)
"Sevdün ol dil-beri söz eslemedün vây gönül Eyledün kendözüni Âlem'e rüsvây gönül Sana cevr eylemede kılmaz o pervây gönül Cevre sabr eyleyimezsin nideyin hây gönül Gönül ey vây gönül ey vây gönül
Sayfa 19 - Fâtih SultanMehmed'in Türkçe Sevdâsı ve Cem Sultân'ın Şiire Döktüğü Gözyaşları- Turgut Güler
Reklam
Şair her zaman yeni ve gizemli şeylerden söz eden biridir. O modern şiirde olduğu şekliyle kendisinde değil kendi ötesinden söz eder.
Sayfa 9 - Şiirin Kadim Fonksiyonu Üzerine/ İsmail Orhan Sönmez
Siyasi ikbalin süslediği, ihtirasların ne kadar mânasız ve de lüzumsuz olduğunu bu şiirdeki: "Bir kılına verseler vermezdim Oğuz Han'ımın, Genc-i Kârun ile bin milket-i Osman felek..." beyti, ne güzel anlatıyor. Ama iş işten geçtikten sonra ve Oğuz Han'a kıyıldıktan sonra..
Sayfa 21 - Millü MecmuaKitabı okudu
Şiir bir edebiyat formu olmanın çok ötesinde insanlığın tefekküri sıçrayışında felsefe ve bilimi önceleyen bir ruhi yüksekliğin ifadesidir. Bütün kadim milletlerde şiir ve şairlik insanın en yüksek faaliyeti olarak görülen büyücülük-şamanlık ve kutsal sayılan savaşçılıkla iç içe geçmiş bir faaliyet olarak değerlendirilmiştir. Geleneksel devirlerde şiir doğaüstüne ve tanrısalla ilişkiye ait olan bir şey gibi görülürdü. Bu anlamda şair insanlığın aklıyla nüfuz edemediği doğaüstüne seslenen onun bir aracısı ve seçilmişi konumundaydı.
Sayfa 6 - Şiirin Kadim Fonksiyonu Üzerine/ İsmail Orhan Sönmez
Ben Büyük Britanya İmparatorluğunun eylemsel yükselişiyle Blake, Keats, Wordsworth, Shelly Tenyyson, Byron, son olarak Kipling gibi şairlerin metafizik sıçrayışını irtibatlandırmaktan çekinmeyeceğim gibi Almanya'nın bir dünya gücü olarak yükselişini Goethe, Schiller, Eichendorf, Uhland, Heine gibi şairlere mal etmekten kaçınmayacağım,
Sayfa 11 - Şiirin Kadim Fonksiyonu Üzerine/ İsmail Orhan Sönmez
Reklam
Türk Şiiri
Şiir bir edebiyat formu olmanın çok ötesinde insanlığın tefekkürü sıçrayışında felsefe ve bilimi önceleyen bir ruhi yüksekliğin ifadesidir
Sayfa 6
Şiir insanın kendi dışında ve üstünde ifade edemediği bir varlığı duymasından ileri gelir. Bu duyuş akıl dışına bir sıçrayıştır. Kendisini Rudolf Otto'nun ifadeleriyle titreme (Schauervollen), karşı koyamama (Übermaechtigen) ve esrime (energischen) olarak ifade eder. Bu duyuş önce şiirsel ve kutsal ifadelere, sonra yeni kavram ve kelimelere dönüşür ve zamanla günlük dilin içine deyiş, söylence ve destan olarak girerek toplumun anlağını genişletir. Yani şairane olarak başlayan ve dilin dışında duran dile ve kelimeye dönüşerek toplumun tefekkür imkanını genişletir, dünyayı kavrayışa ait daha zengin kelimelerle donanmış milletler de daha zengin bir düşünceye ve sonuç olarak eylem yeteneğine sahip olurlar. İnsan eylemsel olarak dünyaya yayılmadan önce onu kavramsallaştırmak zorundadır, kavramsallaştırmadan önce onu duymak ve kelimelere-isimlere- dönüştürerek onu kontrol etmek ya da çağırmak ihtiyacı hisseder. Kelime olarak insan anlağında var olmayan onun için hiç hükmündedir.
Sayfa 8 - Şiirin Kadim Fonksiyonu Üzerine/ İsmail Orhan Sönmez
Osmanlı Hanedanı'nın şiir vadisindeki temsilcileri, elbette baba-oğul Fatih Sultan Mehmed Han ile Cem Sultan' dan ibaret değildir. Yavuz Sultan Selim Han'ın " Bir gözleri âhûya zebûn" oluşundan, Kanuni Sultan Süleyman Han'ın "Olmaya devlet cihanda bir nefes Sıhhat gibi " deyişine, oradan Sultan İkinci Selim Han'ın " Ateş kesilür geçse sabâ gülşenimizden" diye odlare yanan gönül bahçesine uzanacak bir yazı, bu sahifelerde bize ayrılan hacmi, ziyadesiyle aşar..
Millü MecmuaKitabı okudu
64 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.